10 locuri pe care trebuie sa le vezi neaparat in Copenhaga (Danemarca)
[image name=line]
Daca am un regret in ceea ce priveste modul de a face turism al romanului, este acela ca cei mai multi nu vor sub nicio forma sa-si indrepte atentia si catre tarile nordice. Au auzit ca sunt scumpe si cu asta basta.
Se poate face turism si cu bani putini. Nu trebuie sa mananci la restaurante cu stele Michelin, nu e musai sa iei taxiul la fiecare iesire, iar cazare la un pret acceptabil se gaseste pe Airbnb.
Am facut o lista cu 10 locuri in care imi place sa merg ori de cate ori ajung la Copenhaga. Parca nu ma mai satur de ele si de fiecare data sunt altfel.
1. Castelul lui Hamlet de la Helsingør. Este cel mai vizitat castel danez, cu peste 200.000 de turisti anual. Este castelul unde isi plaseaza Shakespeare actiunea tragediei Hamlet, Prince of Denmark. Din Copenhaga se ajunge usor la Helsingør – trenul face mai putin de o ora. De la Helsingør poti trece in Suedia, in orasul Helsingborg, un orasel superb. Traversarea cu ferryboat-ul dureaza vreo 20 de minute si costa aproximativ 17 RON.
Foto : Dr. Splif via en.Wikipedia
2. Christiania, supranumit si “orasul liber”. Christiania este un fel de stat in stat, un cartier mai rau famat al Copenhagai. Zona are o oarecare “independenta” fata de Copenhaga, negociata indelung cu autoritatile. Populatia totala a Christianiei nu depaseste 1.000 de persoane si este formata din multi “ciudati”. Multi dintre acestia si-au construit casele in care stau. Pana in 2004 si traficul de “iarba” era legal in Christiania, apoi, din cauza interventiei politiei, lucrurile au degenerat. Sfatul meu e sa mergeti ziua si sa treceti “neobservati”.
3. Plimbare cu trenul la Malmö. Din Copenhaga, in aproximativ 40 de minute ajungi la Malmö, al treilea oras ca marime al Suediei. Spectaculoasa din cale afara este traversarea Oresund Bridge. Acesta este un pod construit intre cele doua tari. Trenul paraseste uscatul din Danemarca, trece printr-un tunel subacvatic (moment in care ti se infunda urechile), dupa care iese pe o insula artificiala (construita special pentru acest pod) si isi continua drumul pe podul propriu-zis catre Suedia. Programul trenului si tarifele pot fi consultate pe site-ul Oresundtåg.
4. Nyhavn. Nimic nu se compara cu o bere bauta in port. Nyhavn inseamna noul port. Aici se gasesc o multime de terase, insa preturile sunt destul de piperate. Poti face altceva! Luati-va doua beri/sucuri de la un market si stati pe marginea de lemn din jurul canalului. E mai ieftin, iar satisfactia este aceeasi. Vei vedea ca foarte multi danezi, in special tineri, fac acest lucru.
5. Frilandsmuseet. Sau cu alte cuvinte un fel de muzeul satului. Este unul dintre cele mai vechi muzee de acest fel din lume. Unde mai vezi case din Insulele Faroe? Raspuns: in Faroe! 🙂 In total sunt aproximativ 50 de gospodarii construite in decursul a 300 de ani. O alta veste buna – intrarea este libera.
6. Schimbarea garzii la Palatul Amalienborg. Daca prinzi o zi cu soare, incearca sa asisti la ritualul de schimbare a garzii la palatul Amalienborg. E drept ca procedura nu e la fel de spectaculoasa ca la Stockholm, dar face parte din acele lucruri pe care le faci “o data in viata”.
7. Hop-on hop-off cu barca. Copenhaga e splendida, vazuta si de pe apa. Intr-un tur cu barca vezi portul din Copenhaga, castele, biserici si alte constructii istorice. Barca merge pe traseul Christiansborg Slot – Nationalbanken – Operaen – Den Lille Havfrue – Amalienborg Slot – Amaliehaven – Christianshavn – Vor Frelsers Kirke – Den Sorte Diamant – Nationalmuseet – Gammel Strand.
Biletele nu sunt scumpe. Un adult plateste 75 DKK (10 euro) pentru un bilet valabil 48 de ore. Te urci unde vrei, cobori unde vrei, timp de doua zile. In acest periplu vei da si peste Mica Sirena. Vantul este si el din partea casei. 🙂
8. Strøget. Este cea mai lunga artera comerciala pietonala din Europa. Strada pleaca de la primarie si ajunge la Kongens Nytorv (ny=nou, torv=piata, kongen=rege). Magazine sunt cu duiumul, insa preturile sunt relativ mari pentru noi, romanii de rand. O pereche de jeansi, o camasa, un pulover, costa in jurul a 800-900 DKK (105-120 euro). Daca vrei sa vezi care sunt lucrurile de “ultimul racnet” in moda, intra la magazinul Illum, un fel de Cocor/Unirea, in zilele lor bune. La Illum este si o patiserie unde iti lasa gura apa. Un alt magazin bun este Magasin du Nord, chiar in capatul Strøget-ului, in Kongens Nytorv.
In afara de magazine, pe Strøget sunt artisti ambulanti si evident, connationali care ti-ar vinde orice. Fa abstractie de prezenta lor si te vei simti bine.
9. Tivoli Gardens. Desi nu sunt un impatimit al parcurilor de distractii, trebuie sa spun cu mana pe inima ca in Tivoli chiar ai ce vedea. Nu degeaba atrage in jurul a 4 milioane de vizitatori anual (atat a facut in 2012). Este al doilea ca vechime din lume, fiind deschis in 1843!!! Primul e tot in Danemarca.
La Tivoli te poti da in toate tiribombele pamantului si poti savura o vata de zahar pe bat. Asta ca sa-ti aduci aminte de copilarie. Seara este mai aglomerat, cand ies pustanii de la scoala. Tivoli este chiar in centru, vis-a-vis de Gara Centrala.
Foto : Wikimedia Commons
10. Louisiana Museum of Modern Art. Pentru mine, Louisiana este in TOP 3 Copenhaga, insa nu puteam sa il pun mai sus (desi nu am tinut cont de nicio regula in insiruirea celor 10 recomandari), pentru ca nu stiu daca toata lumea “inghite” arta moderna. Muzeul este la vreo 40 de kilometri nord de Copenhaga (sa tot fie vreo 30-40 de minute de mers cu trenul), pe malul marii. Inauntru sunt numeroase expozitii, sculpturi/statuete. Este ca un templu al artei. Afara poti privi marea, si gradina de sculpturi. In tot timpul anului se organizeaza expozitii temporare. Anul acesta, in toamna a fost (si poate mai este) expozitia Arctic (vezi trailerul mai jos).
Si ca sa nu uit! Un pont! Cand mergeti la Kronborg (castelul lui Hamlet), opritiva si la Louisiana. Sunt pe acelasi traseu.
Foto : Louisiana.dk
In loc de final
Nu ocoli Copenhaga. Dupa ce o s-o vezi o data, vei dori sa te reintorci an de an. Toti prietenii mei pe care i-am trimis la Stockholm si Copenhaga mi-au multumit dupa. Mai fac cateva materiale si va conving si pe voi.
* Daca ti-a placut, te astept cu un like pe pagina facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!
22 Comments
-
Max
Data viitoare cand vei merge in Copenhaga poti incerca urmatoarele:
– Torvehallerne, http://torvehallernekbh.dk/english, este un food market in care poti o multitudine de prajituri, branzeturi, preparate din carne, ceaiuri. Multe din standuri au si cateva scaune si mese deci poti manca ceva chiar acolo.
– The Round Tower, http://www.visitcopenhagen.com/copenhagen/the-round-tower-gdk410741, cel mai vechi functional observator din Europa. HC Andersen obisnuia sa mearga acolo pentru a scrie (la unul din etaje se gaseste si o biblioteca.
– The National Gallery of Denmark, http://www.visitcopenhagen.com/copenhagen/the-national-gallery-of-denmark-gdk427321, galerie cu picturi la care intrarea este libera. Contine si picturi ale unor pictori celebri, dar si multa pictura nordica. -
Victoria
Buna, as dori si eu sa fac o calatorie in Copenhaga… Un city break…. Care a perioada mai frumoasa pentru o astfel de calatorie si daca imi poti recomanda o agentie de turism cu pret accesibil. Multumesc…. Mi-ai facut pofta de Copenhaga!
-
Andrei
Multumim pentru recomandari (de exemplu un sinonim: daca vizitati Bucuresti mergeti in ferentari un cartier minunat sau luati trenul si ajungeti in Costanta- un port mununat)
-
Grigore
Salut Mihai,
Sunt din targu mures,am 72 de ani si am avut sansa sa vizitez si Stockholm si Oslo.Povestirile tale ma determina sa merg si in Copenhaga. Te rog ajuta-ma cu cateva sfaturi: Drumul spre Malmo se face cu masina sau mai usor si mai ieftin cu trenul?
Hotelurile de 3 stele au un mic dejun consistent sau…….. ca la Londra?
La Hamlet acasa sunt cozi si cam cat costa biletul?
Schimbarea garzii se face zilnic sau numai duminica?
Iti doresc numai bine si mult noroc.Multumesc mult. -
Manuela Nicola
V a citesc cu mult drag si imi notez de fiecare data cind trebuie sa merg sa vizitez un alt colțisor al lumii Chiar……. Sincer va spun imi fac temele dupa cum n e recomandați D – voastră . Ei , Domnule Jurca ce ma fac si cum sa fac ce eu mi am dorit sa merg in Copenhaga si o zi in Malmo in Iulie August Dar,……. Nu a fost sa fie.imi pare ff rău. Va rog frumos sa ma îndrumați acum in Noiembrie si totodata sa m a ajutați cum sa procedez PTR ca nu mai doresc sa merg prin Agențiile noastre. Cred ca m a înțelegeți.
-
Cristina
Sunt foarte multe locuri interesante in Copenhaga de vazut. Va recomand sa luati un ghid turistic totusi. Noi am fost cu cei de la The Real Copenhagen. Daca le scrieti mail cred ca va poate da un ghid care vorbeste si romaneste. Noi am avut norocul sa primim un ghid roman, foarte dragut si prietenos. Recomand!
-
izabela
la inceput de octombrie cum este vremea in Copenhaga?
-
Catalin
un alt loc super si cu adevarat deosebit este o cina la Wallmans. ceva unic in viata!
-
Călinoiu Nicoleta
Bună seara, din 10.08plec si eu la copenhaga. Intrebarea mea este dacă sa inchiriez o mașina pentru 3zile sau sa folisesc transportul în comun,?
-
Cristina
Buna Mihai,
Avem nevoie de bani cash pentru a vizita Copenhaga?
Si daca da de unde putem cumpara?Multumesc,
Cristina. -
Cristina
Bună, acum sunt in Danemarca și înțeleg de ce Hamlet era așa trist.Bate un vânt de i-mi întoarce campionul.Multumesc pt.ponturi,le încerc mâine.
-
Sorina
Buna Mihai, cate zile ar fi optim pentru un sejur in Copenhaga? o saptamana e prea mult?
cristi
super , o sa merg si eu pe 24-1 in copenhaga -suedia