mancare-lisabona

Portughezii sunt nebuni cu mancarea. Cat costa o masa in Lisabona

[image name=line]

Sa explic titlul articolului. Cu cateva intrebari, evident.

1. Asta e portie de om sanatos? O bucata de fleica de porc mai lunga decat palma mea, o ceafa de porc “sanatos”, o bucata de vita cat ceafa (porcului), un carnat (mai mic decat cele 3 carnuri enumerate anterior).

2. Cum sa mananci si orez si cartofi la aceeasi masa? Nutritionistii ne spun sa mancam carnea cu salata, iar cartofii sau orezul la alta masa. Ei le servesc impreuna. Fie.

3. Ce cauta oul ochi peste friptura si garnitura?

mancare-lisabona-20

mancare-lisabona-25

Acesta este genul de platou pe care-l vei intalni in majoritatea restaurantelor lusitane. Si daca masa incepe si cu o supa – de obicei din legume, sau cu carne de pui, ori cu bucatele de carnat – indigestia pare o chestiune iminenta. Uriase, asa as caracteriza intr-un singur cuvant portile care ti se servesc.

Sa luam un alt exemplu. Caracatita cu cartofi noi fierti, ulei de masline, ceapa si usturoi. 3 tentacule mari, cred ca la suta de grame cel putin, fiecare. Pai la noi caracatita are doar un rol decorativ in farfurie, pe unde am mai mancat. Dar e lesne de inteles de ce.

mancare-lisabona-19

Meniurile carciumilor din Lisabona contin vreo 5 sectiuni mari si late – antreuri (startere), carne, peste, bauturi si deserturi. Nu e o bucatarie fina. Langa garniturile de orez fiert (care se fierbe dimineata si se serveste reincalzit) si cartofi prajiti, se arunca niste bucati de carne parpalite pe gratarul incins si 2 linguri de salata – de obicei cu ceapa.

Pesemne ca e un popor care iubeste carnea. Sunt doua  lucruri care nu mi-au placut: ceapa pusa aproape in orice salata si oul ochi cocotat deasupra fripturii.

La capitolul peste, bacalhau (cod) este regele. Citeam undeva ca sunt cam 365 de retete cu bacalhau, cate una pentru fiecare zi a anului. Sunt populare crochetele/chiftelele din cod, codul uscat – pe care-l gasesti in magazine, dar si sardinele si fructele de mare.

Despre preturi acum. Primul mix grill – 8,50 euro la o bodega normala, fara pretentii de restaurant de fite. Caracatita a fost fix 11 euro, in acelasi loc, un restaurant tinut de o familie de localnici.

Ca bauturi, nu recomand berile locale Sagres si Super Bock, mi s-au parut proaste. O bere costa pana in 3,8 euro (500 ml) la bodega. O gasesti si cu 2 euro, in zonele non-turistice. Dar o medie ar fi pe la 3 euro.

Vinho verde e un vin proaspat – cu vechime sub un an – asemanator prosecco-ului italienesc. E genial intr-o zi torida de vara. Evident ca poti alege si vinuri albe, rose sau rosii, Portugalia fiind o tara vitivinicola. Un vin al casei costa cam 4-5 euro la jumatate de litru, dar pretul poate creste in functie de locul unde il bei. Sticla incepe de la 10 euro.

Iti recomand sa incerci sangria cu vin alb.

mancare-lisabona-14

Zona cea mai cunoscuta de restaurante si bodegi este Bairro Alto. Este cartierul petrecaretilor din Lisabona. Multe restaurante sunt inchise aici la orele pranzului. Cele peste medie au preturi care pornesc de la 12 pana spre 20 de euro pentru un fel de mancare.

La mall preturile sunt putin mai mari decat la noi. Cu 6-7 euro mananaci insa linistit un meniu (garnitura, fripturica si salata).

image007

Mercado da Ribeira

Acesta a fost primul loc unde am mancat in Lisabona. Nu ma puteam abtine. Si ti-l recomand si tie din suflet. Care e ideea? Cea mai mare piata a orasului, aflata chiar langa apa, una dintre cele mai vestite piete de peste din Europa pe vremuri, a fost transformata intr-o hala de restaurante.

S-a facut o licitatie in 2010 pentru “schimbarea la fata” a halei, iar cei de la Time Out au transformat-o in ceea ce vezi mai jos. Au rasarit vreo 35 de restaurante, care servesc fel si fel de tipuri de mancare.

Unii vand tapasuri spaniole, altele sunt specializate in mancare asiatica, altele se axeaza pe peste si fructe de mare, gasesti si un magazin numai de conserve (despre care iti voi povesti la final), deserturi, vinuri, etc.

Nu e un loc ieftin, comparativ cu alte carciumi din oras. Dar mancarea e “altfel”. Servesti multe feluri “reinterpretate”, cum ar spune concurentii de la Master Chef.

Noi am incercat, si nu regret, un fel cu bacalhau (un fel de piure cu legume, peste si sos bechamel) si ceva asiatic cu somon gatit foarte putin, de ramane crud la interior. Cam 8-9 euro portia.

La final am degustat si doua beri Super Bock, pe care, dupa ce platesti, ti le torni singur in pahar. Masinaria o vezi in poza mare a articolului.

mancare-lisabona-3

mancare-lisabona-4

mancare-lisabona-6

mancare-lisabona-5

mancare-lisabona-7

 

Preturile din supermarket

In supermarketuri, mancarea costa cu 10-20% mai mult decat la noi. dar exista si o groaza de produse mult mai ieftine decat in Romania. Calamar inghetat la 2 euro kilogramul, peste la 3 euro … Mai rar. In general, fructele de mare si tot ce se “culege” din mare este bun la pret.

Am vazut intr-un Auchan (care se numea altfel, dar avea sigla Auchan), reduceri de 50% la mancare. 4 sticle de Coca-Cola la 2 litri, de la 6 euro, la 3 euro. In Romania n-am vazut niciodata asa oferta la cola.

Lidl este “tatal” lor in Portugalia. Sunt multe asemenea supermarketuri si in sud, in Algarve. Unele preturi mi s-au parut mai mici decat in Romania. Si ca sa va faceti o idee ce puteti face cu 13 euro in Lidl, priviti poza de mai jos. Sunt cumparaturile pe care le-am facut din Sagres, pentru ca aveam un apartament inchiriat in Portimao. Berea nu era cine stie ce. Am crezut ca e un brand local, dar dupa aceea mi-am dat seama ca e o bere mai slabuta, care se gaseste si pe la noi.

In poza sunt: 1 kg mix fructe de mare, unt sarat, 200g cascaval/mozarella, bere la un litru, vin rosu, suc natural de portocale la 0,75 l, bagheta, 2 limes, sare, 4 creme de zahar ars.

mancare-lisabona-21

 

Pasteis de Belem

Daca ajungi in Portugalia si nu mananci pastel de nata, un sfert din farmecul excursiei e eliminat din start. Portughezii sunt experti in deserturi pe baza de gabenus de ou. Si o sa iti spun si de ce, pe scurt.

Pasteis de Belem, sau pastel de nata, sunt tarte din ou. Ele au fost create de calugarii catolici de la Jeronimos Monastery din cartierul Belem al Lisabonei. Pentru ca foloseau multe albusuri de ou pentru a scrobi vesmintele calugaritelor, ramanea o parte din ou neutilizata – galbenusul. Si asa au inceput sa faca diverse deserturi pe baza de gabenus, retete care s-au raspandit rapid in toata Portugalia.

Intre pastel de nata si pasteis de Belem nu e nicio diferenta. E ca si cum ai spune pepeni de Dabuleni si pepeni rosii. Interiorul este cam ca o budinca din vanilie, iar exteriorul seamana mult cu foietajul de la pateurile cu branza.

Dupa ce manastirea s-a inchis (1834), pasteis de belem au fost produse intr-un local aflat la cateva sute de metri de ea (din 1837). Reteta se pastreaza si astazi, iar locul este vizitat de sute de mii de turisti anual. Trebuie sa stai la coada ca sa te asezi la masa. dar si cand ajungi … Ceri 4 tarte si un ceai cald. O tarta costa 1,05 euro.

Intr-o zona a localului care are mai multe incaperi, poti vedea si cum sunt scoase din cuptor si asezate in cutii. Se servesc calde, cu zahar pudra sau scortisoara pe deasupra si multa voie buna. 🙂

mancare-lisabona-8

mancare-lisabona-9

mancare-lisabona-10

mancare-lisabona-11

 

Pastelaria

Va spuneam ca portughezii au un cult pentru deserturi. Pastel de nata gasesti si in alte pastelarii din oras (ceva intre cofetarie si patiserie), dar parca nu sunt la fel de bune. Poate si pentru ca am mancat originalul mai intai.

Cel mai bine e sa nu iti iei desert in localul unde mananci masa de pranz si sa te opresti la o pastelaria pentru ceva dulce. O sa gasesti ceva si pe placul tau.

Multe produse se aseamana cu tartele, biscuitii sau cu fursecurile de la noi.

mancare-lisabona-1

mancare-lisabona-12

mancare-lisabona-13

O ciudatenie sunt Ovos moles de Aveiro (oua moi de Aveiro). E genul de desert care ori iti place, ori ti se face rau de la el. Nu (prea) exista cale de mijloc. Sunt niste gogosele mici, cu o crusta foarte subtire, ca un servetel alimentar, iar umplutura e facuta din ou crud, zahar si faina. Exact cum amesteca mamele noastre gabenusurile cu zahar si faina, pentru diverse creme.

mancare-lisabona-15

 

All U can Eat

Exista si asa ceva. Cu 7-8 euro ai acces la un bar plin cu salate. Carnea se serveste direct de la rotisor si este de vita, porc, pui si peste.

mancare-lisabona-24

 

Magazinul de conserve

Te-ai fi gandit vreodata ca poti face arta din … conserve de peste? Explozia aceasta de culoare se produce intr-un magazin numai cu conserve, aflat pe drumul care duce din Cais do Sodre in Praca do Comercio.

Conservele sunt puse pe fabrici, pe zone geografice, toate cu etichete viu colorate. Parca sunt piese de colectie.

mancare-lisabona-16

mancare-lisabona-17

mancare-lisabona-18

 

Feluri traditionale portugheze de mancare

Ce mai poti cere daca te asezi la masa in Lisabona. Acum depinde si de gusturi.

 

Portocalele din sud

Cele mai zemoase si mai dulci portocale pe care le-am mancat vreodata au fost cele din sud, din Algarve. Asa cum la noi se vand mere, cartofi si ceapa pe marginea drumului, in sud se comercializeaza citrice. Preturile sunt modice. 40 de centi kilu’ de portocale.

mancare-lisabona-22

mancare-lisabona-23

 

Concluzii

Portugalia este o tara ieftina. Asa ca nu-ti face mari probleme la capitolul mancare. Vrei sa mananci de 5 euro, gasesti mancare de 5. Vrei de 15, gasesti de 15.

Ai un euro si jumatate la dispozitie, intri in supermarket, iti iei o conserva de calamar la 1 euro si un codru de paine la 50 de centi si aia ti-e masa. Mai vrei si apa? 😛 De la teava, desi am citit ca miroase a clor sau cu 16 centi sticla de 2 litri.

 

* Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

Travel Designer & TV Presenter. Ponturi de calatorie pentru oameni ca tine.

10 Comments

  • Onyd

    Un articol care iti trezeste pofta de Portugalia. 🙂

  • Kendall

    Cred ca o sa te ingrasi foarte tare daca mananci combinatiile acelea 🙂

  • Bianca

    Eu am un portughez acasa si la restaurantul nostru preferat deja l-au invatat ospatarii, daca uita de oul ochi deasupra sau de untul cu paine de inceput, acestia ii reamintesc. :)) Sa nu mai spun ca am devenit experta in orez ce nu lipseste de la fiecare masa… x.X :)) But I love the way he is. Hihi!! 😀

  • MLADIN AUREL

    INFORMATIILE DVS,CORESPUND SITUATIEI DE ACOLO…cine le citeste sa aiba deplina incredere in ele.Am fost acum 2 ani,multe locuri si obiceiuri i-mi sunt familiare si mie,iar informatiile sunt valoroase pt.orice turist adevarat.Inca ceva ,NU EZITATI,daca puteti ,sa vizitati Portugalia,cu capitala LISBOA-MERITA!!!

  • Marius S

    Nu stiu pe unde ai mancat tu dar mancarea de calitate costa astazi (camd sunt eu in lisabona) cel putin 100 de euro pentru doua persoane. Felurile astea pline de carne sunt intradevar pe toate È™anÈ›urile dar poate ai vrea sa iti arunci puÈ›in ochiul prin bucatarii …sa vezi in ce conditii mizere sunt gatite. Daca era anaful de la noi aici….se inchideau 80 la suta din restaurante. Ai omis un lucru…gustul de rahat al mancarurilor pline de carne ce au in spate doar indieni…shaorma stilizata ..asta ofera portugalia. Cand vine vorba de peÈ™te…ca doar suntem la ocean…tot peÈ™te congelat se serveste, vechi la majoritatea restaurantelor si la preÈ› de trufanda….49 de euro portia de cod , cel proaspat…cel congelat acum un an 18 euro….dezamagitor in portugalia….

  • D

    Sa È™tii ca nu ai avut o experienÈ›a prea buna dacă sushi a fost mâncarea ta preferata aici. Nu ai mâncat mâncăruri ca È™i: cataplana, carne de porco alentejana, peste proaspat, feijoada, cabidela È™i foarte multe feluri de fripturi care chiar sunt fripturi nu carne pe grătar… ? Marius normal ca dacă nu È™tii sa călătoreÈ™ti È™i mergi in capcanele turistice plăteÈ™ti pentru hepatita.

  • Alina

    In Lisabona la Ramiro am mancat cele mai bune scoici vongole cu usturoi ai Shrimps cu usturoi.
    E ca si cum nu vezi un sfer de Lisabona daca nu treci pe acolo 🙂
    Recomand la pranz, seara timpul de asteptarea daca nu ai rezervare este 1 ora si mai bine

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *