mihai-sezlong

De ce au inceput sa ma enerveze vacantele gen city-break

Cum da frunza in copaci si se incalzeste un pic afara, cum incepe turistul sa migreze. Cresc preturile la bilete, creste freamatul din zonele turistice, te enervezi ca nu mai poti pleca luna de luna, s.a.m.d.

Ma uitam aseara prin sistemele de rezervare ale companiilor aeriene. Poate, poate, oi gasi si eu ceva, la un pret decent, pe final de aprilie, poate si in mai. Si m-am enervat cumplit. Daca nu mergi in Italia, sansele de a programa un city break la un pret decent scad din start la jumatate. Am tot fost! Si la Roma, si la Milano, Bari, Bologna, Venezia, ce sa mai aleg? Daca mai vrei si vineri-duminica … mai bine te lasi pagubas. Toata lumea tinteste cam acelasi lucru.

Si uite asa, scotocind eu prin cotloanele site-urilor de rezervari, mi-am adus aminte de lucrurile care ma enerveaza maxim de fiecare data, dar pe care, pana acum, le-am cam ignorat. Pesemne eram mai tanar, mai ingaduitor, nu stiu. In fine …

  1. Cu cat ne apropiem mai mult de vara, sansele sa gasesti un pret decent pentru un bilet de avion – cu plecare joi seara sau vineri dimineata si retur duminica spre seara – scad.
  2. Daca vrei sa ajungi intr-o destinatie mai putin “comerciala”, ai nevoie de escala. Si daca faci escala, jumatate din vacanta de 3 zile s-a dus.
  3. Zbori cu low-cost sa zicem. Daca avionul nu pleaca din baza de la Bucuresti, iar esti “mancat”. Alt timp pierdut. Imagineaza-ti un avion care pleaca din baza de la Barcelona la 7 dimineata (ora locala) spre Bucuresti. Ajunge la 10 dimineata (ora Spaniei) in Bucuresti, si se reintoarce peste 30-45 de minute in Spania. Asta inseamna 13.45 aterizare la Barcelona (ora Spaniei). Tu, cand vei pleca, vei face invers. Ajungi la 13.45 in Spania si pleci dimineata la 7.00 spre Bucuresti. Deci pierzi din cele 3 zile “pline”, de doua ori timpul necesar avionului sa ajunga din punctul A in punctul B, plus cele 30-45 de minute pe care le sta la aeroportul din Bucuresti. Matematica mai incalcita, sau explic eu prost.
  4. Sunt putine destinatii deservite de companii low-cost cu 2 curse pe zi (dimineata si seara), cat sa poti combina zborul de dimineata cu returul pe seara.
  5. Destinatiile mai putin vizitate apar de 2 ori in orarul companiilor low-cost pe saptamana, deci va trebui sa zbori dupa un program sambata-marti, sa spunem. Ceea ce nu se pupa cu orarul de la serviciu.
  6. Ca stau 3 zile la destinatie, sau ca stau 6, biletul de avion tot la fel ma costa. E mai avantajos sa pleci joia si sa te intorci martea sau miercurea daca programul iti permite.
  7. Ma intorc mai obosit decat am plecat. Si asta pentru ca sunt “disperat” sa ajung peste tot, si imping cat mai mult posibil spre seara/noapte, returul spre Bucuresti. Vrei maximizare a timpului petrecut la destinatie Mihaita? Zaci a doua zi. treaba ta! Stii ca e si o vorba ca “nu se poate si asa si cu sufletul in Rai”.

Solutii? Incerc sa renunt la vacantele de 3 zile. Sa fie macar 4, ideal spre 5. Altceva nu imi vine acum in cap, la nervi. Voi? Cum impacati si capra si varza?

Travel Designer & TV Presenter. Ponturi de calatorie pentru oameni ca tine.

10 Comments

  • Cecilia Rosca

    Nu am fost niciodata in city-break-uri…mi se par f obositoare, la fel de scumpe ca excursiile de 5-6 zile si….. NU vezi mai nimic…..

    • Tano

      Cum ai facut calculul ca sunt la fel de scumpe?
      Singurul lucru la fel de scump este biletul de avion, in rest platesti mai multe nopti de cazare, mai multe mese, mai multe intrari la muzee. Plus mai multe zile de concediu luate de la serviciu.
      Unele orase merita 1 saptamana, dar sa te duci in Bari sa stai mai mult de 2 zile…

  • Tano

    Cam greu sa gasesti bilet bun inainte cu 1 luna.
    Mie deja mi-a stricat BlueAir 2 excursii (una din ele fiind chiar weekendul acesta), schimband orele, asa ca nu ma aleg cu nimic din acel city-break, mai mult stau in aeroporturi.
    Totodata, cum ai zis si tu, preturile au crescut enorm in ultimul timp (sunt cei care verifica de cateva ori pe saptamana). De exemplu spre Lisabona, au plecat cei de la TAP si au venit Wizz si Blue, care practica preturi foarte aproape de cei de la TAP, adica pe la 1500-1600ron. (2 persoane)

  • gabi

    clar, tind spre 7 zile. cum ai zis si tu, biletul de avion costa la fel, deci mai bine sa profiti sa vezi ceva si ce e mai important, sa apuci sa te si relaxezi putin.

  • Densysa

    Nu am fost pana acum in city – break’uri…mi se par mai scumpe decat o vacanta de 7 zile indiferent de locatia aleasa.Eu personal prefer macar o data pe an un sejur sa ma odihnesc si sa vizitez cat mai multe locuri fara graba unui city-break…o fi si unele avantaje. ..ca de “pildă” -poti sa vizitezi mai multe locuri in decurs de un an, dar acum depinde si de posibilitatile financiare?☺

  • andra

    eh, varsta 🙂

  • Sergiu

    Du-te la Florenta cu zbor la Bologna, asta daca nu ai fost deja.

  • Marius

    Eu am ajuns la următoarea concluzie. Oriunde ai merge, mai ales în destinațiile populare gen Paris Roma Londra este neapărat sa faci rezervare de 7 zile. Altfel nu înțelegi nimic. Cea mai buna perioada este 15-30 iunie. E cald, mii de flori, vesticii încă sunt la școală și nu au început sa circule. Eu rezerv biletul la avion din noiembrie sau ma înscriu la newsletter-ul companiilor aeriene și prind oferte. Apoi cazarea se face prin booking.com – Nu am dat niciodată greș. Avionul în noiembrie, cazarea o cumpăr prin martie și nu simt ca am dat toți banii odată. Și pana la plecare am timp sa strâng și banii de cheltuiala. Întotdeauna plec cu 5-800 euro pt doua persoane + un card de credit… cu 4000 lei pentru neprevazut. De asemenea pana la plecare încerc sa mai fac și unele rezervari: ex miercuri merg la Disney, vineri la Versailles și iau biletele mai ieftin și nu pun povara pe banii de buzunar. Etc

  • Vali B

    N-am facut niciodata un city break. Am incercat sa organizez anul asta unul (la sfarsitul lui Mai) si nu mi-a iestit chiar cum vroiam: va trebui sa plec in creierii diminetii si sa ma intorc in mijlocul saptamanii. Si chiar si asa am platit dublu biletele de avion. Doar pentru ca am ales un Bank Holiday weekend care pica in vacanta scolara.

    Cred ca ideal este sa folosesti last minute pentru asa ceva. Numai ca nu stiu daca exista last minute adevarat in Romania (sau doar tepe de cazari din genul cu review-uri de toata jena). Eu unul insa nu sunt genul cate sa cheltuie o gramada de bani pe o destinatie “unde o fi”. Lista este prea lunga si prioritatile deja stabilite.

  • Andrei

    City-break-urile merg la destinatii ieftine cum ar fi Milano-Bergamo, Venezia, Roma si altle asemenea, care sunt ieftine.
    Si eu am cautat ceva pt sfarsit de aprilie dar m-am lasat pagubas, la intoarcere sunt preturi f mari fiinca este inainte de Paste.

    Exista un site drungli.com, cred ca il stii, foarte interesant pentru ca puteai alege o perioada de timp si iti oferea cele mai ieftine destinatii. Acum s-a schimbat intr-o prostie din care nu inteleg nimic. Mai exista ceva similar cu varianta initiala?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *