bagaj-jurca

Cum sa nu platesti bani aiurea pentru kilogramele in plus la bagaj

Placerea nebuna a unor companii aeriene e de a-ti lua cateva zeci de euro bune, in aeroport, pentru ca bagajul tau, de mana sau de cala, nu respecta dimensiunile impuse.

Am vazut nenumarate cazuri in care turistii s-au prezentat cu o valijoara la imbarcare, iar cand au fost pusi sa o introduca in grilajul acela metalic de masurare a dimensiunilor, sa nu incapa, din cauza unei roti sau a unui maner. Si trebuie sa platesti pentru acel bagaj. Si te si enervezi la culme. Ca in aeroport vei da de 2-3 ori mai mult decat ai fi platit daca il rezervai online, in momentul cumpararii biletului.

 

Bagajul de cala

Inainte de a pleca spre aeroport, cantaresc bagajul de cala, in cazul in care am impresia ca ma aflu la limita celor 23 de kilograme, admise obicei. Nu mai bine sa stiu ca am deja un bagaj de 24 kg si sa nu fiu pus la check-in sa cotrobai prin valiza ca sa mai scot ceva de acolo?

Cantaresc lucrurile care nu vor mai fi in bagaj la intoarcere. Poate un cadou pentru cineva, o sticla de vin, ceva de mancare. Lucruri care stiu sigur ca nu se vor mai afla in valiza la retur. Asa stiu ca la retur voi avea, sa zicem, doar 19 kilograme, si mai pot pune inca 3-4 fara probleme.

Daca sunt sigur ca nu sar de limita de 23 de kilograme, cantaresc bagajul direct la aeroport, la ghiseul de “drop off” si pastrez eticheta aia mica, pe care scrie greutatea valizei. Ca sunt batran si uit pana la retur.

Ca sa termin cu valiza de cala. La retur, daca nu gasesc vreun cantar in hotelul unde am fost cazat, estimez “ochiometric” greutatea lucrurilor care s-au adaugat. Dar mare atentie! Nu calcula o sticla de vin dupa greutatea trecuta pe eticheta. Ca sunt 750 ml, deci, grosso modo, 750 de grame. Ca si sticla mai catareste ceva. Cu totul, are cel putin 1250 de grame, dar, in functie de grosimea sticlei, poate ajunge si la 2 kilograme. La fel sampania, a carei sticla este destul de grea.

Daca vrei sa nu ai batai de cap, poti lua un cantar mic, de mana, si ai rezolvat problema. Si nici nu catareste mult.

 

Bagajul de mana

Nu lua in deradere limitele maxime admise. Pe principiul “lasa ba, ca nu ma intreaba nimeni de sanatate”, ca s-ar putea sa “dai cu cardul” in aeroport. Iar scuza ca “sunt aia de la compania X ai dracu’ ” am tot auzit-o. Daca ti se spune clar ca poti avea bagaj de mana de 55x40x20 cm, tu de ce vii cu unul mai mare chiar si cu 3 centimetri? De ce nu vii cu unul mai mic cu 10 centimetri ca sa fii sigur ca nu ai nicio problema.

Stii unde pot aparea problemele? Daca e o cursa low-cost, mai aglomerata, iar avionul este in usoara intarziere, cei de la poarta de imbarcare pot incepe sa preavizeze gentile de mana, pentru a castiga timp. Si iti lipesc o eticheta mica de bagaj, cum ca desaga ta e deja “approved”. Daca ti se spune ca bagajul tau e cam mare, esti deja cu un picior in groapa. Ca nu ai cum sa ii demonstrezi ca are dimensiunile maxim admise. Ca esti pus sa il bagi in rack-ul metalic si … ura si la gara. Nu incape! Daca nu il bagi atunci, oricum te tin minte si cand treci la imbarcare va trebui sa o faci.

Si inca un pont. Incearca, de cum ai intrat in aeroport, sa vezi daca geanta de mana intra in acel cadru metalic, altundeva decat la biroul unde faci formalitatiile pentru cursa ta. Ca dimensiunile sunt cam aceleasi la aproape toate companiile. Sa nu te apuci sa “maltratezi” bagajul chiar la urcare, in vazul celor de la poarta.

Bafta!

Travel Designer & TV Presenter. Ponturi de calatorie pentru oameni ca tine.

8 Comments

  • Tano

    Ce se intampla daca nu intra usor in suportul metalic 🙂
    https://www.youtube.com/watch?v=yk4wHh3QJz8

  • Andreea Simidreanu-Luca

    Mihai, as vrea sa îmi dai și mie niște sfaturi pentru ca în alta parte nu am cum sa intreb.
    Stiu ca in bagajul de mana îmi pot baga maxim 100 ml de lichide. Nelămurirea mea este dacă spre exemplu pot sa îmi bag un tub din acela mic de pasta de dinți sau eventual o sticluță de gel de dus sau șampon și astea toate la un loc?!?! Adica sticlute din acelea speciale de voiaj.Ori eventual câteva farduri.Mă interesează ca sa știu pe viitor, ca la un eventual city-break cu avionul sa nu mă “inarmez” cu bagaj de cala pentru 3 zile.
    Poate e prosteasca întrebarea mea, dar chiar nu știu, mai ales ca de fiecare data când am zburat am avut bagaj de cala și am evitat sa îmi bag chestii lichide în cel de mana ca nu cumva sa am vreo surpriza neplăcută.
    Îți mulțumesc anticipat!

    • Mihai Jurca

      În bagajul de mana poți avea recipiente de cel mult 100ml. Din câte știu nu mai mult de 10. Deci îți iei fără probleme o pasta de dinți, un spray mic, etc.

  • Krissian

    Se pot transporta la bagajul de mana oricate recipiente de maxim 100 ml incap intr-o punga transparenta, resigilabila, de care ti se ofera in aeroport. Ca sa fie totul ca la carte, recipientele trebuie sa incapa confortabil ( nu super inghesuite), iar punga trebuie sa se poata inchide. Fiecare pasager are dreptul la o singura astfel de punga. Toate cele bune! ?

  • Claudius

    Poti avea cate pungi vrei, dar cel mult 1000 ml in total si niciun recipient nu trebuie sa aiba mai mult de 100 ml.

  • Doina

    Cand sa ma intorc din Londra, dupa atatea cumparaturi, nu mai am loc in bagajul de cala si nici in cel de cabin pentru laptop. In a adauga inca un bagaj de mana eram cam scumpisor, asa ca am putut adauga prioritate la imbarcare , care a fost 18 lei si ai voie inca o geanta (desigur, mica, o geanta de laptop, poseta, etc). Asta e jn cazul daca ajuta le cineva pe viitor. Am zburat cu Wizz. Mersi Mihai de ponturi, foarte folositoare.

  • Mara Georgescu

    Deci dacă am bagajul de mana in avion pot avea și o gentuța mică unde pot sa îmi tin banii și încărcătorul de la telefon?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *