48 de ore in Valencia. Unde mergi, ce vizitezi si cateva ponturi
O sa incep direct articolul de astazi, fara prea multe ocolisuri. Valencia este feremecatoare. Un oras superb, care imbina vechiul (istoricul), noul si tot ce ne place noua mai mult – soare, plaja si mancare buna. Nu mai vorbesc despre imprejurimile orasului, zona spre Alicante, unde, catarat la cateva zeci sau sute de metri deasupra marii, poti lua de la luciul apei codul de culoare al azuriului de Mediterana.
Aruncand o privire pe o harta a Valenciei, iti dai seama ca totul este organizat si usor de planificat. Ai o data zona veche, partea centrala a orasului, apoi un brau de verdeata de aproximativ 9 kilometri care taie Valencia in doua (este fosta albie a raului Turia, actualmente parc), partea noua a orasului – includ aici si Ciudad de las Artes y las Ciencias (orasul artelor si stiintei) – plaja si portul.
Poze din Valencia, dar si din imprejurimile Valenciei gasesti si pe contul meu de Instagram – @Jurcca. Iata un exemplu!
Cum ajungi la Valencia
Si sa o luam cu inceputul. Din Bucuresti spre Valencia exista curse directe TAROM, Wizz Air si Blue Air. Aeroportul este bine conectat cu orasul prin intermediul metroului. De la terminalul sosiri pana la statia Xàtiva (in centru) sunt 11 statii si faci mai putin de 20 de minute.
Pagina Aeroportului din Valencia (link)
Pagina metroului din Valencia (link)
Plaja din Valencia
De cand am vazut prima oara plaja din Valencia, acum cativa ani, am spus ca seamana mult cu plaja de la Mamaia. Exceptand palmierii si terasele mult mai ofertante. Plaja in sine. Nisipul este la fel, de la pietonala pana sa intri in mare mergi de iti vine rau (poate dublu fata de Mamaia), iar in apa te plictisesti de inaintat pana iti vine apa pana la buric. Din acest punct de vedere, este un loc foarte bun de mers cu copii mici. Nu trebuie sa stai intruna cu ochii pe ei.
Nu stiu care mai sunt obiceiurile locului in materie de umbrelute de soare si sezlonguri. Sa ne intelegem din capul locului, nu sunt un fitos care nu poate sta la plaja decat in locuri marcate. Dar acum cativa ani, in iulie, la miezul zilei, la peste 30 de grade, nu a fost cea mai placuta senzatie sa simti soarele cum iti rotiseaza pielea si nu prea ai incotro sa o apuci.
Pe pietonala sunt terase, restaurante si cateva magazinase. Unele langa altele. Numai sa stii la care sa mergi, desi, cand vorbim despre bucataria din Spania, toata mancarea este delicioasa, nu vad unde ai putea da gres. La capatul Valenciei, caci am mers pe jos de ne-a venit acru, chiar la intrarea in Alboraya, este un local tare frumusel – La Mas Bonita Patacona (link). Amenajat intr-o casa mai veche, cu o terasa mica in fata, una in curtea interioara, La Mas Bonita ofera poate cele mai bune fresh-uri de fructe din zona. Alaturari de fructe si legume pe care nu stiu daca le-ai face vreodata de capul tau acasa. Apropo, e nevoie de rezervare, in special in weekend, pentru ca localul este plin.
In capatul sudic al plajei sunt marina si portul industrial. Sunt si acolo cateva terase dragute (dar mai de fite), un parculet plin de copii si cateva magazine pentru iubitorii de sailing.
Orasul artei si stiintei
Construit in gradinile Turia, orasul este zona futurista a orasului. Unul din cele doua locuri din oras unde, dupa parerea mea, ies cele mai faine poze din oras. Celalalt este Turnul El Miguelete, dar va voi povesti despre el ceva mai tarziu.
Asadar “orasul” a fost desenat de Santiago Calatrava si si Felix Candela. Constructiile au inceput in 1996, iar doi ani mai tarziu, in 1998, a fost inaugurat Emisfericul. Complexul este format din:
• Oceanografic – al treilea ca marime din lume, este singurul parc acvatic care gazduieste o beluga. Este un loc senzational de vizitat mai ales daca sunteti cu copiii.
• Emisfericul – cinema IMAX unde am vazut un documentar de 45 de minute despre parcurile naturale din Statele Unite ale Americii. Ecranul pe care ruleaza proiectiile este de forma unei emisfere (jumatatea de sfera). Primesti niste casti speciale si iti poti alege limba in care sa urmaresti filmul (engleza, spaniola, italiana sau franceza).
Daca vrei sa vizitezi Oceanograficul trebuie sa platesti, ca adult, 29,10 euro. Intrarile la Muzeul Stiintelor si la Emisferic mai costa inca 8 euro fiecare. Insa exista bilete combinate, daca vrei sa le vezi pe toate 3, sau numai 2 dintre ele. (vezi lista preturi)
• Muzeul stiintelor Principe Felipe – este construit din “doar” 20.000 mp de sticla si 14.000 de tone de otel. Muzeul imbina teoriile si experimentele stiintifice.
• Umbrarul – o mica gradina botanica in aer liber.
• Palatul Artelor Reina Sofia – opera si diverse evenimente teatrale si muzicale.
• Un pod peste gradinile Turia si Agora – o “piata” acoperita in care au loc concerte si competitii sportive. Turneul de tenis de la Valencia s-a desfasurat acolo timp de mai multi ani.
Gradinile Turia
O splendoare. Oriunde ai sta in oras, nu cred ca ai de mers mai mult de 1-2 kilometri pana sa ajungi la acest brau de verdeata. Bun, si care e povestea cu “raul” Turia, desi azi nu mai e niciun rau?
In toamna anului 1957 (citeste aici), raul Turia a inundat o buna parte din Valencia. Mintile luminate de la vremea respectiva s-au gandit sa ii “taie” intrarea in oras si sa ii redirectioneze cursul, ca sa nu mai creeze necazuri alta data. Si uite asa a ramas o zona umeda, taman in miezul orasului, unde s-a dezvolatat ulterior vegetatia. E drept, ca s-a mai si plantat, sub indrumarea peisagistilor care au amenajat diverse “bucatele” din albia raului.
Parcul are o lungime de aproximativ 9 kilometri, este traversat de 18 poduri si serveste ca zona de agrement pentru valencieni. In Turia poti alerga, te poti plimba cu bicicleta, iti poti plimba cainele intr-o dupa-amiaza frumoasa de primavara sau te poti plimba cu amanta. Dar vezi pe ce sector ca sa nu te prinda nevasta.
In zona parcului artelor si stiintei, pe langa Turia este zona noua a orasului, absolut superba. M-as muta maine acolo fara niciun comentariu suplimentar. Bulevardele sunt largi (chiar si 4 benzi pe sens), iar la parterul blocurilor inalte sunt foarte multe restaurante si cafenele. Vis! Va dati seama cat de fain este pentru spanioli, ca astora le si place sa iasa si sa stea la cafelute si taclale.
Zona veche a orasului
Si incet incet ajungem in zona centrala a orasului. In Valencia istorica. Hai sa te invat ceva. Ca sa faci tu cea mai buna treaba ca turist in Valencia, eu zic sa te duci frumos la catedrala si sa urci in turnul El Miguelete (il gasesti aici). Platesti frumos 2 euro la intrare si urci. Atentie la scari, ca sunt multe si sunt numai in spirala, iar pe masura ce te apropii de varf, spatiul se ingusteaza.
De abia are loc o persoana. De ce am zis sa te urci aici – pentru ca ai poate cea mai buna priveliste a Valenciei. Iar daca ai si o harta la indemana, poti localiza perfect toate locurile unde urmeaza sa mergi. Urcarea si coborarea sunt in sistem semafor. Pentru ca nu s-ar putea si urca si cobori simultan din cauza spatiului ingust, se urca si se coboara pe rand.
Catedrala din Valencia
De afara nu prea seamana a catedrala. Adica nu are forma pe care ai astepta-o pentru asemenea constructii. Ridicarea catedralei a inceput acum aproape 800 de ani (1262), mare parte din constructie fiind realizata intre secolele al XIII-lea si al XV-lea. Cei mai multi turisti vin la catedrala din Valencia pentru a vedea sfantul Gral, pocalul din care a baut Iisus la Cina cea de Taina. Intrarea in catedrala costa 7 euro (vezi aici) si ti se da audio guide.
Mercado Central. Piata centrala a Valenciei
Ai fost la Boqueria in Barcelona? Ca si concept, e aproape la fel si piata din Valencia, insa mai aerisita, mai luminoasa, mai curata si cu o arhitectura mai placuta ochiului. In Mercado Central (link) gasesti tot ce vrei. Si stii ce imi place? Ca negustorii sunt specializati pe anumite produse. Adica nu e ca la noi la piata. Vinzi si cartofi si varza, ai si doua legaturi de ceapa si dresuri de dama. Acolo vinzi jamoane, pai aia vinzi nene. Si ai cea mai buna marfa. Altul vinde fructe, altul peste. Exista un raion numai cu niste melcisori care cresc in mare. I-am mai vazut si cu alte ocazii dar nu stiu ce gust au si cum se prepara.
In piata centrala sunt aproximativ 300 de comercianti, iar programul este de luni pana sambata de la 7 la 15. Duminica, piata este inchisa.
Llotja de la Seda
Inainte sa iti prezint acest obiectiv, vreau sa fac o precizare. Velencienii vorbesc un dialect al limbii spaniole – valenciana. Este motivul pentru care multe denumiri ale aceluiasi obiectiv vor fi putin diferite. Dar in esenta este unul si acelasi loc. In cazul pietei, denumirile sunt mercado si mercat. Una e in spaniola, alta in valenciana. Nu ma intreba care cum, pentru ca nu mi-au placut niciodata telenovelele.
Revenind la Llotja de la Seda. In traducere “silk exchange” (schimb de matasuri). Este o constructie peste drum de piata centrala, care a servit mult timp ca “bursa de marfuri” a Valenciei. Este locul unde comerciantii parafau intelegerile comerciale. “Scapi” de doi euro la intrare si ajungi intr-o gradina de 20 pe 20, sa zic, cu portocali. Apoi urmeaza incaperea principala, o sala goala, cu stalpi de sustinere dispusi geometric. Esti in sala contractelor. Urmeaza locul unde a functionat Tribunal del Mar, primul tribunal din Spania unde se solutionau litigiile aparute in comertul naval. Iar cine nu era cuminte si nu isi platea datoriile putea fi chiar incarcerat in turnul Llotjei de la Seda.
Piata Redona
Un loc in care e mai greu sa ajungi, ca turist, daca nu stii de el (il gasesti aici). Este o piata mica, circulara, cu cateva pravalii care vand produse artizanale si tapas baruri. A fost construita in 1840 de Salvador Escrig Melchor.
Plaza de la Virgen
Se afla chiar in spatele catedralei (aici). Ce poate fi mai frumos decat sa stai intr-o dupa-amiaza insorita langa fantana din piata, cu o sticla de suc sau sa ciugulesti ceva? Este unul dintre cele mai animate locuri din Valencia, si zona unde adesea vei vedea concerte si diverse activitati artistice. In jurul pietei sunt cateva terase si restaurante.
Torres de Serranos
Se afla in nord-estul centrului vechi al Valenciei (aici). Pe vremuri, orasul vechi era inconjurat de ziduri. Existau 12 porti de acces in oras, iar Torres de Serranos este una dintre ele. Zici ca e tura de la sah, asa arata. Turnul se poate vizita, daca nu toarna cu galeata cum s-a intamplat cand am fost eu, iar de sus poti vedea zona veche a orasului.
Gara si arena pentru luptele cu tauri
La statia de metrou Xativa sunt atat gara, cat si bullring-ul (arena unde au loc coridele). Ambele sunt doua constructii superbe. Gara are o fatada impresionanta, iar la interior vei regasi o imbinare de lemn si sticla vopsita, un soi de vitralii. In 2005, rockerii olandezi de la Whitin Temptation au sustinut un concert in gara.
Bioparc (Zoo Valencia)
Aici nu am mai ajuns din cauza vremii nefavorabile, dar am auzit numai lucruri faine despre acest loc. Bioparc Valencia (pagina oficiala o gasesti aici) se intinde pe 10 hectare si prezinta un concept diferit (zoo immersion) fata de alte gradini zoologice, in sensul ca animalelor li s-a recreat habitatul lor natural. Adica nu sunt tinute in custi, intre nu stiu ce garduri, s.a.m.d. Animalele sunt separate de vizitatori prin poduri, roci, santuri cu apa, etc. Sa mergeti si sa imi spuneti si mie cum arata.
Ponturi si cateva concluzii
Valencia este o surpriza pentru cei care au ajuns pana acum doar la Barcelona si Madrid. Orasul isi pastreaza traditia, insa vine si cu acest adaos de nou, modern. Pentru a vizita Valencia ai nevoie de 2 zile intregi, chiar 3 daca vrei sa nu alergi prin oras. Intr-o zi poti vizita orasul artelor si stiintei, zona noua si plaja. O alta zi trebuie rezervata pentru zona istorica a orasului si Bioparc (2-3 ore).
Sub nicio forma nu inchiria masina in Valencia pentru ca nu ai nevoie. Transportul in comun este bine dezvoltat si nu e scump. Cu masina vei avea probleme in a gasi un loc de parcare, in special in centrul orasului.
- Un bilet in valencia costa 1,50 euro. Abonamentele valabile 1/2/3 zile costa 4/6,70/9,70 euro. Vezi toate tarifele aici.
Mancarea si bautura in Valencia nu sunt scumpe. La pranz, un meniu al zilei cu antreu, fel principal si o bautura mica, poate costa si 7-8 euro. O medie ar fi pe la 10-12 euro.
Cazare iti poti lua atat in zona centrala – apropo cartierele Ruzafa (citeste despre el aici) si Carmen sunt ticsite de carciumi si bodegi si au o bogata viata de noapte – sau in partea noua, pe langa orasul stiintelor. Daca te cazezi langa mare, va trebui sa parcurgi zilnic distanta de 15-25 de minute (cu transportul in comun) pana in centru.
Pagina Oficiului de Turism al Valenciei este VisitValencia.com. De acolo iti poti lua toate informatiile de care ai nevoie.
Stadionul Valenciei, Mestalla, se afla exact langa statia de metrou Aragón (aici), pe linia 5, sau la 6-7 minute de mers pe jos de statia Facultats (pe linia 3). Stadionul se poate si vizita (vezi detalii aici). Turul costa 10,60 euro.
In Valencia exista si un card turistic – ValenciaTouristCard.com – valabil 1, 2 sau 3 zile. Acesta ofera transport gratuit, intrari gratuite la anumite muzee si reduceri la alte obiective. Cumparat online, cardul este mai ieftin cu 10%. Preturile sunt: 15/20/25 euro pentru 1/2/3 zile. La aceste preturi se aplica discountul despre care iti vorbeam, pentru achizitia online. Iti recomand sa iti faci o lista cu locurile in care vrei sa ajungi si sa calculezi cat ai economisi cu acest card, pentru ca intrarea la catedrala, la Oceanograf, la Bioparc – de exemplu – nu sunt gratuite cu cardul, ci numai reduse cu 10-15%. De asemenea, exista pachete de tipul Oceanograf + Emisferic + Muzeul Stiintelor + card pentru 72 de ore = 54,29 euro, daca e cumparat online. Te poti documenta aici.
Daca am uitat ceva, sa-mi fie cu iertare. Alte lucruri le-am omis special pentru ca as fi povestit pana maine despre Valencia si nu aveam timpul necesar. Asa ca daca va lipseste ceva, dati-mi de stire. Enjoy!
15 Comments
-
carmen
Frumoase fotografii. Buna descriere a locurilor.
-
Maria
Buna, in ce zona crezi ca e mai ok sa te cazezi? In centrul vechi sau in orașul științelor? Înțeleg ca e mai atrăgător orașul științelor, dar seara, de exemplu, dacă vrei sa ieși la plimbare ai ce vedea? As vrea sa fie o zona principala, comerciala, cu multe magazine, sa ai pe ce sa ți clătești ochii, bineînțeles, pe lângă atracțiile turistice :)) Deci, care zona ar fi mai ok? Mulțumesc
-
Liviu
Bioparc este cu adevarat o destinatie ce nu trebuie ratata! Mai ales daca sunteti insotiti de copii. Un concept unic pe care nu l-am mai intalnit nicaieri in Europa. Este relaxant dar si educativ in acelasi timp. Esti in permanenta foarte aproape de animale. Te poti plimba realmente printre lemurieni, poti admira uriasele gorile in mediul lor natural, zebrele si rinocerii isi impart habitatul la doi pasi de tine, pasari flamingo in jurul unei cascade, un peisaj de poveste. Interesant este faptul ca Biobarc gazduieste doar animale din Africa, impartite pe zone foarte precis delimitate. Recomand oricum acesta experienta!
-
SIMONA
MARIA CEL MAI BINE AR FI SA TE CAZEZI IN ZONA DE AYUDAMENTO ,AICI ESTE O ZONA FRUMOASA.SI DE AICI POTI AJUNGE UNDE VREI.
-
MARIA
Multumesc frumos pentru raspuns!
-
-
MARIANA FLUCUS
Multumim pentru minunata descriere si pentru ponturi. Am vizitat Valencia intr-un circuit al Spaniei, dar un city break ne tenteaza.
-
Laura Doarna
Buna,
Ai idee daca biletul de trei zile T3 este valabil si pentru metroul aeroport-centru Valencia? pe site ei zic EMT+Metrou zona A, iar metroul de la aeroport este in zona B. Multumesc.
-
Mircea Nichitov
Una din cele mai bine documentate, și succinte prezentări făcute despre un oraș, din câte am citit până acum.
Felicitări!!!!
Mă abonez la tine pt informațiidespre alte destinații. -
Ioana Culea
Felicitări pentru prezentare.
-
Aly
Felicitari ! Odata cu tine am revazut inca o data locurile care m-au fascinat din clipa in care am pasit pe pamant valencian. Imi pare rau ca nu ai reusit sa vezi Bioparcul , este un loc unde te-ai intoarce si a doua oara , exact cum imi doresc eu acum .
-
Alina
Hello. In ce perioada se poate merge pentru a te bucura de plaja si de apa?
-
Carmen
Valencia este orașul minunilor.
Horia Moarcas
Excelent articol, succinct si util. Fotografiile sunt minunate, te imbie sa te apropii de locurile descrise. Felicitari !