Prima oara in Tenerife? Impresii, ponturi, poze

Sa ne intelegem din capul locului. Tenerife e cea mai populata insula care apartine de Spania. Iar impreuna cu Gran Canaria, Fuerteventura, Lanzarote, La Palma, La Gomera si El Hierro (plus alte mici insule), formeaza Arhipelagul Canarelor, aflat cam la 100 de kilometri de tarmul marocan.

Deci daca cineva iti spune ca este nascut in Insulele Canare, nu te lamureste intru totul. E drept ca cele mai mari sanse sunt ca respectivul sa fie din Tenerife, deoarece este insula cea mai mare din arhipelag, iar 43% din intreaga populatie din Canare traieste acolo.

Tenerife este o insula vulcanica. Practic este construita in jurul Vulcanului Teide, care domina partea centrala a insulei, cel mai inalt punct din Spania (3.718 metri) si cel mai inalt punct din insulele din Atlantic. Si apropo, este inca activ, a erupt ultima data in 1909.

A post shared by Mihai Jurca (@jurcca) on

Cea mai frecventa intrebare pe care am auzit-o in ultimele zile, si recunosc, ne-a stat si noua putin pe creier, a fost unde ne stabilim cartierul general. Aici ar fi cateva lucruri de spus. Este foarte important sa stii de la inceput de ce alegi sa-ti faci vacanta in Tenerife. Daca vii exclusiv pentru plaja, s-ar putea sa fii putin dezamagit. Nu stiu daca merita sa zbori 6 ore (direct) ca sa nu vezi apa azurie (sau de culoarea smaraldului), plaje mai mult sau mai putin amenajate, etc. Vorba aceea, cand Grecia, Malta, sudul Frantei, sunt la doi pasi distanta.

Daca vrei sa vezi o poveste, un stil de viata, sa te deconectezi total si sa si vizitezi ceva, atunci Tenerife e o alegere buna. Uite, daca vii in extrasezon (cand e iarna la noi), vremea este excelenta. In ianuarie apa poate sa aiba 20…21 de grade, deci poti face si o baie, pe repede inainte. Uite aici cate grade are apa pe parcursul unui an.

A post shared by Mihai Jurca (@jurcca) on

Revenind la pozitionarea pe insula. Cei mai multi turisti aleg zona de S-SE a insulei. Acolo vremea este mai mereu frumoasa, e soare, cald (in jur de 28-30 de grade in august), dar si foarte foarte uscat. Peisajul aproape desertic. Singurele plante care se simt in largul lor sunt bananierii (vei vedea nenumarate plantatii), cactusii, palmierii si cateva specii de arbusti si vegetatie desertica. In sud este si zona de party a insulei – in special Playa de Las Americas. Cum te duci pe coasta de vest catre Los Gigantes, relieful se mai inalta, devenind ceva mai dramatic. De altfel si numele – Los Gigantes – niste stanci de 600 de metri inaltime, in fata carora se gaseste o plaja.

Infrastructura este bine pusa la punct in Tenerife. De la Santa Cruz (capitala) la Adeje este autostrada TF-1 (Autopista del Sur), 103 kilometri in total. Intre Santa Cruz si Puerto de la Cruz este autostrada TF-5 (Autopista del Norte de Tenerife), care are aproape 40 de kilometri. Daca vrei sa inchiriezi masini fara alte garantii, o poti face de la Cicar sau Plus Car Tenerife. De alte companii nu stiu sa iti zic.

Daca nu vrei sa inchiriezi masina, desi masina e sfanta pe insula ca sa fii flexibil, poti folosi autobuzele TITSA (titsa.com), compania locala de transport din Tenerife. Sunt o groaza de linii, inclusiv catre obiectivele turistice.

Tenerife are doua aeroporturi – TFS (sud) si TFN (nord). Din Romania, Wizz Air zboara direct catre TFS. Se poate ajunge si cu escala, cele mai bune variante fiind de regula prin Madrid.

Langa aeroportul din sud este plaja El Medano, foarte indragita de amatorii de sporturi pe apa (surf, kitesurf, paddle board, etc), iar de acolo pana in capitala Santa Cruz de Tenerife sunt numeroase sate/statiune mai simplute. Mai fara pretentii, dar chiar dragute. Spre exemplu, in San Miguel de Tajao vei gasi cateva restaurante de peste si fructe de mare senzationale.

A post shared by Mihai Jurca (@jurcca) on

Si aproape am ajuns in capitala. Inainte insa, trebuie sa mai fac o precizare. Daca nu ai stii in ce tara te afli, iti dau cuvantul de onoare ca ti-ar fi foarte greu sa iti dai seama, mai ales in sud. Sunt atat de multi turisti incat totul este un amalgam. Parca dintre toti, rusii mi-au sarit cel mai mult in ochi. Din pacate si comportamental.

In Santa Cruz de Tenerife vei simti aerul veritabil spaniol. Stradute intesate de cafenele, mici restaurante, bodeguitas, unde toate grijile dispar, iar berea si cafeaua curg in voie. Santa Cruz de Tenerife e un oras fara mari pretentii, genul de provincie, dar linistit si incarcat cu energie pozitiva. Mai mult de jumatate de zi, hai o zi cu totul, nu ai nevoie ca sa il strabati.

Iar nordul este total diferit de sudul insulei. In nord, norii si soarele se bat parte in parte. Vegetatia este mult mai bogata, iar terenurile nu mai sunt parjolite de arsita. Aerul este mai respirabil. Cu toate acestea, plaje faine sunt si in nord, dar ai nevoie sa tina si vremea cu tine.

Despre locurile de vizitat in Tenerife nu iti voi povesti astazi. O sa fac un articol separat, ca sa nu amestecam lucrurile. Ce sa iti mai spun? Ca mancarea este buna de tot? Si nici nu e scumpa. Ca au parcuri de distractie – cele mai vestite fiind Siam Park si Loro Parque? Ca cei din Tenerife au acelasi steag cu scotienii (abastru cu crucea Sf. Andrei alba)? Nu intelegeam de ce pe unele cladiri apar steagul Spaniei si cel al Scotiei, pana am citit ca St. Andrews (San Andres) este atat protectorul scotienilor cat si al celor din Tenerife. Ca bananele de Tenerife (platanos de canarias) sunt senzationale? Ca branza de capra prajita, cu mojo verde (un sos care se consuma in Canare) este divina? Avem timp sa povestim.

Hasta mañana! (Si urmariti-ma pe Instagram – @jurcca)

A post shared by Mihai Jurca (@jurcca) on

Travel Designer & TV Presenter. Ponturi de calatorie pentru oameni ca tine.

7 Comments

  • Copaceanu Cristina

    Scuze, intre timp am gasit postarea legata de transportul in Tenerife, multumesc ! ?

  • Denisa

    Buna. Ai fost cumva si la Masca? Sunt curioasa cum e mai ok: sa cumperi o excursie organizata sau pe cont propriu? As parcurge cele 3 ore de mers pe jos pana acolo.
    Multumesc

    • Mihai Jurca

      Buna, noi am fost cu masina. Exista si autobuze ale companiei locale de transport in comun.

  • Beaching Travel

    Super interesanta destinatie, multe de vazut si de savurat:x Am povestit si eu pe blog despre vacanta din Tenerife si despre atractiile insulei, Abia astept sa o revizitez, e una din destinatiile de top pentru mine. https://beachingtravel.***/tenerife-loro-park-las-teresitas-si-vulcanul-teide/

  • Aura

    Buna
    Unde te-ai aseza daca maine te-ai duce din nou in Tenerife? Incerc sa imi fac niste teme dar nu ma prind unde ar fi cel mai bine. Sa pot sa fac parte din obiective cu transportul in comun si parte cu o masina inchiriata. Ma gandesc la 10-12 zile de Tenerife. Consideri ca as putea sa am 2 baze? Nu suntem amatori de plaja cand mergem in afara tarii. Poate o balaceala-doua dar nu mai mult.
    Dar cel mai important lucru pe care voiam sa-l transmit de fapt este ca te felicit si multumim mult pentru modul in care structurezi si ne transmiti informatia.

    • Mihai Jurca

      Hei. In primul rand merci pt aprecieri.
      Doi la mana, clar doua baze. Exista o autostrada aproape circulara in jurul insulei, dar nu e big deal.sa faci zilnic 70 de km dus si 70 intors ca sa mergi intr-un punct. As sta undrva in Sud Vest, in zona Costa Adeje – Los Cristianos, apoi m as muta in capitala, in nord est. Eu am stat langa Puerto de Santiago, in vest, mai sus, dar cam bateam drumul inspre sud orice ar fi. Eram cam la capat de linie.

      Cat despre 12 zile in Tenerife, cam multe. Poate va mutati si in Gran Canaria, e langa si poate un trip spre La Gomera. Spor!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *