Cum afli cat de sigur este orasul in care urmeaza sa ajungi
Pentru ca e urat afara si e timp de butonat telefonul, va propun astazi o aplicatie. Se numeste Geosure si, vezi Doamne, iti spune cu ajutorul unui scor general, cat de sigure sunt orasele de pe planeta. o (zero) inseamna siguranta deplina, iar 100 inseamna ca e razboi in locul respectiv sau o stare sporita de nesiguranta (cum e cazul unor orase din Siria, Iraq, Libia, etc).
Practic ce au facut oamenii care au pus la punct aceasta aplicatie? Au luat date din foarte multe surse – printre care Organizatia Mondiala a Sanatatii, Natiunile Unite, Interpol, Departamentul de Stat american, Centrul de Prevenire si Control al Bolilor, s.a.m.d – si le-au pus la un loc.
Bucurestiul a obtinut, spre exemplu, un scor de 52 – Proceed at Your Own Risk (mergi pe barba ta). Alimentele si apa sunt sigure, mai avem ceva de lucrat la drepturile omului, putem fi controlati la buzunare, iar femeile pot atrage comentarii nedorite din partea trecatorilor. Acum stiti si voi cum e in Bucuresti si va puteti da cu parerea.
La unguri si la croati vad ca e mai sigur. Budapesta si Zagrebul au obtinut scoruri de 45, respectiv 44 si sunt incluse in categoria Go Forward, Take Care (Du-te, dar ai grija). In Austria e liniste si pace. Scorul Vienei este 19, cel mai mic (deci si cel mai bun) din Europa. Este mai mic si decat cel al capitalelor nordice – Stockholm (22), Oslo (22), Copenhaga (23), Helsinki (30).
Insa problemele apar in afara Europei. In Yemen si Somalia, orasele au si scoruri de 98, 99, ceea ce semnaleaza riscul deosebit pe care il poate reprezenta o deplasare in zona.
In America de Sud, Brazilia, Columbia si Venezuela sunt punctele fierbinti de pe harta, iar in Asia – Pakistan, Afghanistan, Indonezia si Filipine. Evident, anumite orase din aceste tari.
Scorul este orientativ. Bineinteles ca trebuie sa verificati suplimentar multe alte aspecte, dar va puteti face o idee, cat de cat, despre planeta pe care traim.
Dana
Cred că noi românii suntem mai vigilenți decât turiștii străini, pentru că deh….trăim într-un mediu plin de provocări. Sfatul tău este însă binevenit.