corint-1

Ai ajuns in Grecia si nu ai stat suspendat deasupra Canalului Corint? Mare pacat!

Nu aveam cum sa nu scriu cateva randuri despre un loc de-a dreptul impresionant, pe care l-am vazut in vacanta de o saptamana dedicata insulelor Kefalonia siĀ Lefkada, si anumeĀ Canalul Corint. Stati asa, canalul e la o ora de mers cu masina de Atena, deci nu are treaba cu insulele amintite anterior. Numai ca in drumul spre Lefkada, trebuie sa traversezi acest canal, construit la finalul secolului al XIX-lea, si care delimiteaza Peloponezul (practic devenit insula dupa ce a fost separat de continent prin acest canal) de Grecia continentala. Sau face legatura intre Marea Ionica si Marea Egee, si scurteaza in acest fel drumul vaselor cu mai bine de 400 de kilometri.

Istoria spune ca ideea unui asemenea canal le-a venit grecilor inca de prin secolul al VII-lea, numai ca au fost baieti destepti si nu s-au apucat de taiat piatra, constienti fiind de faptul ca nu vor putea duce planul la bun sfarsit cu tehnica si resursele de care dispuneau. Ganditi-va ca sunt mai bine de 6 kilometri de canal taiati in piatra, latimea canalului variaza intre 21 si 25 de metri (deci nu toate navele au loc sa il traverseze), adancimea apei este de cel putin 8 metri, iar cel mai inalt punct al canalului este aflat la 90 de metri deasupra luciului apei. Lucrare, nu gluma!

Vazut de sus, canalul iti taie respiratia. Vazut de jos, din vaporas, ai impresia ca peretii de piatra se vor prabusi peste tine dintr-un moment in altul. Si ca daca acest lucru se va intampla, arheologii iti vor descoperi oasele peste cateva sute de ani, la ce masa de piatra este in jurul tau. Apa are o nuanta de albastru cobalt, ceva mai rar vazut. Iar pe ea parca plutesc ambarcatiunile, intr-o liniste deplina. Aproximativ 11 mii de ambarcatiuni traverseaza anual canalul.

Canalul poate fi vazut gratuit de pe podurile care il traverseaza (la capete exista poduri submersibile), sau de pe apa. Exista excursii cu vaporasul prin canal. Sa auzim de bine si sa nu ne cada, Doamne fereste, pietre in cap!

corint-3
corint-2

corint-4

corint-5
corint-6

Travel Designer & TV Presenter. Ponturi de calatorie pentru oameni ca tine.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *