fete-poze

Cat te costa o vacanta linistita?

Ce e asigurarea de calatorie? Acea hartie (sau mai nou act in format electronic) pe care atunci cand o ai, nu ti se intampla absolut nimic rau in vacanta. Iar cand nu esti asigurat, parca atunci incepe sa te jeneze stomacul, sa iti aduci aminte ca dintii pot sa si doara uneori, si sa ti se piarda si bagajul. Stii, e ca la volan. Respecti mereu toate regulile de circulatie, iar in singura zi in care te grabesti de mama focului si depasesti coloana oprita la semafor, atunci apare de nicaieri politistul si te sanctioneaza.

Lasand gluma la o parte, dar si legile lui Murphy, suntem dispusi sa platim sute de euro pe bilete de avion, cazari la hoteluri bune, mese in oras, diverse exccursii optionale, bilete la concert, etc, dar nu am da 27 de lei pe o asigurare de calatorie. Trist, dar adevarat. Apropo, stiti cat e o bere la terasa in Paris? Sub 5-6 euro nu o gasesti, si in multe cazuri la 0,33 litri. Stiti cat e o asigurare de calatorie pentru Paris? In jur de 30 de lei pentru 7 zile. Adica 6,5 euro. Deci o bere si doua grisine, la terasa.

Existenta Cardului European de Sanatate valabil in spatiul Schengen ii determina pe romani sa nu mai ia in considerare si achizitia unei asigurari de calatorie. Cardul European de Sanatate nu acopera asigurarea in sistemul privat de sanatate, nu acopera despagubirea in caz de pierdere a bagajului, nu acopera pierderea conexiunii unui zbor sau alte evenimente neplacute care se pot intampla in timpul vacantei.

Articolul de astazi este realizat in colaborare cu Allianz-Tiriac. Ideea de la care am pornit a fost una simpla – sa le aratam celor care calatoresc care sunt beneficiile unei asigurari de calatorie, apoi, acestia, in cunostinta de cauza, sa aleaga daca doresc sau nu sa se asigure pe timpul vacantelor. Fiecare este responsabil pentru alegerile pe care le face, asa am invatat la scoala.

 

Voiaj si Multitravel – asigurarile de calatorie de la Allianz-Tiriac

Asigurarea Voiaj este practic asigurarea standard de calatorie. Se preteaza celor care merg in strainatate – turisti, studenti, sportivi care participa la concursuri sau persoane relocat temporar cu serviciul. Asigurarea se poate incheia pentru o perioada de 2 pana la 365 de zile, indiferent de cetatenie sau rezidenta.

Pentru cei care calatoresc des in strainatate, cum este si cazul meu, exista Asigurarea Multitravel, o asigurare de calatorie cu valabilitate extinsa. Asigurarea ofera protectie financiara pentru orice calatorie efectuata in strainatate, pe perioada unui an calendaristic, in limita a 25 de zile pentru fiecare calatorie. Se califica pentru aceasta asigurare, orice persoana cu varsta cuprinsa intre 0 – 70 de ani.

 

Aplicatia Allianz-Tiriac si exemple concrete

Tot ce ati citit pana acum este partea teoretica a lucrurilor. Si e ca la scoala, pana nu vezi si practic, parca nu intelegi asa bine. Instalam aplicatia mobila Allianz-Tiriac (link iOS, link Android).

Click pe Cumpara Asigurare, apoi trebuie sa alegem pe cate zile incheiem asigurarea. De la 2 la 365. Si aleg 3 zile sa zicem. Costul este de 28 de lei pentru o persoana. Mai jos am Extraoptiuni pe care pot sa le adaug asigurarii, in functie de riscurile la care stiu ca ma expun in vacanta. Aleg asigurarea bagajelor, iar costul asigurarii creste cu 3 lei. Am ajuns la 31 de lei. Daca stiu ca fac sporturi de agrement (ma dau cu rolele, cu bicicleta, skiez sau sar in apa de la inaltime), bifez si asta. Iar pretul final al asigurarii este de 59 de lei. Aleg ziua de cand vreau sa intre in vigoare asigurarea, imi completez datele personale si platesc.

Eh, iar cea mai buna asigurare, cel putin pentru mine, este cea Multitravel. 77 de lei pe an si nu trebuie sa o mai refac de fiecare data cand plec in strainatate. Daca facem un calcul, la 3 iesiri din tara a cate 3 zile fiecare, trebuie sa platesti 3*28 lei= 74 de lei, adica aproape suma pe care ai plati-o daca ti-ai face asigurare pe un an intreg.

allianz-1
aplicatie-3

 

Ce riscuri acopera fiecare asigurare

E foarte important sa vorbim si despre riscurile pe care le acopera fiecare asigurare. In fond, este paragraful cel mai important din orice contract de asigurare. In primul rand, trebuie ales un anumit plan, in functie de tarile in care calatorim. Asigurarea Voiaj se poate incheia pentru unul dintre planurile A, B sau C, in timp ce asigurarea Multitravel doar pentru planurile A si B.

Planul A – include toate tarile, cu exceptia Statelor Unite ale Americii, Canadei, Romaniei si a tarii de rezidenta a persoanei asigurate.

Planul B – include toate tarile cu exceptia Romaniei si a tarii de rezidenta a persoanei asigurate.

Planul C – include Bulgaria, Grecia, Turcia, Italia, Spania, Portugalia, Malta, Croatia si Cipru, cu conditia ca niciuna dintre acestea sa nu fie tara de rezidenta a persoanei asigurate.

Din punct de vedere medical, asigurarile asigura cheltuielile legate de o eventuala spitalizare nedorita, tratament ambulatoriu, interventii chirugicale de urgenta, tratament stomatologic de urgenta pentru ameliorarea durerilor acute (exact ce spuneam cu durerile de dinti), transport cu ambulanta, medicamente prescrise de catre medic, proceduri de diagnosticare solicitate de catre medic, transfer la o clinica de specialitate la recomandarea medicului, cheltuielile de repatriere in caz de urgenta medicala si in caz de deces.

In plus, se pot asigura bagajele contra deteriorarii, distrugerii sau pierderii bunurilor, riscului de furt calificat sau tilharie si tot ceea ce tine de proasta gestionare a bagajului de catre compania cu care calatorim.

In fine, exista si o clauza Storno. Primim inapoi contravaloarea pachetului turistic achizitionat pe baza unui contract de servicii turistice, in limitele 100-10.000 de euro, in cazul in care, Doamne fereste, ne moare o ruda apropiata si nu mai putem pleca in vacanta, daca ne imbolnavim sau ni se distruge locuinta.

 

* Blogul MihaiJurca.ro participa in campania de comunicare a politelor de asigurare oferite de Allianz-Tiriac. Foto header: Allianz-Tiriac.

Travel Designer & TV Presenter. Ponturi de calatorie pentru oameni ca tine.

2 Comments

  • Ana Zugravu

    Foarte util articolul.
    Ce variante exista pentru persoane peste 80 ani? Am calatorit recent cu tata si am avut dificultati in a-i face asigurare. Ma gandesc ca sunt destui seniori in Europa care calatoresc si sigur exista solutii.
    Multumesc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *