Ce faci si ce vezi in Dubai? Burj Khalifa, Desert Safari, Dubai Marina, Dubai Mall, plaje, activitati
Zilele trecute va dadeam cateva ponturi (link articol) pentru o prima vizita in Dubai. Un oras care nu pare atat de mare pe harta, insa care ne-a facut, alaturi de Abu Dhabi, sa parcurgem aproape 2.000 de kilometri intr-o saptamana. Nu ma intrebati cum am reusit asta, ca de dat cineva kilometrajul peste cap, nu cred sa se fi intamplat. Deci, ce ar fi de vazut prin Dubai?
Dubai Marina
Dubai Marina sau Noul Dubai, este locul unde am stat in primele 4 zile. Este un canal artificial de peste 3 kilometri, de jur imprejurul caruia au fost construite aproape numai cladiri inalte de otel si sticla. Este printre cele mai spectaculoase zone din Dubai, mai ales seara, atunci cand te poti plimba pe malul apei sau poti lua masa la unul dintre zecile de restaurante tematice. Este o zona destul de linistita, sau cel putin asa am perceput-o. In Dubai Marina nu e nici pe departe forfota de la fantani, de la Dubai Mall, deci un loc fancy in care te poti caza inclusiv daca esti familie cu copii. Printre numeroasele restaurante, deschise la parterul cladirilor de sticla, vei gasi inclusiv supermaketuri, gen Carrefour, asta daca vrei sa-ti iei o apa sau ceva de rontatit.
Zero Gravity si plajele din Dubai
Foarte aproape de Dubai Marina este Zero Gravity, cel mai bine cotat beach pool din Dubai pe Tripadvisor. Este ceva gen Ibiza/Miami. Petreceri la piscina, cu brunch si bauturi incluse, totul pentru aproximativ 350 AED (85 euro). Cu alte cuvinte, zilnic intre 1 pm si 5 pm, dansezi cat poti, socializezi cat poti, mananci cat poti si servesti ce bautura iti doreste inimioara pentru suma platita. Iar bufetul arata intr-un mare fel – diverse carnuri gatite pe loc (somon, cangur, miel, curcan, etc), salate, garnituri, fructe, prajituri, etc. La intrare primesti un pahar cu pai de plastic, caruia ii poti face refill de cate ori doresti la barurile din incinta. Dupa ora 17 totul se plateste, iar barurile se cam golesc de petrecareti. Daca nu esti pe modul party hard, s-ar putea sa ti se pare cam multa pitiponceala, dar distractia merita toti banii. E o experienta, indiferent de ce vor comenta unii care se duc in Dubai pentru … muzee. Langa Zero Gravity este si aeroportul de unde decoleaza avioanele care ii duc la 3-4.000 de metri pe cei care vor sa sara cu parasuta desupra Palm-ului. Aviz amatorilor de senzatii tari.
Daca nu vrei sa intri la Zero Gravity, poti merge pe plaja de langa, accesul fiind gratuit. Aici ai un articol (link) cu cele mai bune plaje publice din Dubai, plaje pe care nu se plateste taxa de acces. JBR Beach este probabil cea mai populara plaja din Dubai, fiind si foarte aproapiata de Dubai Marina. Acolo iti poti face poze cu zgraie-norii din marina in spate.
In general, plajele publice din Dubai sunt bine amenajate. Mai toate sunt acoperite cu nisip fin, unele au mici baruri pe plaja care servesc bauturi racoritoare si ceva de gustat, unele care permit practicarea de sporturi nautice (kite surfing, padle boarding, jet skiing, etc.). Mare atentie, preturile la inchirierea echipamentului sunt de regula usor negociabile. Deci nu pareti incantati de prima oferta care vi se face. O alta categorie de plaje sunt cele private ale hotelurilor, care sunt accesibile numai celor care sunt cazati acolo sau celor care platesc o taxa de intrare.
The Palm si Atlantis
Mai la nord este palmierul – The Palm Jumeirah. O insula ridicata de arabi taman in mijlocul apei. Nu cred ca este persoana care sa nu fi vazut pana acum Palm-ul, macar din poze. Este o insula care pur si simplu iti rupe mintea in doua, gandindu-te la modul in care a fost construita. Cica pentru a fi ridicata, s-ar fi facut peste 100 de studii de fezabilitate. Este o insula vizibila din spatiu cu ochiul liber, la constructia careia s-au folosit peste 32 de milioane de metri cubi de nisip. Va mai zic? Insula, de fapt peninsula (pentru ca este conectata prin intermediul unei sosele de continent) este strabatuta pe axul central de un monorail (link), un metrou suspendat care merge pana in capat, la Hotelul Atlantis (o linie de 5,4 kilometri). Pentru ca am pomenit despre Atlantis, este un hotel mare cat o zi de post, de 5 stele, cu acvariu, parc de distractii si plaja privata. Se poate vizita, fiind de genul unei galerii comerciale. Nimic iesit din comun, deci daca nu ajungeti acolo, nu ati pierdut mare lucru. Parcul acvatic trebuie sa fie interesant mai ales pentru cei cu copii. Am fost la Atlantisul din Bahamas si era un loc in care iti puteai petrece toata ziua cu usurinta. Iar daca nu era atat de cald afara, aproximativ 30 de grade in noiembrie, cred ca faceam si o alergare pe promenada construita de jur imprejurul Palm-ului, pe coronamentul extern.
Burj Khalifa si Dubai Mall
Dar de ce vine mai tot turistul in Dubai? Bingo! Pentru cumparaturi, plaja si spectacolul fantanilor. Burj Kfalifa si Dubai Mall. Cea mai inalta cladire din lume (aproape 830 de metri) si unul dintre cele mai luxoase mall-uri din lume. Ambele constructii se afla in acelasi loc, fac parte dintr-un ansamblu rezidentialo-comercial care te lasa cu gura deschisa, la felul cum arata si la cati bani s-au investit acolo.
Sa o luam cu inceputul. Pe masura ce inaintezi in zi, atmosfera in mall devine tot mai agitata. Toti se grabesc sa vada spectacolul de sunet si lumina al fantanilor de la Dubai Mall. Pe ritmurile muzicii, jeturile de apa incep sa tasneasca pana la inaltimi de 150 de metri, iluminarea fiind asigurata de peste 6000 de lumini si lasere, respectiv 50 de proiectoare colorate. Timp de 5 minute, din jumatate in jumatate de ora (incepand cu 6 seara), esplanada din fata mall-ului se umple cu turisti. E ca la revelion. O mare de telefoane ridicate sa surprinda momentul, si, din pacate, tot mai putini ochi atintiti direct asupra show-ului. Dar astea sunt vremurile pe care le traim, ce sa ii faci. Daca esti smart, te duci frumos la unul dintre restaurantele aflate in mall, pe latura cu fantanile si iei masa acolo. Scapi in acest fel de aglomeratie, si poti vedea showurile de la inaltime. Mare parte dintre restaurante au un meniu accesibil, deci nu va trebui sa iti vinzi un rinichi ca sa mananci acolo. Deci showurile sunt de la 6 la 11 seara, dar exista si doua showuri de zi, la 13 si 13:30, sau 13:30 si 14:00 vinerea.
Despre mall nu o sa va spun foarte multe, ca tot un mall este pana la urma. Mare cat o zi de post, ramificat, de te pierzi in el, cu magazine grupate in functie de interes. Si foarte aglomerat uneori. Si cu o aripa de lux, unde sunt grupate cele mai fitoase magazine ale momentului.
Din mall se urca si in Burj Khalifa (link bilete), o cladire multifunctionala. Cateva etaje sunt rezervare Hotelului Armani. La nu stiu cate alte etaje exista apartamente de lux. Mai gasesti acolo birouri, restaurante, lobby-uri, etc. Dar si un observation deck, aflat afara, in aer liber, la etajul 124, numit At the Top. De acolo poti vedea aproape tot Dubai-ul, inclusiv spectacolul fantanilor, asta daca te afli sus dupa 6 seara.
Referitor la programul de vizitare. Primul pas pentru a ajunge sus, este sa intri pe acest link (link bilete) si sa iti faci o rezervare. Vei vedea ca preturile variaza in functie de ora. Eu am ales sa urc dimineata, la 5:30, atunci cand era putina lume, te puteai invarti in voie pe langa peretii de sticla si puteai face si poze, in oferta Sunrise + Breakfast in Burj Khalifa At The Top. Suna pompos. In realitate, dupa ce bantui prin parcarea subterana a mall-ului (faceti o poza unde v-ati lasat masina pentru ca o veti cauta o zi si o noapte), treci de portile de control, exact ca la aeroport, esti dus la etajul 124 cu cel mai rapid lift din lume, in mai putin de un minut. Vezi rasaritul, te bucuri de aerul inaltimilor, apoi, la coborare, esti servit cu un croissant cu suna si cascaval si o cafea la alegere. Si ai luat micul dejun la Burj Khalifa. Ma rog, view-ul este fabulos, nu mergeti acolo neaparat cu gandul ca veti sta la o masa si veti fi serviti, in timp ce soarele rasare deasupra desertului. Apropo, daca tot ati urcat dimineata in Burj Khalifa, va recomand sa va plimbati si prin imprejurimile mall-ului. Nu o sa mai vedeti niciodata pe timpul zilei zona atat de goala. E timingul perfect pentru fotografii si pentru a lua un mic dejun adevarat la una dintre terasele din zona.
Si apropo, ca sa va dati seama de cat de inalta este aceasta cladire. Cica in timpul Ramadanului, clericii musulmani spun ca daca stai de la etajul 80 in sus, trebuie sa mai astepti inca doua minute ca sa se incheie ziua de post. Asta pentru ca soarele inca se vede de acolo de sus, nu apune la fel de rapid ca la nivelul solului. Iar daca stai la etajul 150, inca 3 minute. Pun pariu ca nu stiati asta.
The Frame
Cum cei din Dubai vor sa fie cei mai cei, sa aiba cele mai mari constrcutii, cele mai inalte, cele mai colorate, cele mai nu stiu cum, ce s-au gandit baietii? Sa faca si o constructie in forma de rama de tablou – Dubai Frame, evident, cea mai mare rama din lume. Constructia din sticla, otel si aluminiu se poate vizita (link bilete). Intersanta logica dupa care a fost construita. Dintr-o parte, poti vedea prin rama toate constructiile reprezentative ale Dubai-ului, in timp ce din celalalt unghi se vede Dubai-ul vechi. Constructia a fost deschisa in ianuarie 2018.
Safari in desert si alte atractii
Eh, aici e aici. Cel mai prost safari desert in Dubai l-am luat noi, anul acesta. Nu cred ca poate sa existe ceva mai prost decat cel oferit de Luxury Tours. Esti luat cu un microbuz din zona Deira, pe la 14:30, dus apoi timp de vreo 60 de minute catre locul cu pricina. Doua minute de dune bashing (dat pe dune cu masinile 4×4), stat la calarit camila, apoi o lunga asteptare pana la masa de seara (un gratar cu salata, granituri, humus, etc), un dans arabesc, un dans din buric, apoi un spectacol grotesc la retur. Cu sute de oameni in desert, care se bulucesc la fiecare 4×4 care venea sa ii transporte vcatre sosea, de unde erau preluati de microbuze.
Presupun ca se poate face si in Dubai safari adevarat, intocmai celui pe care l-am facut pe dunele din Doha (Qatar). Numai ca trebuie sa stii la ce companie sa apelezi. Am vazut la fata locului si mi s-a spus ulterior si de alti amici, ca Oceanair Travels ar fi foarte buni. Te iau cu masina 4×4 de la hotel, te duc in desert, te dau pe dune, te fac sa te simti bine si respectat. Asa ca cititi bine inainte ce cumparati.
In alta ordine de idei, in Dubai iti recomand sa mergi si intr-un bazar. Exista bazar de condimente, bazar de aur, bazar de diamante, parfumuri, materiale, textile, s.a.m.d. Apropo de parfumuri, oamenii sunt disperati dupa esenta de oud. Peste tot miroase numai a parfum de oud. O zi, doua, iti pare ok, daca esti obisnuit cu mirosul, dupa care incepi sa il urasti. Ajunsesem in ultima zi sa mi se para ca si mancarea miroase a lemn de oud.
Intr-o seara am vizitat si Global Village, un parc care combina 90 de culturi din lumea intreaga, si care se doreste drept cel mai mare proiect din lume de turism, shopping, timp liber si entertainment din lume. Ca sa iti dai seama, un fel de Disneyland, cu zone tematice, restaurante, tiribombe si multe magzine. Taxa de intrare este 15 AED (18 RON).
In mare, cam acesta ar fi Dubai-ul. Va dati seama ca nu am intrat in foarte multe detalii, pentru ca nu as mai fi terminat articolul pana maine, la cate lucruri sunt de povestit.
*Toate fotografiile din acest articol au fost realizate cu telefonul Samsung Galaxy S10 +.
14 Comments
-
-
Dragos Bunea
Foarte fain articolul. E dragut in Dubai numai sa nu ai escale de cate o noapte in timpul Ramadanului. A trebuit sa cersim apa de la un vanzator si sa o bem pe furis in gradina de la Dubai Frame cu 40+ la umbra.
In rest mi se par scumpe multe lucruri la ei inclusiv biletele la atractiile turistice unde mai mult de 15-20 de minute nu ai ce sa faci (asta ca sa fiu indulgent). -
Dani
Cu ce agentie serioasa pot ajunge in circuit Dubai?
-
Sorin
Stimate domn parerea mea daca ati vizitat Dubaiul trebuia sa vizitati si partea veche adica Bur Dubai ,cladiri de sticla si beton le poti vedea pe tot mapamondul dar viata cotidiana a celor care locuiesc acolo este mult mai frumoasa iar preturile nu se compara cu cele din mall.
-
Cristina Racovita
Mihai data viitoare te asteptam sa incerci Safari cu noi, prima companie romanesca de turism din Dubai @SejurinDubai!
Noi stim foarte multe locuri frumoase mai putin cunoscute de turisti si suntem dornici sa le impartasim cu toti romanii! -
-
-
Sorin
Buna Mihai,
m-ar interesa cum inchiriezi masina?
Cum e mai convenabil, din aeroport sau de la hotel?
De la ce firma ai inchiriat?
Multumesc. -
Corpade Georgeta Maria
Mulțumesc mult pentru articol! Îmi va fi de folos!
Stefan
Salut. Cu ce aparat faci fotografiile? Multumesc !