i-love-prague

Aterizat in Praga. Escala mai lunga de 3 ore. Sa-ti povestesc ce poti face in timpul asta

[image name=line]

Ti-am povestit vinerea trecuta cum iti omori timpul, in mod placut, intr-o escala de 2-3 ore pe aeroportul din Praga. Hai sa vedem acum ce se poate face daca ai mai mult de 3 ore la dispozitie.

Ca sa ajungi in centrul Pragai, de la aeroport, ai la dispozitie varianta ieftina (transportul in comun) sau pe cea costisitoare, boiereasca, taxiul. Cu el ajungi, daca nu e aglomerat, in vreo 30-35 de minute si platesti jurul a 20 de euro, dar pretul variaza in functie de mai multi factori. Unul ar fi chiar timpul cat stationeaza taxiul la semafoare sau in coada, in trafic.

Dar daca ai timp la dispozitie (3-4 ore pana la urmatorul avion) eu te sfatuiesc sa iei autobuz+metrou ca sa ajungi in centru. Asadar, iesi din aeroport, reperezi statia lui 119 care te duce la Dejvicka si te instalezi pozitie de asteptare. Teoretic nu vei sta mai mult de 10 minute. Apoi, in 24 de minute ajungi, cu un autobuz cu burduf de mai vezi la noi in orasele mici, la capatul linie, care coincide cu capatul liniei verzi de metrou din Praga (linia A). Costul unei calatorii este 32 CZK (1,2 euro). Nu uita un amanunt important! Biletul este valabil 90 de minute de la validare, deci poti continua cu acelasi bilet si la metrou, spre centru.

metrou-praga

Metroul din Praga

 

Ce face un turist adevarat?

Toate drumurile de la aeroport duc pe la Dejvicka asta (capatul de metrou al autobuzului si al liniei verzi din metrou). Important e ce faci de la Dejvicka incolo.

Asadar, spuneam ca turistul care se respecta trebuie sa vada Castelul din Praga. Te urci in metrou si mergi o statie de unde te-a lasat autobuzul, pana la statia Hradčanská (hrad in limba ceha = castel). Castelul acesta este in patrimoniul UNESCO si este considerat cel mai mare castel medieval din lume. Daca Presedintele Cehiei, care are biroul acolo, nu te primeste in vizita, atunci poti admira catedrala Sf. Vitus, una din gradinile cu vedere spre orasul vechi, uniformele superbe ale garzilor care pazesc castelul, sau poti merge mai departe.

Programul de vizitare il poti consulta AICI.

Bunnnnnn … Ai vazut castelul. De aici fie te intorci la aeroport, sau, daca mai ai timp, continui slalomul rapid printre punctele de interes ale Pragai.

Imagineaza-ti! Cobori acum incet-incet spre Podul lui Charles, cel mai vestit dintre cele 18 poduri peste raul Vltava din capitala Cehiei. I s-a dus vorba ca este cel mai tare pod datorita arhitecturii sale deosebite si faptului ca in evul mediu facea legatura intre Orasul Vechi si Castel. o face si astazi. Constructia lui a inceput in 1357, pe vremea Regelui Karel IV (Charles in engleza – de aici si numele lui). Pe pod se opreste toata lumea ca sa se pozeze si vei gasi artisti locali, gata sa iti faca portretul in doi timpi si trei miscari.

praga-escala-2

Complexul Catelului din Praga – foto via czechtourism.com

Pentru ca m-am luat cu vorba, am uitat sa iti spun ca strada care coboara de la Castel (strada Nerudova) este impanzita cu restaurante cehesti, care mai de care mai apetisante. Iar berea este mereu rece si ieftina (in multe locuri, o halba de bere este mai ieftina decat la noi). Pe aceasta strada este si Ambasada Romaniei, in caz ca ai probleme.

praga-escala-3

Podul lui Charles IV – foto via picturesfromprague.com

Treci peste pod, admiri privelistea, faci stanga imediat pe langa raul Vltava si, daca ti-a expirat timpul alocat distractiei ajungi la statia de metrou Malostranska, de unde faci cale intoarsa catre aeroport. E bine ca esti in continuare pe linia verde de metrou ;). Daca nu, in 10-15 minute de mers pe jos ajungi in Orasul Vechi si de aici variantele sunt nenumarate, mi-ar lua o saptamana sa ti le povestesc.

 

Ce face o amatoare de shopping?

Vine rapid cu taxiul in centru, cutreierea in lung si in lat strada Václavské náměstí (Wenceslas Square) aflata intre statiile de metrou Muzeum si Mustek. Este o strada semi-pietonala. Pe stanga si pe dreapta sunt magazine, hoteluri, cafenele, restaurante si case des schimb valutar care sunt gata sa o “execute” daca nu citeste cu atentie regulile dupa care se guverneaza.

Odata ajunsa la Mustek (ii dau ca reper statiile de metrou pentru ca se poate ghida mai usor dupa ele), vireaza la dreapta pe strada Na Prikope si gaseste o alta serie de magazine. Iar putin mai incolo este zona magazinelor de fite.

strada-praga

In capatul strazii este un mall foarte dragut, Palladium, in care va petrece cel putin o ora si sunt premise sa iasa fericita.

Shopping-ul in Cehia nu este fantastic. Cehii nu sunt o natie care sa puna un accent deosebit pe vestimentatie, lucru care se intampla la noi. Preturile sunt apropiate de cele din Romania, exceptand magazinele de pantofi Bata. Deh, e marca lor.

 

Ce face barbatul?

Barbatul foloseste esacala in Praga ca sa bea bere si sa manance carnati. In centrul Pragai sunt tonete care vand carnati. Rosii, picanti, albi, aceste specialitati fac ca berea bauta ulterior sa intre mai bine. Cu 10 lei romanesti, barbatul isi ia un ditamai carnatul, aruncat intr-o bagheta de hot-dog, asezonat dupa gust cu mustar, ketchup sau ceapa calita.

carnati-praga

Toneta cu carnati din Praga

Berea se bea numai la draft. E o blasfemie sa bea bere imbuteliata la terasa. Budvar, Pilsner Urquell, Staropramen, Gambrinus, sunt nume mai cunoscute si decat cele ale fotbalistilor de la Sparta Praga. O bere la halba (0,5 l) costa intre 35-40 CZK (1,35 – 1,55 euro). Si el, barbatul, bea multa. Exista si halbe de un litru.

Odata terminata distractia, metroul si autobuzul 119 ii stau la dispozitie barbatului pentru a reveni la aeroport si a zbura catre urmatoarea destinatie. Timp necesar – 1 ora (ca sa nu stea cu emotii ca nu ajunge la timp).

 

* Preturile prezentate sunt valabile la data publicarii articolului. Daca ti-a placut, te astept cu un like pe pagina mea de Facebook. Multumesc!

Travel Designer & TV Presenter. Ponturi de calatorie pentru oameni ca tine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *