sfaturi-oslo-norvegia

Vacanta la Oslo. Cateva sfaturi inainte de a alege sa mergi in capitala Norvegiei

[image name=line]

Ma aflu in aceste zile in Oslo, cel mai mare oras al Norvegiei. Era ultima capitala nordica pe care nu o bifasem pana in prezent. Insa, dupa cum spune si proverbul, socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ.

Iata cateva sfaturi utile, spun eu, inainte de a alege sa faci o iesire de cateva zile sau chiar o vacanta la Oslo. Nu de alta dar sa nu zici ca nu te-am prevenit.

1. Oslo nu este un oras scump, ci obscen de scump. Vrei exemple? Transferul de la aeroportul Gardermoen (aeroportul principal) catre Gara Centrala costa 170 NOK (23 euro), iar de la Torp (unde ajunge Wizz Air-ul) – 240 NOK (32 euro). Un bilet de autobuz/metrou/tramvai este 30 NOK (4 euro). O bere la supermarket (doza 0,5l) – de la 22 NOK (3 euro), o cafea la take away – de la 20 NOK (2,7 euro). Nu poti manca aproape nimic sub 20 NOK. Acesta este pretul pentru cel mai amarat hot-dog pe strada. Tot 20 de coroane costa si o sticla de apa (0,5 l) intr-un supermarket!

2. Nu te lasa furat de pretul biletului de avion! Wizzair a inceput sa zboare direct din Bucuresti la Torp Oslo (aeroport aflat la 120 km de Oslo). Chiar daca pretul biletului este avantajos, gandeste-te ca trebuie sa mai adaugi din start transferul spre centru, adica 420 NOK (56 euro).

3. In 4 e mai bine decat in 2. Cel mai bine ar fi sa veniti, tu si partenerul/partenera, impreuna cu un alt cuplu. Pentru 4 persoane, cazarea intr-un apartament este optiunea cea mai buna. Pretul platit pe persoana este mai mic decat cel platit daca ai fi stat la hotel. Cu alte cuvinte, un apartament costa mai putin decat doua camere duble.

4. Gandeste-te serios de unde mananci! Si revin la chestiunea cu apartamentul. Acolo poti sa gatesti si, eventual, sa mai aduci si mancare cu tine din tara. Banalul kebab nu costa sub 36 RON la cea mai pestrita bodega de cartier.

[wpsgallery]

5. La Oslo nu vezi fiorduri! Stii pozele cu fiordurile norvegiene la care ne uitam cu respiratia aproape taiata? Nu sunt facute la Oslo, ci in alte regiuni ale Norvegiei. Desi are si Oslo niste mini-fiorduri, acestea nu se sunt nici pe departe ceea ce te astepti sa gasesti.

6. Oslo este un oras curat, cu oameni civilizati. Totul e pus la punct in capitala Norvegiei, din toate punctele de vedere. Te poti plimba la 1 noaptea fara sa te intrebe cineva de sanatate.

7. Norvegienii nu sunt oameni reci! Am auzit multe persoane care spun ca norvegienii si nordicii in general sunt persoane tafnoase, care se uita stramb la tine atunci cand ii intrebi ceva. Fals. Total fals! Din momentul in care l-ai fixat pe respectiv cu privirea, acesta iti zambeste si te ajuta.

8. Majoritatea norvegienilor vorbesc limba engleza. Nu am intalnit cat am stat in Oslo o persoana care sa nu stie sa imi explice cum ajung in punctul X. Este foarte usor sa te descurci. Plus ca semne sunt la tot pasul.

9. Vara, se intuneca foarte tarziu. Acesta este in mod clar un avantaj pentru ca poti umbla mai mult. Iarna e invers. Noaptea e lunga.

10. Daca ai vazut Stockholm si Copenhaga s-ar putea sa ramai dezamagit de Oslo. Primele doua orase amintite sunt mult mai vii. Oamenii misuna in stanga si in dreapta, e forfota in magazine, iar obiectivele turistice sunt in numar mai mare. Imagineaza-ti ca in Stockholm sunt aproximativ 80 de muzee care se viziteaza gratuit cu Stockholm Card-ul, in timp ce cu Oslo Pass vezi numai 36. Si asta pentru ca nu exista mai multe.

11. Viziteaza Oslo dupa ce ai vazut restul Europei. Sunt multe alte orase care merita vazute si in care viata este de cateva ori mai ieftina. De abia cand nu mai ai ce sa vezi, poti merge la Oslo!

Dupa acest articol nu vreau sa crezi ca fac antireclama. Capitala Norvegiei este un oras frumos, cochet si ofertant din multe puncte de vedere. Am incercat in acest articol sa trag cateva semnale de alarma referitoare la “surprizele” neplacute pe care le poti avea aici. Ca de lucruri frumoase nu se plange nimeni, sau nu am auzit eu.

Respect si … pe cai!

Daca ti se pare util acest articol, te astept cu un like pe pagina mea facebook.com/Mihaijurca.ro. Multam fain! 

Travel Designer & TV Presenter. Ponturi de calatorie pentru oameni ca tine.

8 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *