uniforme-airfrance

Eleganta. Cum s-au modificat uniformele stewarzilor AIRFRANCE, din anii ’20 pana azi

[image name=line]

Evrika! Am bifat zilele trecute prima mea conferinta de presa din zona de turism. La invitatia lui Razvan Pascu, manager la agentia de PR Travel Communication, am “aterizat” la evenimentul organizat de AIRFRANCE – KLM Romania. Si nu imi pare rau.

Dupa ce ne-au fost prezentate cele mai importante realizari ale grupului, dupa ce am aflat ca recent a fost introdus internetul la bord pe doua curse transatlantice ale companiei din Hexagon, iar vorbitorii din partea AIRFRANCE mi-au facut o pofta nebuna de zburat cu noul Airbus A380, cel mai mare avion de pasageri din lume, a urmat ceva cu totul special. O prezentare de moda in care manechinele au imbracat uniformele vintage ale insotitorilor de bord de la AIRFRANCE. Aproape un secol de eleganta. Habar nu aveam ca aceste uniforme au fost desenate de-a lungul timpului de nume grele ale modei, precum Christian Lacroix, Balenciaga sau Nina Ricci. Dar am aflat acum! 🙂

 

Cele mai interesante lucruri despre uniforme

  • La sfarsitul anilor ’20, pentru a atrage noi clienti, companiile aeriene si-au transformat avioanele in baruri si in restaurante luxoase. Atunci au aparut primele uniforme.
  • 1935 – uniformele barman. Acestea combinau stilul militar cu cel al hotelurilor de lux.
  • 1938 – se foloseste pentru prima data termenul “steward”, fiind introdusa o noua profesie.
  • 1948 – AIRFRANCE a devenit companie nationala. Noile uniforme sunt realizate de casa de moda Georgette Renal. Nuanta costumelor este albastrul inchis, iar lana folosita este mai subtire.
  • 1951 – casa de moda Gergette de Treze modernizeaza uniformele stewardeselor. Costumele devin mult mai feminine, cu talie stramta, subliniind imaginea de clepsidra. Apar uniforme de vara si de iarna.
  • 1955 – casa de moda Virginie face o rochie de vara cu bereta asortata. Culoarea aleasa este albastrul deschis.
  • 1963 – uniforme noi, marca Christian Dior. Costumele de iarna sunt croite din materialul “albastru Marceau”. Costumul era alcatuit dintr-o jacheta scurta si gulerul Claudine dezvaluind forma de arc a bluzei albe. Bereta de culoare albastru inchis a fost decorata cu insigna AIRFRANCE.
  • 1969 – AIFRANCE il alege pe Cristobal Balenciaga pentru a croi noile uniforme. Costumul de vara era din tergal si lana in doua versiuni de culori, albastru deschis si roz deschis. Pentru prima data sunt introduse si accesorii potrivite cu tinutele – cizmele din piele Darchamps de culoare bleumarin.
  • 1978 – Noile uniforme au fost realizate de case de moda precum Gres, Carven si Ricci. Boneta a fost considerata demodata si a fost abandonata. Culorile traditionale, albastru si alb, au fost intensificate de catre rosul “Tyrolean”.
  • 1987 – Dorind sa isi reinnoiasca uniforma, AIRFRANCE apeleaza la trei designeri: Louis Feraud, Carven si Nina Ricci.
  • 1997 – Pentru a marca consolidarea parteneriatului cu Air Inter, s-a optat pentru “combinarea” uniformelor celor doua companii.
  • 2005 – Dupa 17 ani fara schimbari majore, AIRFRANCE l-a ales pe Christian Lacroix pentru reimprospatarea uniformelor companiei. Lacroix a creat peste 100 de piese ce pot fi combinate.

[wpsgallery]

Travel Designer & TV Presenter. Ponturi de calatorie pentru oameni ca tine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *