curs-valutar-schimb-valutar

Cum sa nu iei teapa la schimbul valutar atunci cand calatoresti in strainatate

[image name=line]

Imediat dupa revolutie a luat amploare in Romania schimbul valutar. In fata ghiseelor, care apareau ca ciupercile dupa ploaie, existau felurite personaje care te invitau sa schimbi lei in marci si parai (dolari). Euro nu exista pe atunci.

Unii le dadeau lei, iar respectivii fugeau cu banii si nu mai dadeau nimic la schimb. Alti trecatori, dornici de a castiga una doua marci in plus (fata de cursul afisat de casa de schimb), apelau la “valutistii” treningari si se capatuiau cu doua capace si niste ziare. Nu capace peste urechi, termen consacrat in cartier! In teancul de valuta erau bani reali numai la vedere. Intre bancnotele veritabile riscai sa primesti bani falsi sau doua ziare decupate si frumos aranjate. Era epoca schimbului valutar pe pasaport. Nu aveai voie sa cumperi mai mult de X dolari pe luna. Nu mai stiu cati cu exactitate!

In fine. Ideea e ca la noi lucrurile s-au linistit, insa exista multe orase in Europa si in lumea asta unde trebuie sa fii cu ochii in patru atunci cand faci schimb valutar.

Iata ce mi-a scris un bun amic, Andrei Craitoiu:

“Cînd mergi la Praga, cel mai bine să vii cu bani schimbați de acasă. 100 de coroane cehești reprezintă 4 euro! Ai grijă să nu ți se dea bancnote de 50 de coroane, pentru că nu se mai primesc nicăieri. Poți schimba banii din România, dar trebuie să-ți faci o programare pentru acest lucru cu cu două-trei zile înainte.

Praga este un oraș cunoscut pentru cele mai mari escrocherii care se întîmplă în privința schimbului valutar. În centru sunt zeci de persoane care te îndeamnă să faci schimb de euro direct la ei și nu la casele de schimb valutar. Astfel de operațiuni sînt interzise de poliție, dar “oamenii negri”, așa cum sînt numiți, există pe străzi. În plus, ai grijă atunci cînd primești banii de la casele de schimb, sau atunci cînd primești rest. Pe toate bancnotele să scrie KORUN CESKYCH! De ce? Pentru că persoanele de pe străzi au început să dea mai nou bancnote de 500, dar din Belarus, care reprezintă doar …. 1 coroană cehească, pe care practic plătești 20 de euro, iar în realitate ea valoareză 0,04 euro!!!”.

 

Cateva ponturi despre schimbul valutar 

Desi nu am pretentia de a reinventa apa calda, o sa punctez cateva lucruri pe care le aplic mereu pentru a evita “tepele”:

  • Nu schimb niciodata bani in aeroport. De regula sunt cele mai proaste rate de schimb. Cu atat mai mult la primul ghiseu intalnit in aeroport dupa ce am coborit din avion.
  • Sunt atent la comision. Sa scrie ZERO! Am intalnit undeva, spre rusinea mea nu imi mai aduc aminte unde, o alta exprimare. Nu mai scrie pe panou comision ci taxa de conversie. Antentie la ea!
  • Nu schimb niciodata la “valutisti”. Chiar daca pierd un euro, doi, la schimbul oficial, nu merita sa intru in belele cu diversi necunoscuti.
  • Prefer schimbul valutar la banci, in detrimentul celui din zonele turistice.
  • Nu schimb niciodata sume mari. Daca e musai sa fac acest schimb, iar locul unde ma aflu nu-mi inspira incerdere, schimb 10 euro, vad cum merge treaba si mai schimb apoi inca 100.
  • Intreb mereu “cat imi dati pentru 100 euro?”. Desi multora le pare o intrebare penibila, e o vorba romaneasca foarte cunoscuta – “paza buna trece primejdia rea”.
  • Cineva imi spunea odata ca o pune pe doamna de la ghiseu sa ii scrie pe o foaie de hartie cat fac 100 de euro in moneda locala, prefacandu-se ca nu intelege bine limba.
  • Nu flutur niciodata ostentativ banii. Am de schimbat 20 de euro, ii scot din portofel inainte de a ajunge la casa de schimb (daca nu fac schimbul la banca) si nu mai scot toata “averea” la vedere. Lucrurl acesta e valabil in tarile unde risti sa ramai fara portofel cu tot cu mana.
  • Bancile de la noi ofera multe monede europene (coroane cehesti, suedeze, daneze, norvegiene, lire turcesti) la schimbul valutar. Inainte de a pleca, poti schimba cateva zeci de euro in moneda tarii respective, pentru a avea in prima faza a excursiei. Sa nu te vezi nevoit sa dai din colt in colt pe aeroport ca nu ai cu ce sa cumperi un bilet de autobuz.

 

Cum iti dai seama daca un curs valutar este avantajos, sau nu

Fii atent! Presupunem ca mergi intr-o tara straina si nu ai avut timp sa vezi care este rata de schimb. Nu ai nicio idee cat valoreaza un euro sau un dolar in banii tarii respective. Ce faci?

E foarte simplu. Nu ai nevoie nici de ziar, nici de internet. Diferenta intre cursul afisat la vanzare si cel afisat la cumparare trebuie sa fie cat mai mica. Daca ecartul este mare, atunci cursul de schimb este foarte prost.

Pe Aeroportul Otopeni, exista o casa de schimb care oferea 4 RON la cumpararea de euro, respectiv 4,9 RON la vanzarea de euro. Un curs catastrofal!

Iata mai jos care sunt cursurile afisate astazi (28 august 2013) la cumpararea/vanzarea de euro. Cursul oficial este 1 euro = 4,4402.

 

curs

Sursa : Finantistii.ro

Daca vine un strain in Romania si vrea sa schimbe Euro in lei, cel mai bine o va face la RIB. Va primi 4,4110 RON pentru fiecare euro. Raportul intre vanzare si cumparare la aceasta banca este 4,4650/4,4110=1,0122. In traducere : vanzarea este mai scumpa cu 1,22% decat cumpararea.

Cursul mai putin favorabil este la OTP si la Carpatica.

La OTP raportul este 4,500/4,3600=1,0321. Vanzarea este mai scumpa cu 3,21% decat cumpararea.

Stiu ca e multa matematica la mijloc, dar daca nu ai niciun reper, acest indiciu este bun. Daca pretul afisat la vanzare este cu pana la 2% mai mare decat cel afisat la cumparare, atunci sunt toate sansele ca acel curs sa fie favorabil. De la 2,5% in sus este din ce in ce mai prost. Iar la exemplul de la Aeroportul Otopeni : 4,900/4,000=1,225% – diferenta este de 22,5%!

 

Inainte de final

Si inainte de a-mi scrie Andrei randurile de mai sus despre Praga, aveam aceeasi parere. In niciun oras nu m-am simtit mai “haituit” d.p.d.v. al banilor ca in capitala Cehiei.

Vara asta, in timpul unei escale de 5 ore in Praga, am ajuns pana in centru pentru a bea o bere si a manca celebrii carnati de la tonetele din centru. Doi oameni, doi carnati si o hartie de 200 de coroane. Pretul unui carnat era 60 de coroane, iar a celuilalt 70 – total 130 de coroane.

Doamnele care servesc la aceste tonete sunt experte in a insela turistii. De fiecare data, vazandu-ma ca sunt strain, incearca sa ma pacaleasca la rest. Acum ar fi trebuit sa primesc 70 de coroane rest. Simplu : o moneda de 20 si una de 50! Doamna respectiva mi-a dat doua de zece si apoi a inceput sa aleaga cate 2-3 monede din fiecare tip pe care il avea in casa. De una, de 2 coroane…Cert e ca am primit vreo 33 de coroane rest. Cei mai multi turisti nu numara banii si ii baga direct in buzunar. Voi sa o faceti!

Aaaaa…si ca sa nu uit! Tot la Praga, la numeroase case de schimb valutar din centrul vechi, este afisat mare, sa-l vada toata lumea, un curs. Sub el, mai mic, un alt curs, mai putin avantajos. Problema este ca cel mare, care iti atrage atentia imediat, are o precizare : “numai pentru schimburile mai mari de 25.000 CZK” (adica 1000 euro). Deci, 99% din cei care schimba valuta in capitala Cehiei o vor face la cursul mai putin avantajos, scris mai mic. Asta daca nu schimba o mie si ceva de euro. Trageti si voi concluziile!

 

* Daca ti-a placut, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

Travel Designer & TV Presenter. Ponturi de calatorie pentru oameni ca tine.

14 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *