mica-sirena-copenhaga

Vacanta in Danemarca. Sa stii ca mica sirena chiar este … mica

[image name=line]

Iubesc orasele care au simboluri. Acele asezari carora trebuie doar sa le pronunti numele si rapid le asociezi imaginea cu o statuie, un turn, o cladire sau vreo mancare ori bautura.

Parisul are Turnul Eiffel. La Porto se bea vinul cu acelasi nume. La Londra e Big Ben-ul. In Copenhaga, sefa e Mica Sirena.

mica-sirena-copenhaga-3

Micutii din lumea intreaga sunt fermecati de povestea lui H. C. Andersen (scriitor danez). Desi nu mai era copil, un domn Carl Jacobsen, fiul fondatorului fabricii de bere Carlsberg (a primit aceasta denumire dupa numele lui Carl), se afla la un moment dat la o opera de balet – Mica Sirena. Fascinat fiind de reprezentatie, a cerut sculptorului Edward Eriksen sa faca o statuie care sa reprezinte acest simbol al literaturii daneze.

Zis si facut! Eriksen s-a pus pe treaba, a realizat sculptura avand-o ca model pe sotia sa, iar pe 23 august 1913 a fost dezvelita statuia, simbolul capitalei daneze – Copenhaga.

Interesant este faptul ca Mica Sirena chiar este…mica. Imi amintesc cum ma plimbam in zona Langelinie (cheiul unde este amplasata statuia) si am trecut de vreo 2-3 ori pe langa ea. Statuia are 1,25 metri si 175 de kilograme.

Ca sa nu o ratezi, trebuie sa fii atent unde sunt mai multi asiatici adunati la un loc, care se fotografiaza. Daca e un grup de 10 persoane, vei astepta un sfert de ora ca sa te pozezi cu Sirena. Efectiv se urca pe ea, o iau de dupa gat, o pupa. Sunt putin disperati.

mica-sirena-copenhaga-5

mica-sirena-copenhaga-4

De-a lungul timpului statuia a fost vandalizata de mai multe ori. A fost rasturnata de pe soclu, decapitata, a avut un brat amputat. Se spunea dupa meciul de fotbal Danemarca-Romania 2-2, atunci cand am fost egalati in ultimele momente ale meciului si am ratat prezenta la Euro 2004, ca romanii sunt cei care au decapitat Mica Sirena.

Din mai 2010 pana in octombrie 2010, Mica Sirena a disparut din Copenhaga. A plecat intr-o binemeritata vacanta, pesemne ca amortise saraca de cat a stat in aceeasi pozitie. Statuia a fost dusa la Expo 2010 de la Shanghai unde a fost admirata de si mai multi asiatici. Pe principiul “daca nu vine Mahomed la munte, vine muntele la Mahomed.”


* Daca ti-a placut, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

Travel Designer & TV Presenter. Ponturi de calatorie pentru oameni ca tine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *