In ce ordine vizitam orasele din Europa, in functie de banii pe care ii avem
Sunt intrebat deseori – Ce sa aleg intre Viena si Praga, sau intre Paris si Londra?. Nah Jurca, da un raspuns la intrebarea asta! Si incerci sa afli de la respectivul ce asteptari are de la un oras, cat vrea sa stea, ce vrea sa faca in vacanta, si, mai ales, de ce buget dispune. Cum multi cititori nu au avut ocazia sa vada toate orasele importante ale Europei, voi incerca, in cele ce urmeaza sa le pun pe caprarii. Sa nu astepti acum sa apara chiar toate.
Orase cu care trebuie sa incepi, daca ai un buget mai redus
Praga. Capitala Cehiei ofera, dupa umila mea parerea, este cel mai bun raport calitate/pret dintre orasele turistice ale Europei. Te cazezi si cu 25 de euro daca nu esti pretentios, mancarea este putin mai scumpa decat in Romania, o bere la halba este de multe ori mai ieftina (6-8 lei), un abonament de transport valabil 24 de ore costa 18 RON. Este un oras vestic, cu preturi estice. Si daca mai prinzi si o oferta de 99 de euro la Czech Airlines, faci treaba buna. Direct, la Praga, zboara si TAROM. Pana acum un an, zburau numai cehii si aveau pret standard – 200 euro (deh, lipsa concurentei).
Viena. Este usor mai scumpa decat Praga, mai ales la capitolul cazare. Un hotel de 3 stele, nu cine stie ce (pentru ca la austrieci mai toate hotelurile sunt vechi, dar curate), te “usureaza” de 50-60 de euro. Un schnitzel cu cartofi bate spre 10 euro (plus, minus), iar o bere, peste 3 euro (3-3,5). Austrian Airlines si TAROM au multe curse pe zi catre Viena, deci si bilete de la 99 de euro.
Bratislava. Un oras mai ieftin decat Viena, dar in care nu ai foarte multe lucruri de vazut. Recomandarea mea este sa il vizitezi intr-o zi, plecand din capitala Austriei – sunt vreo 50 km intre Viena si Bratislava.
Belgrad. Este un fel de Bucuresti la capitolul “viata de noapte”. Preturile sunt aproape ca la noi, chiar mai mici la mancare si bautura. Vor vedea cand intra si ei in UE! 😛
Bari. Un oras simplu, fara mari pretentii, dar corect! Daca te aduci acolo prin mai o sa poti sa faci si baie, iar pretul de 4-5 euro pe care il vei plati pe o pizza ti se va parea nefiresc de mic. Asa e in sudul Italiei – ieftin la mancare, si decent la cazare (in jurul a 50-60 euro/noapte). Daca vrei sa mergi in imprejurimi ia trenul! Cu un bilet de 3-4 euro te plictisesti de uitat pe geam (cursa de 1,5 ore). Wizz Air zboara direct la Bari.
Bari
Orase ieftine, dar in care e greu de ajuns
Budapesta. Capitala Ungariei este un oras foarte frumos si civilizat, de parca nu s-ar afla in estul Europei. Preturile la cazare sunt de bun simt. Cu 30-40 de euro pe noapte poti sta linistit impreuna cu partnereul (a) intr-un hotel de 3 stele. Nici mesele in oras nu sunt un capat de tara. Preturile sunt o idee mai mari decat la noi. Cat despre supermarketuri, ce sa mai spun? Preturile sunt exact ca la noi, ba chiar mai mici la anumite produse – vezi episodul in care romanii de prin Arad, Bihor, treceau granita pentru a cumpara mancare de la unguri. Problema este reprezentata de transport. La Budapesta zboara numai TAROM, iar pe un bilet nu vei plati mai putin de 150-200 de euro. Cu trenul sau masina faci jumatate de zi.
Riga & Vilnius. Doua capitale baltice in care se imbina perfect istoria, aerul ex-sovietic si atmosfera de oras medieval (mai ales in Vilnius – Lituania). Avantajul capitalelor baltice este ca pot fi vizitate la “pachet”, deoarece sunt despratite de 4-5 ore de mers cu autocarul (Vilnius- Riga si Riga-Tallinn), numai ca biletele de avion sunt destul de piperate. Sub 200 de euro (zbor cu escala) e greu sa gasesti ceva. Cazarea e la nivel de Budapesta (30-40 euro dubla), iar mancarea este putin mai scumpa in Letonia, parca, dar tot sunt preturi acceptabile.
Cracovia & Varsovia. Mai toate orasele din Polonia intra la categoria “orase accesibile” din punct de vedere financiar, dar in care e greu de ajuns. Nu sunt curse low-cost din Romania, asa ca va trebui sa zbori cu escala. Si daca stai cu iubitul/iubita un weekend in Varsovia si dati 80 euro/2 nopti de cazare/ camera dubla, mai cheltuiti inca 150 de euro pe mancare si alte lucruri, parca e greu sa dati 200-250 de euro de persoana la compania LOT numai pentru un weekend (mancare, cazare si distractie – 230 euro, transport 400-500 euro).
Atena. Un oras foarte ofertant, pacat ca “batalia” pe preturi mici este numai de fatada intre compania noastra nationala si cea din Grecia. 150-200 de euro (numai avionul) e mult pentru un week-end la Atena. Mai bine te urci in masina si dai o fuga pana acolo.
Budapesta
Orase in care nu te poti duce cu “maruntis”
Roma & Milano. Mi-a fost foarte greu sa includ aceste orase intr-o categorie. Daca iti iei bilet din timp la o companie low-cost, poti “scapa” ieftin – cu numai 50-60 euro dus-intors. Daca adaugi cazarea care este mai scumpa in aceste orase, vei vedea ca ce ai castigat pe mere, dai pe pere. Pentru o camera decenta vei plati 70-80 de euro/ noapte. Mancarea este mai scumpa la Milano decat la Roma. Uita aici de pizza de 4-5 euro de la Bari. La Roma vei da 8-9 euro pentru ea, iar la Milano in jur de 10.
Munchen. Dupa mine, cel mai frumos oras mare al Germaniei. Asta poate pentru ca nu se simte “rigurozitatea” nemteasca din rest. Daca prinzi un bilet la oferta, de la Lufthansa, vei ajunge in Bavaria cu 119 euro. O camera la un hotel decent (3 stele) te va costa cam 60 de euro, un ciolan de porc la bodega – cam 10 euro, iar o bere nefiltrata aproximativ 3,5 euro. Simplificand, totul depinde de pretul la care gasesti biletul de avion.
Barcelona. Un oras care face parte din TOP 3-ul meu european. Barcelona poate fi si scumpa, dar si ieftina. Poti manca in port meniul zilei cu 10 euro (supa, antreu, fel principal, desert, bautura si cafea) sau la alt restaurant din port o paella cu 25 de euro de persoana. Cazarea este ieftina iarna si primavara (40-50 euro dubla la 4 stele), dar scumpa vara (de la 80 euro – 3 stele). In supermarket e ieftin si vara si iarna 😛 (preturi comparabile cu cele din Romania).
Lisabona. Aici e simplu: zborul scump, cazarea ieftina, bautura scumpa, mancarea ieftina. Daca nu prinzi ceva la promotie, un zbor pana la Lisabona nu costa sub 200 de euro (vreo 236 euro parca era pretul minim la compania TAP Portugal). Cu 40 euro/noapte poti prinde chiar camera la 4 stele daca nu e sezon. La masa, asteapta-te sa dai 6 euro pe un fel de mancare si 5 euro pe o bere, sa zicem.
Istanbul. Mancarea si bautura sunt destul de scumpe la turci. Zborurile si cazarea insa “acceptabile”, deoarece e concurenta mare. La fel, intrarile la obiectivele turistice au preturi piperate (intrarea la Hagia Sophia – 37 RON, Dolmabahce – 59 RON, etc).
Dublin. Din aceasta primavara, de cand deschide Ryanair zbor direct Bucuresti-Dublin, capitala Irlandei devine un “must”. Am fost acolo toamna trecuta si nu mi s-a parut foarte scump. Totul pana la bautura. Un pint de bere (568 ml) costa 6-7 euro, indiferent daca este bere irlandeza sau europeana. De mancat se poate manca si cu 10 si cu 20 de euro, in functie de preferinte. Iar cazare se gaseste pe la 60 euro/noapte.
Munchen
Orase scumpe
Paris. Camere mici de hotel si conditii relativ proaste. Cam asta primesti pentru 70-80 de euro/noapte. Transportul este, de asemenea, destul de scump in Franta. Cat despre mancare, optiunile sunt impartite. La pranz, meniul zilei costa 12-14 euro, dar o bautura poate ajunge la 5-6 euro (bere, vin). Seara, cand nu mai exista “meniul zilei”, veti plati, 2 persoane, cam 60-70 de euro pentru o masa, nu cine stie ce.
Londra. Este mereu pe primele locuri in clasamentul oraselor scumpe din Europa, alaturi de Moscova, unde nu am fost, deci nu stiu ce sa va spun. La Londra cazarea este scumpa, transportul la fel si trebuie sa te orientezi bine atunci cand vine vorba de mancare. Poti da si cateva lire pentru o gustare, dar si 15-20 pentru un fel mai elaborat. Daca esti fan supermarket, cumpara la bax (2 la pret de 3).
Amsterdam. Cazarea este scumpa in punctul zero al Olandei. O camera dubla poate ajunge lejer la 100 de euro la un hotel de 3 stele. Zborurile sunt operate numai de companii de linie – KLM si TAROM, deci alti cel putin 180 de euro, daca nu e promotie. Mancarea, tot asa! De 10 euro iei masa in oras. Pe strada! 😛
Londra
Tarile nordice & Elvetia
Zurich. Cand spui Elvetia, zici “scump”. Cazarea incepe de pe la 130-140 euro/noapte, iar pe doua sandwichuri, 2 ape si 2 cafele dai 30-35 euro. Judeca si tu!
Oslo, Copenhaga, Helsinki, Oslo. Am pus la “gramada” aceste orase pentru ca diferentele nu sunt prea mari intre ele. Pentru noi, o vacanta in tarile nordice este nu scumpa, ci foarte scumpa. Daca un zbor pe la 200 de euro gasesti usor, o camera o rezervi pe la 80 euro/noapte (in Suedia, Finlanda si foarte greu in Danemarca si Norvegia), ei bine, la mancare nu prea mai ai ce sa faci. In supermarket, spre exemplu, o apa la 0,5 litri costa 20 NOK (12 RON) in Oslo. In Suedia, aceeasi apa costa 11 SEK (5,5 RON). Un fel de mancare ajunge pe la 100 RON in tarile nordice. Si transportul intre orase este scump, ca sa nu mai zic de intrarile la muzee (aproximativ 60 RON – in Suedia).
Oslo
11 Comments
-
Ioana
In Londra poti sa mananci la pranz si cu 5 – 7 lire, sau poti sa iti iei un meniu intreg( 3 feluri) pentru 11 lire. Pentru cina te poti orienta la diverse restaurante sau pub-uri; transportul nu e asa de scump daca iti iei day-pass…cred ca trebuie doar sa te interesezi din timp 🙂
-
Luc
La Lisabona e scump de ajuns direct, dar poti lua avionul pana in Madrid unde sunt multe low-costuri si apoi trenul de noapte Madrid-Lisabona.
Asa vezi ambele capitale, iar banii pe care ii dai pe tren sunt comparabili cu o noapte la hotel. -
Vlad F.
Paradoxal nu mi s-a parut deloc scumpa Londra, in primavara lui 2012.
Zborul Wizz din Cluj spre Luton la 120 RON/sens. Transferul cu autocar EasyJet (cu wi-fi si AC on-board) de peste o ora, la 1 lira/sens, cazarea 18 lire/noapte de om, in camera de 4, cu MD inclus, transportul public cu travelcard 7 lire/zi, SIM de UK cu 20 MB net/zi + 200 min./sejur internationale UE catre fixuri, 5 lire pachetul, pranzurile in parc pe iarba cu veveritele sau cu corporatistii din Canary, dar cine si gustari la masa, muzeele gratuite si majoritatea atractiilor cu un bilet 2in1 discount la 2 persoane, alaturi de amintirile nepretuite …
Ar putea sa ma faca sa par usor ipocrit sa afirm ca la 200 de lire fara un penny in plus de persoana, a fost poate cel mai accesibil citybreak in configuratie de 4 zile full si 3 nopti (+1 in asteptare pe aeroport), la care am luat parte.
Daca prindeti drag de Londra, cu un pic de documentare si o idee mai multa anticipare, o puteti declara cu curaj, cap de lista, chiar daca altele sunt costurile azi, pentru ca exista totusi o consolare: Londra era considerata scumpa rau si atunci.
-
andrei
salut Vlad, poti sa-mi dai si mie niste ponturi, locuri unde manaci ieftin , cazare ieftina, transport in comun accesibil ? urmeaza sa ajung si eu pe 9 mai pt un city break de 3 zile. Mersi anticipat
-
-
Simona
Sincer, m-a atras titlul acestei postari, insa am fost dezamagita de continut. Acest top nu mi se pare prea bine pus la punct. Poate il refaci dand mai multe detalii. Nu cred ca Praga este o destinatie ieftina… te-ai referit la berea la halba, abonamentul de transport si avionul pe care il poti gasi SAU NU la 100 de euro. Asa as putea spune si eu ca Berlin este o destinatie ieftina daca ma gandesc ca am mancat un carnat cu 2 euro… insa pe langa acel carnat cheltuielile sunt mult mai mari ( intrari muzee, o cafea la un restaurant etc).
Am vizitat Istanbul-ul de 5 ori si sincer nu-l consider un oras scump. Cazarea si avionul cu compania Pegasus ( luate din timp) te costa in jur de 150 de euro, 5 zile. Daca mananci la restaurante gen “impinge tava”, costurile sunt mici, iar mancarea este foarte buna. Aici macar ai adaugat si ceva preturi, insa nu consider ca acele preturi sunt piperate, in plus exista multe locuri pe care poti vedea fara sa platesti intrare ( Moscheea lui Eyup- considerat al patrulea loc sfant din Islam, dupa Mecca, Medina si Ierusalim-, Cafeneaua Pierre Lotti etc.)
Asadar, astept sa citesc un top mai bine pus la punct.
Multumesc.
Bafta!-
Anca
La peste 200 de share-uri eu zic sa stai linistit ca e un super articol. Mereu e cate unul nemultumit..
-
Tano
Acum 2 zile m-am intors din Istanbul si pot confirma ca nu este un oras scump.
Am luat o teapa in prima seara la mancare, dar in rest nu depaseam pt 2 persoane 40-45 TL per masa (50-60ron), ceea ce nici in Bucuresti nu gasesti. Avantajul e ca au multa carne de oaie/berbec, care e foarte satioasa si nu ti se face foarte repede.:)
Transportul mi s-a parut scumput, nu e atat de bine implementat ca in Barcelona de exemplu, astfel ca daca schimbi 3 autobuze, platesti de 3 ori. (Istanbulkart are reduceri dar nu foarte mari)
Avion 100e/pers cu Pegasus, cazare 50e/noapte in Taksim, camera dubla.Foarte bun articolul, e preferatul meu, alaturi de acesta:
http://www.mihaijurca.ro/25-de-mari-orase-europene-as-mai-reveni-sau-nu-in-ele
-
-
-
adrian
viena , cred ca este la capitolul oras scump…fata d e altele…probabil…langa londra..paris si….praga ..amsterdam…
-
Tincu Catalin
La Roma, 3 nopti, hotel 3 stele (super ok) cu mic dejun, zbor low cost dar bun..300 euro. Inca 200 acolo. Mancarea e exact cum scrie in articol.
Ana
La Praga maaaare atentie la schimbat bani: la casele de schimb e un comision imens, practic la 100 de euro iti dau inapoi echivalentul a 70-80, iar la bisnitari (sint si acolo, de ce nu), incearca sa te pacaleasca dindu-ti inapoi forinti unguresti.