Buget de calatorie. Ce mananci si cat costa mancarea in Grecia la mare
[image name=line]
Nu sunt nici pe departe un mare specialist intr-ale Greciei si nici nu tind sa ajung. Am fost anul acesta in tara mult laudata de multi dintre connationalii nostri si pot spune ca am plecat relativ dezamagit. Sa fi mers cu asteptari prea mari? Sa nu fi ajuns in locul potrivit? Sau poate oamenii care imi spuneau ca Grecia e “raiul pe pamanat”, nu calatoriseara prea mult inainte si nu aveau prea multi termeni de comparatie? Cred ca putin din fiecare.
O sa iti prezint in cele ce urmeaza cum “decurge” o masa la o taverna greceasca de nivel mediu, unde isi permite tot poporul sa mananace. Si sper sa nu fie comentarii de genul “aaaa, pai du-te in insula X, ca e acolo un restaurant care serveste nu stiu ce”. Nu merg. Va cred pe cuvant! 🙂 In plus, am comparat cat de cat preturile cu cele din insule (discutii cu amici care au fost acolo), intrucat eu am fost in partea continentala a Greciei, la o ora de mers de Atena. Citeste aici ce preturi sunt in Thassos.
[wpsgallery]
Asadar, sa trecem la treaba.
Apa. Cand te asezi la masa, aproape simultan cu tine ajunge pe masa si o carafa de 1 litru cu apa rece. Este gratuita. Daca vezi ca in loc de carafa este o sticla frumos imbuteliata si etichetata, s-ar putea sa nu mai fie gratuita. Pune o intrebare.
Vinul. De regula, turistii servesc vinul casei. E mai ieftin, e mai mult si e mai … prost. Dar fiind cald afara, vinul rece, eventual indoit cu apa minerala, treci peste inconvenientul gustului. Spun ca e prost pentru ca pare mai slab alcoolizat decat al nostru si este prea parfumat pentru gusturile mele. Daca astepti pahare cu picior, vei avea o dezamagire. Doua pahare cu pereti grosi iti vor “zambi” nevinovat de pe masa. Juma’ de litru la 3-3,5 euro, un litru la pret dublu.
Antreuri. Legume si branzeturi gatite in fel si chip. Cam asta sa te astepti sa gasesti in meniu. Multe dintre ele sunt bune. Mi-a placut in mod special salata de branza picanta – un fel de branza cu smantana si ardei iute (chilly sau boia).
Halloumi este o branza la gratar, cu textura cauciucata. Chelnerii iti vor spune ca “dis is nat gric. is from saiprus (Cipru)”. Atunci de ce o mai vindeti? 😛
Poti sa mai manaci feta la cuptor (feta, o felie de rosie, putin ardei si ulei de masline, invelite in staniol si aruncate in cuptor), ardei copti, anchois, dolmades (un fel de sarmale de post in foi de vita). Uitasem de tzatziki (iaurt, castravete, usturoi, ulei masline si condimente) si de famioasa salata greceasca (rosii, castraveti, ardei, ceapa, branza feta, ulei de masline).
Intre 3 si 5 euro se plaseaza majoritatea aperitivelor.
Felul principal. In primul rand trebuie sa te hotarasti pe ce directie mergi – porc sau peste/fructe de mare. Daca raspunsul e porc, atunci o ditamai farfuria cu cartofi prajiti, frigarui sau cotlet/ceafa la gratar iti este servita pentru 7-8 euro. Avantajoasa pentru cei care mananca mult.
Cu porc sau pui se fac si gyros sau souvlaki. Gyrosul este shaorma greceasca – lipie (pita), carne facuta pe sulul vertical de shaorma, ceapa, rosii si sos tzatziki. Undeva la 3 euro costa o asemenea gustare.
Pestele si fructele de mare sunt vedete in Grecia. Numai ca sunt gatite destul de simplu – gratar, cuptor sau prajite in baie de ulei. Cu 6-7 euro poti manca o farfurie plina cu peste mic prajit in friteusa (ceva intre hamsiile noastre si anchois).
Tot pentru 7 euro, poti inlocui pestele cu calamar prajit (inele de calamar alb) sau cu midii pane. Caracatita este mai scumpa (10-12 euro), iar portia relativ mica (doua tentacule pricajite), in conditiile in care un om normal de abia termina o farfurie de calamar.
Alte tipuri de peste – dorada, somon, peste spada – poti fi comandate pentru cel putin 9-10 euro. Platoul de mai jos (cartofi prajiti si peste spada) a costat 10 euro, si nu a fost bun. 😛 Platourile cu mix de fructe de mare costa aproximativ 25-30 de euro pentru doua persoane.
Desert. Poti avea surpriza placuta ca dupa masa, sa primesti ceva gratuit din partea casei, asta insemnand cateva cubulete de pene galben sau baclava, ori inghetata.
Mare atentie la portii! Acestea sunt mari si exista riscul sa te saturi numai din antreuri.
Daca am omis ceva, astept sa ma trageti de urechi mai jos. 🙂
* Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!
15 Comments
-
Marius
La preturile astea cred ca ai prins happy hour, altfel nu se explica. Eu nu am intalnit astfel de preturi nici in Grecia continentala si nici in insule ci mai mari. Semnificativ mai mari…
-
Dacian
N-are nici cea mai mica legatura cu ce mananc de 5 ani in Grecia…. Mi se pare ca esti subiectiv in prezentarea ta, asa ca nu o sa-ti povestesc nimic referitor la ce e de fapt Grecia. Distractie placuta la bulgari sau la turci la all-inclusive!!!
-
geo
Like!!!!
-
-
Sanda
Din relatarea ta greceasca nu reiese motivul dezamagirii; probabil ca ai pornit la drum cu unele idei/pareri ale celor care au fost si care au fost subiectivi in relatari.
Mai conteaza si ce alte experiente (inclusive culinare) ai la activ, pentru ca atunci tot noul cu care vii in contact este perceput prin prisma experientelor anterioare. Si daca vii dupa Paris….
Mai conteaza si compania in care esti…
Incearca sa revii dupa 2-3 ani, nu tot acolo, nu cu aceiasi oameni si poate va fi mai bine. Ce zici?! -
Laura
Sa alegi, ca si calator experimentat, din toata Grecia Thassosul e ca si cand ai alege din toata Italia sa mergi in Napoli in plina greva a gunoierilor. Nu ai ce face in Thassos, nu ai ce vedea, nu exista distractie… nu exista nimic. Mergi intr-un loc cu istorie cum ar fi Rhodos, Corfu… unde nu te plictisesti, unde gasesti ceva pentru toti si nu exista zi la fel. Nu judeca Grecia dupa Thassos, ai face cea mai mare greseala.
-
Tavy
Nu stiu de ce jigniti oamenii care merg in Thassos… Mihai, ai dreptate si nu prea… Intr-adevar romanii mananca in mare parte ce ai descris tu (datorita bugetului), insa sunt convins ca exista restaurante in care se gasesc feluri mai sofisticate pe bani mai multi! Bafta!
-
Pereira
Nu stiu de ce pareti toti convinsi ca mancarea, cu cat e mai “sofisticata”, cu atat e mai buna…dupa mine n-are nici o legatura 🙂 de multeo ori nici cu pretul…
-
-
-
lidiacojea
Mihai imi place si urmaresc blogul tau, dar in ceea ce priveste Grecia, nu ajung nici 10 articole ca sa surprinzi esenta a tot ce inseamna pamantul asta frumos, cu bune si cu rele. Tu ai fost in partea continentala si ai reusit sa surprinzi in mod corect cateva date despre o masa la taverna. Daca mergi pe insule, vei observa ca preturile sunt ceva mai mari. Partea continentala nu e spectaculoasa (cu mici exceptii) deci prea putin potrivita pentru turism. In ceea ce priveste insula Thassos, eu o consider potrivita pentru incepatori in ale Greciei, fiind un compromis pentru cei care au copii mici si nu pot calatorii foarte departe cu masina/autocarul.
-
A
Eu cred ca ai picat in locul nepotrivit, eu am fost pe mai multe insule (Creta, Rodos, Siros, Santorini, Mykonos) si am ramas placut impresionat de tot ce inseamna Grecia.
Tudor
Am citit, in principiu lucrurile stau cum le prezinti, dar nu am inteles de ce spui ca esti relativ dezamagit. Nu e vorba de asteptari, de loc potrivit sau de rai pe pamant. Daca vrei sa faci o evaluare lucida, corecta, impartiala, neinfluentata, trebuie sa fii cinstit cu tine insuti atunci cand faci comparatii. Conteaza la ce te raportezi atunci cand apreciezi. Altfel – orice lucru poate fi sus sau jos in egala masura, in functie de reper. Ramane ca latura subiectiva sa decida cumva, sau sa tii seama de aspecte cu raportare echidistanta, neutra. Grecia este cunoscuta si apreciata si pentru alte aspecte decat cele pe care le prezinti. Sigur – in privinta mancarii, daca doar de asta ai vrut sa vorbesti este una, celelalte fac parte din celelalte capitole ale turismului. Nu tin neaparat partea grecilor (despre care s-au spus si se spun tot felul de lucruri), insa articolul tau este usor partinitor, ca sa nu spun usor rautacios… Dar – poate asta a fost perceptia ta.