Idei pentru vacanta de 1 mai si Paste. Orasul portocaliu in care, timp de o zi, poti vinde orice!
[image name=line]
Aseara, intre doua meciuri de fotbal la TV, stateam de vorba cu un amic in fata unei beri. Pardon, doua beri. Eu in fata berii mele, el in fata berii lui. Din una in alta, ajungem la ce ne doare mai mult – vacantele. Tu unde ai mai fost, dar tu? Incet, incet, discutia se inchega destul de coerent si batea, unde altundeva, decat inspre minivacanta de 1 mai si Paste. Minivacanta ar spune unii, eu ii spun macrovacanta pentru ca de mult timp nu s-au mai legat atat de bine 1 mai si Pastele.
Chiar asa. Sunt, in acest an vreo 7 zile legate la marea arta in perioada cu pricina. 1 mai muncitoresc, 2 si 3 (declarate libere de mai marii neamului), 4 care pica sambata, 5 si 6 – zile de Paste, 7 – a treia zi de Paste, care nu este libera in mod oficial, dar pe care stim fiecare sa ne-o facem mai usoara sau … deloc.
Amicul meu se plangea de faptul ca nu stie ce sa faca in acea perioada. Ca nevasta-sa ar vrea pe la greci sau la Roma, ca el e satul de vesnicul tremurat de frig de 1 mai la Vama Veche sau de ulta-mega-all-inclusive-urile de la vecini. Si asa s-a nascut “nebunia portocalie”.
Koninginnedag (Queen’s Day) si Ziua Nationala a Olandei
Motiv mai bun sa mergi in Olanda nu vei gasi mai usor! Este ziua in care toti olandezii se imbraca in traditionalul portocaliu si ies pe strazile din marile orase pentru a se simti bine. Amsterdamul este orasul cu cea mai mare vanzoleala pe data de 30 aprilie. Desi o sa ti se para hilar, Regina Beatrix a Olandei isi sarbatoreste ziua de nastere pe 30 aprilie, desi este nascuta pe 31 ianuarie. Explicatia este simpla. Atunci cand a venit pe tronul Olandei, fiind succesoarea mamei sale, Juliana, a decis sa pastreze aceasta data ca Koninginnedag.
Si e un motiv in plus sa mergi anul acesta la Ziua Reginei. Regina Beatrix se retrage pe 30 aprilie 2013, lasandu-i locul pe tronul Olandei Printului Willem-Alexander, fiul sau. Deci, la anul, se va sarbatori Ziua Regelui.
Revenind la distractie. Se tine un concert imens in aer liber la care participa aproximativ 800 de mii de oameni. Pe canalele Amsterdamului urca si coboara ambarcatiuni de toate neamurile, pline ochi cu tineri cuprinsi de spiritul sarbatorii. Si de alte spirite … distilate mai mult sau mai putin. 🙂
Dar marea distractie sunt vrijmarkt-urile. Piete libere in traducere. Este singura zi din an, in care oricine poate vinde orice este legal in locurile special amenajate. Totul fara taxe la stat si fara TVA. Este, probabil, ziua cu cele mai proaste incasari in mgazine.
Am citit pe Wikipedia ca si regina este atrasa se aceste piete libere, echivalentul organizat al talciocurilor dambovitene. Cica in 1995 dansa si-ar fi cumparat un lampadar de la o asemenea piata.
Calcule si socoteli
- un bilet de avion costa intre 218 si 239 de euro, la o companie de linie, in functie de cate zile stai la destinatie (vezi tabelul de mai jos)
- o camera dubla la 3 stele porneste de la 100 de euro in perioada respectiva, dar poti sta linistit in zone periferice ale Amsterdamului sau in oraselele linistite din jur; transportul este foarte bine dezvoltat
- o parte din bani ii poti scoate daca iti faci taraba cu zacusca, gemuri si produse traditionale romanesti 🙂
- un abonament valabil o zi pe transportul in comun din Amsterdam costa 7,50 euro ; 2 zile – 12.00 euro ; 3 zile – 16,50 euro
- o bere la halba – aproximativ 5 euro
- un sandwich pe strada : 2,5 – 4 euro
[tabs slidertype=”images”] [imagetab width=”” height=””]wp-content/uploads/bilet-avion-bucuresti-amsterdam-1.jpg[/imagetab] [imagetab width=”” height=””]wp-content/uploads/bilet-avion-bucuresti-amsterdam-2.jpg[/imagetab] [imagetab width=”” height=””]wp-content/uploads/bilet-avion-bucuresti-amsterdam-3.jpg[/imagetab] [/tabs]
Daca nu te-am convins cu aceasta poveste, poate iti face cu ochiul o vacanta la Viena si Praga. Este mult mai ieftina.
Foto header : willothewisp.nl
* NOTA : Informatiile sunt valabile la data publicarii articolului.
Leave a Reply