City Break 4 orase in 2 tari. Malmo, Copenhaga, Helsingborg si Helsingor
Din Copenhaga in Malmo trenul face 35-40 de minute. Odata plecat din Copenhaga, in cateva minute ajungi la aeroportul din capitala daneza, apoi trenul intra pe sub mare, iese pe o insula artificial construita – Peberholm – dupa care isi continua drumul spre Suedia pe Podul Oresund, cel mai lung pod rutier si feroviar din Europa (aproximativ 8 kilometri lungime). O constructie senzationala, care din anul 2000 scurteaza mult timpul de traversare intre cele doua tari.
Bun venit in Suedia si Danemarca, doua tari rivale de-a lungul timpului, dar care acum par un tot unitar, in zonele unde se invecineaza. Iar daca o persoana poate sa locuiasca in Malmo (Suedia), pentru ca este mai ieftin, si sa mearga zi de zi la job in Copenhaga (Danemarca), de ce nu ne-am putea bucura si noi de aceste doua orase intr-un city break?
Si nu numai. Uitati-va un pic pe harta. La nord de Malmo este Helsingborg, un oras mult mai mic, dar dragut in zona sa centrala, iar peste apa (la 4 kilometri) este Helsingor, corespondentul sau danez, unde se ajune cu feribotul. Si uite asa poti face un tur de o zi Malmo – Helsingborg – Helsingor – Copenhaga.
Around the Sound este un bilet (link) valabil 48 de ore, care iti permite sa faci turul mai sus mentionat. Poti pleca dintr-un oras si sa te opresti unde vrei de-a lungul rutei. Singurele conditi – sa nu te intorci si sa traversezi o singura data cu feribotul din Helsingor in Helsingborg (nu conteaza sensul), dar si intre Malmo si Copenhaga (nu conteaza sensul). Biletul costa 249 DKK (33 euro, daca il cumperi din Danemarca), respectiv 299 SEK (29 euro, daca il cumperi din Suedia). Biletul este valabil in Copenhaga pe liniile de metrou si autobuz, trenurile DSB, iar in Malmo pe liniile de autobuz, pe trenurile si autobuzele regionale.
Inainte de a va povesti cateva lucruri despre fiecare oras in parte, haideti sa va mai dau cateva date tehnice despre mica vacanta. Am zburat cu Wizz Air de la Bucuresti la Malmo. Zborul dureaza in jurul a 2 ore, 2 ore si 15 minute. Stiu ca daca v-as intreba rapid, ce e mai aproape, Suedia sau Franta, multi ar raspunde Franta.
De la Aeroportul Sturup in oras, in Malmo, se ajunge in 40-50 de minute cu autobuzele Flygbussarna (link). Cumparate online, biletele sunt mai ieftine – 99 SEK (9,6 euro) one way, 199 SEK (19,3 euro). In aeroport platesti 115 SEk / 209 SEK.
Ne-am cazat la Radisson Blu Malmo, un hotel de 4 stele cu camere foarte mari, de 43 de metri patrati si un mic dejun excelent servit intr-o anexa cu pereti cu diagonale de lemn, cum erau casele acum cateva sute de ani. De la hotel pana la gara faci 6-7 minute pe jos si tot atat pana in piata centrala, la primarie. Pentru tarife verificati pagina hotelului sau pe motoarele de cautare pentru ca acestea difera de la o luna la alta.
View this post on Instagram
Malmo
Malmo este al treilea oras ca marime al Suediei, loc in care traiesc vreo 300 de mii de oameni. E un oras linistit, cu cateva puncte de interes. Nu multe. Pe langa Gara Centrala este Primaria, iar de acolo porneste Sodergatan, principala pietonala a orasului, cu magazine pe stanga si pe dreapta. Din loc in loc sunt mici piatete, cu terase sau tarabe cu fructe si legume. Iti recomand Lilla Torg, o piata cu cladiri cu o arhitectura deosebita, ca acum cateva sute ani. Si tot asa poti continua pana la mall-ul Triangeln, loc de unde se cam termina zona de interes.
Daca o iei de la gara catre mare, ajungi in zona moderna a orasului. Multe cladiri din otel si sticla si faimosul Turning Torso, acea cladire rasucita pe care o vezi in mai toate pozele de prezentare a orasului Malmo. Este o cladire de birouri si apartamente. De la Turning Torso iti recomand sa o iei pe plaja catre Ribersborg, strandul orasului. Si tot de aici se vede bine si podul Oresund, care leaga Suedia de Danemarca.
Malmo este un oras pe care il poti vedea fara sa te grabesti intr-o zi. Nu e intins, poate fi parcurs la pas. Daca vrei sa vizitezi si cateva obiective turistice, iti recomand Castelul Malmo, Biserica Sf. Petru si Moderna Museet.
Helsingborg
La 40-50 de minute de mers cu trenul de Malmo este Helsingborg, un mic orasel cu un centru cochet, dominat de cladirea primariei si de turnul Karnan. Mai este o straduta cu magazine si cam acesta e orasul.
Daca urci in parculetul de la turn, vei avea o vedere superba spre stramtoarea care separa Suedia de Danemarca, lata de aproximativ 4 kilometri. Practic pamantul pe care il vezi dincolo de apa este pamant danez, iar drumul intre cele doua orase corespondente Helsingborg si Helsingor se parcurge cu feribotul in doar 20 de minute. Drum care e inclus in pass-ul despre care iti vorbeam mai sus.
Helsingor
In Helsingor este Kronborg, castelul lui Hamlet. Pentru asta este cunoscut in lumea intreaga oraselul situat in nordul insulei Zealand, pe care se afla si capitala daneza Copenhaga. In Helsingor e frumos sa mergi intr-o zi cu soare. E o adevarata placere sa te plimbi pe stradutele cu case vechi, unele din lemn, viu colorate, dar si sa te asezi pe iarba in curtea castelului, sau pe malul marii, si sa savurezi un produs de patiserie si sa bei un suc sau o cafea.
O sa vezi cativa pescari pe malul stramtorii Oresund care scot peste dupa peste. Va marturisesc ca asa ceva nu am vazut niciodata. Arunci, astepti putin, mulinezi si ai scos pestele. Un peste lung, ca un sarpe, cu botul ascutit. Zargan, daca va spune ceva specia, am vazut ca se gaseste si pe la noi. Un peste care are sira spinarii de culoare verde fluorescent.
Si tot langa castel sunt doua constructii cu arhitectura futurista, excelent incadrate in peisaj – Muzeul Maritim si un centru cultural cu o cafenea/terasa superba la parter. A, si sa nu uit, gara din Helsingor este si ea o bijuterie. O constructie de caramida, cu cateva linii, foarte foarte instagramabila pentru amatorii de fotografie.
Copenhaga
Din Helsingor pana in Copenhaga ai nevoie de alte 40-50 de minute de mers cu trenul. Daca te-ai uitat pe harta, probabil ai remarcat ca tu practic te plimbi intr-un dreptunghi, hai trapez, ca sa fiu riguros, cu laturile mici reprezentate de cele doua traversari intre Suedia si Danemarca. In drum spre Copenhaga, mai poti face un stop la Louisiana, muzeu de arta moderna situat taman pe malul apei, de unde, ce sa vezi, se zareste din nou Suedia.
Copenhaga, nu stiu daca mai are nevoie de multe prezentari. Oricum voi face in perioada urmatoare un articol special dedicat capitalei daneze. Este, dupa parerea mea, cel mai avangardist oras european in materie de ahitectura.
View this post on Instagram
Este un oras in care nu ai cum sa te plictisesti. Aproape toate spatiile exterioare au fost gandite pentru om si pentru o petrecere cat mai placuta a timpului liber. In Copenhaga orasul nu e sufocat de masini. Acolo bicicleta este baza. Citeam undeva ca 4 din 10 danezi au o masina. 9 din 10 danezi au o bicicleta. Iar 75% dintre biciclete sunt folosite si pe timp de iarna. Si asta pentru ca desi Danemarca este situata mult mai la nord decat Romania, spre exemplu, ninsorile acolo sunt destul de putine, datorita influentei apei.
Daca ajungi in Copenhaga nu ai cum sa nu stai la o bere in Nyhavn, canalul pe care sunt casele acelea frumos colorate, sa nu te plimbi prin cartierul Vesterbro, sau sa treci in Christiania, orasul funcky punky, orasul liber asa cum era el denumit in anii 70, o mica asezare in care se vinde iarba la liber. Dar care e bine supravegheat de politie, desi aparent nu vezi agenti in patrulare.
Daca stau sa insir aici tot ce poti face si vedea in Copenhaga, ar insemna sa mai prelungesc acest articol cu inca 20 de paragrafe si vreau sa iti pastrez mintea limpede pana la articolul dedicat unuia dintre cele mai frumoase orase din Europa, si cred ca si din lume.
Deci nu evitati turul despre care v-am vorbit. Viata in Danemarca este mai scumpa decat in Suedia. La fel cazarea, e mult mai convenabil sa stai in Malmo decat in Copenhaga. Numai ca mare atentie ce vreti sa faceti. Daca intentionati sa traversati zilnic din Malmo in Copenhaga, s-ar putea sa nu faceti mare afacere, din cauza pretului biletelor de tren. 11 euro un segment, ori doua persoane, dus-intors, deci 44 de euro numai pe tren. Bafta!
9 Comments
-
-
Andrei Tudor
Salutare Mihai,
Multumim pentru articol. Sa inteleg ca ai facut acest tur intr-o singura zi? Mi se pare destul de greu de realizat, avand in vedere si timpul de deplasare intre orase.
-
Stefan Ionela
Buna ziua ! va multumim pentru articol, chiar ne gandeam la minivacanta de 1 decembrie la un city break, dar pentru ca mai este putin pana la revelion, ati putea face un articol pe acesta tema, ceva recomandari cu locuri frumoase in care ati fost in tara si afara.
Mult succes in continuare! -
Pingback: Best of Travel 2018
-
Enciulescu Cristian
Dacă sunt cazat în Copenhaga și doresc sa fac acest tur cum procedez pentru a revenii tot în Copenhaga?
-
cristi
salut
inteleg ca din aeroportul din copenhaga se poate lua trenul direct catre Malmo ?
ar fi f important pentru mine sa stiu cum
multumesc
Anamaria Hărănguș
Mulțumesc pentru articol. Tocmai ne pregătim pentru un City Break in cele două țări, însă cu aterizare în Goteborg. Îmi poți spune, te rog, de unde ai cumpărat biletele pentru “Around the sound” ?