prognoza-vreme-meteo-romica-jurca

Primavara, cel mai schimbator anotimp. Cum trecem de la 20 de grade la ninsoare

[image name=line]

Prima luna calendaristica de primavara ofera un aspect deosebit de schimbator al vremii, in care, zilele reci si umede alterneaza cu cele calde si insorite si aceasta, ca urmare a modificarilor ce survin, in circulatia aerului, deasupra partii de sud-est a Europei.

In aceasta luna, maximul de presiune din zona Rusiei (Anticiclonul Est European) se retrage mai catre rasaritul Europei, facand loc unor patrunderi mai calde, dar si cu un continut mai bogat de umezeala,  dinspre Marea Mediterana, ori dinspre Oceanul Atlantic.

Primavara, cu adevarat, in tara noastra, este de obicei, dupa echinoctiu, insa, de-a lungul timpului,  au fost ninsori si viscole, dar si temperaturi scazute si dupa aceasta data.

In anul 1982, la Bucuresti, chiar, a nins, a viscolit si s-a depus strat consistent de zapada, in data de 20 martie, iar in 1996 si 1997, a nins si s-au inzapezit drumuri, in perioada 14…23 aprilie.

In situatii de exceptie, temperaturile maxime au depasit, in aceasta luna 30 de grade. In 1952, la Odobesti,  s-au inregistrat 32,8 grade, iar la Constanta  30,5 grade. Tot in acel an,  la Intorsura Buzaului, minima a fost de -31,4 grade si minima absoluta lunara a fost de -33,0 grade la Obarsia Lotrului, temperatura egalata in 11 martie 2005.

In contextul schimbarilor ce vor avea loc in jumatatea de nord a Europei, in pricipal,  respectiv o patrundere de aer rece si cu ninsori, o scadere de temperatura, cu manifestari si de iarna, se va resimti si in zona geografica a Romaniei, pe parcursul saptamanii viitoare. Pana atunci ne vom bucura de temperaturi in crestere. Maximele se pot apropia chiar de 20 de grade.

1 Comment

  • Ovidiu

    Ar fi interesant sa vedem astfel de comentarii, inclusiv date si comparatii cu anii precedenti, din partea dnei Jurca, la evenimentele meteo importante ce au loc la nivelul Romaniei!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *