Turul culinar al Clujului. Ce restaurante si mancaruri mi-au pus capac!
[image name=line]
Doamne, lung mai pare drumul de intoarcere de la Cluj la Bucuresti. Cand treci prin toate anotimpurile, fazele zilei si trebuie sa fii atent la toti “meseriasii” care tin musai sa-ti pipereze cu sicane, mersul rectiliniu uniform de om linistit. Doar vii de la Cluj! Din patria oamenilor linistiti.
Si cum conduci asa, ai timp berechet sa iti pui intrebari. Dar de ce aia? De ce nu ailalta? Din tot valmasagul de interogatii, una nu mi-a dat pace tot drumul – de ce nu se marketeaza Clujul ca oras culinar? Ca mancaruri traditionale sunt, slava Domnului! Iar de nu erau de prin partile locului, timpul a avut grija sa “stramute” si cate un gulas, un paprikas, sau vreo alta minunatie ungureasca, din tinutul aflat la cativa pasi distanta.
Si ca sa nu zici ca fac din tot articolul o scriitura fara noima, hai sa iti spun ce si cum cu mancarea la Cluj.
Mai toate localurile bune, renumite, de “fita” – ia-o cum vrei – sunt aflate in piata centrala, langa catedrala Sf. Mihail.
Camino. Dupa nume, e usor sa iti dai seama ca e un loc ca “acasa”. Sincer sa fiu, mi s-a parut cel mai cald si primitor local din Cluj. Fete de masa inflorate, covoare pe jos, mai multe incaperi cu un grad sporit de liniste si intimitate. In surdina se aude muzica portugheza sau cubaneza. Desi meniul e subtirel, format din paste, salate si cateva preparate de-ale locului (gulyas, papricas, coaste de porc), portiile sunt generoase, iar gustul e deosebit. “Echipa” a testat gulyasul Martei, paste si un tort crumble de prune. Nota 10.
Restaurantul Camino il gasesti in Piata Muzeului, cea mai veche piata din Cluj, o zona cu aer medieval.
Baracca. Un restaurant modern, cu influente culinare italienesti, rafinament si multi straini. Ceva gen Masterchef. Este total opus fata de Camino. Aici mergi ca sa impresionezi si mananci ceva mai rafinat.
Am testat platoul cu bruschete asortate, pastrav cu vegetale si cotlet de porc iberic cu crema de fasole si ceapa caramelizata. Vinurile pornesc de pe la 48 de lei (sticla).
Toulouse. Un fusion frantuzit intre cafenea si braserie. Parca se simt si influente belgiene, respectiv britanice. Mai mereu plin, localul e ideal pentru o pauza de bere sau de o cafea. Am servit ceva de sezon – o placinta cu dovleac, servita cu frisca. Unul dintre barmani imi spunea ca cel mai cerut fel de mancare este burgerul gigantic. Il cred pe cuvant pana la proba contrarie. 🙂
Indigo. Poate cel mai bun restaurant inian in care am mancat. Ce? Nu mai stiu. Denumirile preparatelor sunt imposibile. Pui in toate felurile, amestecat cu curry si legume, plus o salata din iaurt si legume. Localul se afla in zona campusului universitar, deci nu e mare fita. Mare atentie la hainele cu care esti imbracat. Vei mirosi din cap pana in picioare a prajeala.
Bricks (M)eating Point. Un local care desi foarte laudat de multi, nu mi-a spus mare lucru. Un meniu de pranz banal – pui tandoori cu orez si clatite cu branza dulce reci (deci nu calde). Servirea este rapida, iar locul arata bine.
Cabinet de Vin & Cocotte. Un loc elegant, modern, in care poti savura un pahar de vin. Ai de unde alege.
Crush. Un winebar care arata tare bine si promoveaza vinurile romanesti de calitate. Nu am servit nimic. Doar am intrat.
* Fotografii realizate cu Sony Alpha a5000. Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!
12 Comments
-
-
titel
mersi, in era pandemiilor un bun restaurant nu este acasa
-
-
-
Anca
Iti recomand si eu cu caldura Marty Restaurants si plusez cu Maimuta Plangatoare, Bulgakov si Shanghai.
-
Monica Csiki
Te rog sa încerci si preparatele de la Lugano, mancare deosebita,miercurea si vinerea seara , muzica live,totul este deosebit.
-
camelia
Mihai, cand mai vii prin Cluj si ai chef de o pizza, musai sa incerci preparatele de la Pizza Acrobatica. Just let me know 🙂
-
Dido
Via, a must
-
-
florina
Chiar credeam ca este un ghid culinar de urmat, pana cand am vazut restaurantul Indigo ca fiind un local recomadat.
Nu as recomanda nimanui mancarea de acolo! Pe langa ca nu este comestibila, am fost impreuna cu un prieten din India, care imi zicea ca mancarea de la Indigo nu are nici o legatura cu mancarea indiana. Daca pui curry peste orice nu inseamna ca faci mancare indiana!
Adina
Pacat ca n-ai intrat si la Marty Restaurants. Mancarea e foarte buna si diversificata. Desi servirea nu e cea mai rapida mai ales in orele de varf 🙂 il recomand cu incredere!