48 de ore in Glasgow, Scotia. Unde mergi, ce vizitezi si cateva ponturi
People Make Glasgow scrie cu litere albe pe un panou de un magenta turbat. Chiar ei, scotienii de rand, crescuti din tata in fiu in Glasgow sau veniti de prin alte parti ale regatului in cautarea unui trai mai bun. Ei, studentii, sositi din toate zarile ca sa invete intr-un sistem organizat, performant, cu traditie solida, de aproape 600 de ani. Ei, emigrantii care au pus mana la ridicarea acestei societati in ultimele zeci de ani. Chiar si ei, cei care te acosteaza duminica dimineata, imbracati la cele 3 grade de afara numai in maiou ponosit, cerandu-ti o tigara dupa o noapte crancena de betie. Toti fac parte din aceasta poveste. Cu bune si cu rele. Bun venit in Glasgow, cel mai mare oras al Scotiei.
De cum iesi din aeroportul din Glasgow te loveste aerul rece, britanic. Limba vorbita de flacaul care se asigura ca totul decurge ca la carte la imbracarea pasagerilor in autobuzul 500, care merge in centrul orasului, este aproape neinteligibila. Ai nevoie de 10-15 secunde ca sa intelegi primul cuvant in engleza. Si acela intr-o pronuntie aparte. Daca as fi auzit aceasta “cuvantare” in alta zona a Scotiei, nu la aeroport, as fi jurat ca tipul vorbeste Gaelic, o limba veche, celtica, “importata” de la vecinii irlandezi.
De la aeroport in centrul orasului Glasgow faci aproximativ 15 minute cu autobuzul 500 (link). O cursa simpla costa 7,50 lire, dar daca iti iei dus-intors platesti doar 10 lire (vezi preturi aici). Daca sunteti mai multe persoane, o solutie mai avantajoasa poate fi serviciul UBER.
Glasgow nu este un oras mare. Ca sa iti faci o idee, de la Riverside Museum (vezi pe harta), cel mai vestic punct de interes din oras, pana la Catedrala din Glasgow (vezi pe harta), poate cel mai de interes punct situat in estul orasului (exceptand stadionul Celtic Park), faci putin mai mult de un ceas pe jos. Sunt 3,1 mile (5 kilometri). Raul Clyde este “Tamisa” Glasgow-ului, iar punctele de interes din oras sunt situate la nord de rau. In partea sudica a orasului se gasesc doar Ibrox Stadium (vezi pe harta) – arena celor de la Glasgow Rangers – si Glasgow Science Centre (link).
Plimbare pe langa raul Clyde
E sambata dimineata. Ne incepem ziua cu o plimbare pe malul sudic al raului Clyde, catre Riverside Museum. Raul Clyde a devenit foarte important pentru Glasgow in momentul in care gratie revolutiei industriale, a fost dragat pentru a permite navelor sa ajunga pana in inima orasului si sa nu se mai opreasca in port. Astazi sunt in jur de 20 de poduri peste raul Clyde. Nu stiu sa va zic daca sunt 20 sau 21 pentru ca am gasit informatii contradictorii. Cert este ca unele poduri sunt pietonale, altele permit numai trecerea autovehiculelor, iar restul sunt destinate circulatiei feroviare.
De o parte si de cealalta a raului Clyde sunt numeroase ansambluri rezidentiale, cladiri de birouri, hoteluri, sali de concerte, dar si sedii de televiziuni, precum STV sau BBC Scotland. Chiar pe langa apa sunt zone pietonale pe care poti alerga sau iti poti scoate catelul la plimbare.
Riverside Museum
Una dintre atractiile orasului este Riverside Museum (link), o calatorie in timp in urma careia vei intelege istoria transporturilor in Scotia. Biciclete, trotinete, masini de toate neamurile, locomotive cu aburi, autospeciale de pompieri, s.a.m.d., sunt expuse in acest muzeu, al carui acoperis seamana cu un fulger. Trebuie sa pornesti de la ideea ca Riverside este un muzeu pentru toate varstele, iar copiii vor fi cu siguranta fascinati de varietatea de culori si forme. Este reprodusa in interiorul muzeului chiar o strada din Glasgow-ul de altadata, iar in statia de metrou te asteapta un vagon de acum 100 de ani, cu tavan jos si spatiu ingust la interior. In caz ca nu stiai, afli acum ca metroul din Glasgow este al treilea cel mai vechi din lume, dupa cele de la Londra si Budapesta, iar vagoanele sale erau trase prin galerii cu ajutorul unor cabluri.
In Glasgow intrarea la majoritatea muzeelor si galeriilor este gratuita. Totusi, in interiorul muzeelor, vei vedea afise care te indeamna sa donezi cateva lire pentru bunul mers al lucrurilor. Donatia sugerata de obicei este de 5 lire.
In fata muzeului, sau in spate, depinde din ce parte te uiti, pe raul Clyde, este The Tall Ship / Glenlee (link), o nava cu istorie fascinanta pe care se poate urca. Poti vedea camera motoarelor, cabina capitanului, bucataria sau … poti spala puntea. La propriu. Intrarea atat la muzeu cat si pe nava este gratuita.
Ashton Lane
Cum mergi de la Riverside Museum catre Universitatea din Glasgow prin pitorescul carier West End, iti face cu ochiul la un moment dat o straduta pavata cu piatra cubica si un restaurant varuit in alb, cu flori la intrare. Strada se numeste Ashton Lane (vezi pe harta), nu e mare, dar gazduieste numeroase puburi si restaurante. Pare rupta de lume si ar putea reprezenta un excelent decor de sedinta foto.
Gradina Botanica
E frumoasa, dar nu ceva iesit din comun, era plina de narcise si e un loc perfect pentru un picnic intr-o zi insorita. Gradina Botanica din Glasgow (vezi pe harta), construita in 1817, se prezinta sub forma unui parc cu mai multe sere din cornier si sticla care adapostesc plante sensibile la temperatura. Nu sunt mare specialist in plante, dar am fost multumit de zona cu cactusi si vegetatie desertica. Apropo, mi-as face acasa colectie de cactusi daca m-ar lasa doamna, dar cica aduc ghinion. Zice ca n-ar fi bine si o ascult, ca sigur mi se sparg apoi unele in cap din cauza cactusilor.
Bread Meats Bread, pofta de burgeri
De la gradina botanica mergem spre universitate. Trece-ti pe harta (vezi pe harta) Bread Meats Bread (link), restaurant care a castigat in 2016 un trofeu pentru cel mai bun burger din oras sau din Scotia, ca nu scria pe distinctie. De la restaurant urca pe strada Hillhead (vezi pe harta) si du-te catre Universitate. E o zona foarte linistita cu case dichisite.
Universitatea din Glasgow
Vrei poze d-acelea Scottish 100%, cu cladiri din piatra si gazon de un verde ireal? Dragilor, la universitate trebuie sa va duceti. Universitatea din Glasgow dateaza de la 1451, cu 8 ani inainte ca Bucurestiul sa fie atestat documentar (1459). Scotienii pe treaba lor, noi cu tepele lui Vladut prin Campia Romana.
Daca nu ai sti ca acolo este universitate, iti jur ca nu ti-ai da seama. Am fost intr-o sambata cand era o nunta la capela universitatii, iar studentii erau liberi. Am revenit luni si iar nu chiulea nimeni. Pesemne ca scotienii astia sunt atat de zgarciti, incat nu ar da banii nici macar pe un spray de graffiti sa scrie magarii pe peretii institutiei. Ce oameni … Ce inseamna sa nu stii cat de “cool” e sa mazgalesti ceva ce nu iti apartine.
In Universitatii din Glasgow si in campusul insitutiei se regasesc Muzeul Hunterian (cel mai vechi muzeu din Scotia), The Hunterian Art Gallery, The Mackintosh House, The Zoology Museum si The Anatomy Museum.
Kelvingrove Art Gallery and Museum
Este printre cele mai vizitate 3 muzee cu acces gratuit din Scotia (link). Redeschis de curand publicului larg, muzeul este un adevarat mall cultural – un mix de muzeu de arta, muzeu al stiintelor naturale, muzeu de arta contemporana, etc. Gandeste-te numai la faptul ca la Kelvingrove vei gasi opere de arta ale unor artisti precum Rembrandt, Monet, Renoir sau Van Gogh.
Daca vrei sa te bucuri cu adevarat de aceste galerii, rezerva-ti o jumatate de zi, daca nu chiar mai mult. In incinta muzeului este si o cafenea. Daca nu esti multumit cu ce gasesti acolo, treci peste drum la BrewDog Bar (vezi pe harta) – un bar cu bere artizanala al unui renumit producator scotian.
Shopping pe Argyle Street si Buchanan Street
Argyle Street (vezi harta) este o strada lunga cat o zi de post. Statistic vorbind este cea mai lunga artera din centrul orasului Glasgow. Barul de bere pe care ti l-am pomenit mai sus este deja pe Argyle Street. De acolo o poti lua la pas catre centru. Strada merge pana la Gara Centrala apoi continua catre estul orasului.
Alaturi de Buchanan Street (vezi pe harta) si Sauchiehall Street (vezi pe harta), Argyle formeaza principala zona de shopping a orasului. Atmosfera din centru este asemanatoare cu cea de pe Oxford Street din Londra. Magazine de toate felurile, hoteluri, cafenele, restaurante si o mare de oameni. Cam asa as putea rezuma in cateva cuvinte tabloul zonei centrale a Glasgow-ului.
Catedrala din Glasgow si necropolele
Din Gara Centrala (vezi pe harta), in care poti arunca o privire, ia-o catre catedrala. Dupa gusturile mele, catedrala nu are nimic iesit din comun, deci daca nu ajungi pana acolo, eu zic ca nu ai pierdut mare lucru. Treci prin George Square (vezi pe harta), daca vrei intra si la Galeria de Arta Moderna (link) – care din nou nu m-a impresionat cu nimic, eu chiar fiind mare fan al acestui gen de arta. Dar este posibil ca atunci cand vei merge tu sa se mai schimbe expozitiile si sa iti placa. Oricum, intrarea este gratuita, deci go 4 it!
Catedrala din Glasgow a fost construita de Saint Mungo, “patronul” orasului. De altfel, catedrala este si locul unde acest sfant al Glasgow-ului este inmormantat. Langa Catedrala sunt necropolele orasului (link), un cimitir in care sunt ingropati aproximativ 50.000 de oameni si care se remarca prin pietrele si monumentele funerare deosebite. Nu sunt fan al plimbarii printre morminte, deci nu ma intrebati prea multe detalii.
Metroul din Glasgow
Cat m-am plimbat 2 zile prin Glasgow nu m-am suit in niciun mijloc de transport in comun, exceptand metroul, pentru o cursa scurta, de 4 statii. Stiindu-i cat de cat istoria, de la Riverside Museum, am fost curios sa vad cum arata. Si am ramas surprins sa vad ca peroanele statiilor nu au mai mult de 40 de metri lungime, iar garniturile de metrou sunt scurte, putin inalte, portocalii, si seamana cu un tub propulsat prin tuneluri. O garnitura este formata din 3 vagoane, fiecare de cate 12 metri lungime.
Harta metroului din Glasgow (Sursa: spt.co.uk)
Statistic vorbind, reteaua de metrou din Glasgow este un “oval” de 10 kilometri, cu 15 statii, pe care il parcurgi in aproximativ 24 de minute. Daca vrei sa mergi in dreapta (cum te uiti pe harta) o iei pe linia gri. Daca vrei in sensul acelor de ceasornic, pe cea portocalie.
O calatorie cu metroul din Glasgow costa 1,65 lire. Un abonament valabil o zi costa 4 lire. Afla mai multe detalii pe pagina oficiala a metroului din Glasgow (link).
Vagoanele sunt atat de mici, incat ai impresia ca stai nas in nas cu cel de pe bancheta din fata ta (banchetele sunt asezate ca la noi, pe peretii trenului). Diametrul tunelului este de numai 3,4 metri.
In concluzie, Glasgow este un oras de vizitat cam in 2 zile. Pe repede inainte poti face o incursiune si intr-o zi, insa trebuie sa ai in vedere si factorul vreme. Pentru ca stii, in Marea Britanie, acum e soare, acum se innoreaza si incepe sa ploua.
3 Comments
-
SS
Multumesc! Util pt. mine in vederea viitoarei vizite de 1 zi la Glasgow.
david
Nice!