Cum iti faci traseele cand vizitezi un oras nou. Tips & tricks
Cand am inceput sa calatoresc intens, acum mai bine de 10 ani, eram exact ca o “gaina fara cap”. Mergeam la nimereala. La ce-oi gasi la fata locului. Trebuia sa fie in aeroport un centru de informare turistica de unde sa capat si eu o harta, pe care, o domnita, intr-o engleza aproximativa, sa-mi mazgaleasca cu pixul cateva guguloaie peste obiectivele orasului.
Nici internetul nu era ca astazi. Te chinuiai sa gasesti si locuri “altfel”, cum ar fi un restaurant in care servesc pranzul localnicii, ferit de ochii turistului hamesit. Si la finalul excursiei, constatam ca am avut o miscare browniana prin oras, ca am trecut de 5-6 ori (cel putin) prin acelasi loc. Si ca era mult mai lesne sa imi stabilesc, cat de cat, niste trasee.
Cu mintea de acum, inainte de a pleca la drum, ma asez in fata unui calculator. Cu o cafeluta, un carnetel … Ti-am mai zis ca Google Maps e cea mai mare binefacere de care se poate bucura turistul modern. Trebuie sa fii logat cu contul de Gmail si te pui pe treaba.
In primul rand, incepi sa pui pe harta locurile unde vrei sa ajungi. Cauti Turnul Eiffel, apoi bifezi steluta sub care scrie Save din panelul care ti se deschide in stanga paginii. Si tot asa, mai departe. Pune 20-25 de locuri care ti se par faine (restaurate, magazine, muzee, statui, strazi, stadioane, plaje, etc).
Apoi, grupeaza-le “ochiometric” pe zone. In prima zi fac centrul Parisului. In cea de-a doua merg in vest, apoi in sud. Si acum, “smecheria” despre care vreau sa-ti vorbesc. Sunt sigur ca multi o stiti deja.
Sa presupunem ca vreau sa merg pe jos de la muzeul Louvre pana la Turnul Eiffel. Si nu stiu cam cat fac. Si pe unde e mai scurt. Pai caut in Google Maps unul dintre cele doua obiective. Aleg Turnul Eiffel. Apoi bifez sagetica pe care scrie “directions” si caut si Louvre-ul. Apoi aleg omuletul, care inseamna ca vreau trasee “la pas”. Si obtin prima harta. 3 kilometri si jumatate, aproximativ 43 de minute de mers normal, tot pe malul Senei. Un traseu foarte fain, in special in lunile calde, cand de-a lungul raului sunt amenajate fel si fel de activitati de recreere (sotron, expozitii, sezlonguri, mese de ping-pong, etc).
Poate sunt multumit, poate nu, cu acest traseu. Si o sa fac altfel. Incerc sa plec de la Turnul Eiffel, sa merg spre Arcul de Triumf, apoi pe Champs-Élysées pana in Place de la Concorde, Galeriile Lafayette, Opera si destinatia finala – Muzeul Louvre. Parca am inglobat in acest traseu cam tot ce are Parisul mai important, nu?
Cum fac tehnic? Pe harta cu traseul cel mai scurt (prima, in cazul nostru) pot “trage” de traseu – “drag to change the route” – cu mouse-ul. Si imi asez traseul exact pe unde vreau eu. Si cu 22 de minute de mers pe jos in plus (1,5 kilometri), am adaugat si celelalte obiective.
Apoi pot trimite harta, de pe un buton, pe telefonul mobil. Atentie, trebuie sa fii logat in Google Maps si pe mobil, ca sa stie dispozitivul ca despre tine este vorba. Si uite asa poti sa iti faci trasee de 5, 6, 9, 20 de kilometri pe zi. In functie de cat te tin picioarele.
Spor la “desenat” si la unit puncte!
12 Comments
-
-
George Toader
Printezi acasa traseele zilnice. Oricum, ele nu vor fi batute in cuie. Te mai abati, mai zabovesti, “Pierzi timpul” pe undeva, mai lasi pe maine.
Regula de aur trebuie sa fie: lasa, ca mai venim o data 🙂 -
George Toader
Si oricum, de la anul, tarifele de roaming vor disparea. Deci, fiti atenti la ce Contracte semnati anul acesta! Se vor aplica tarifele de trafic suplimentar din tara, nu se vor putea folosi resursele incluse, contractate in tara. Tot va fi enorm de bine 🙂
-
-
Tano
Cum a spus si Mihai, se pot salva hartile google offline.
Daca aveti neaparata nevoie de internet in calatorie si sunteti intr-o zona cat de cat turistica, puteti incerca aplicatia WifiMap, foarte utila. E de fapt o baza de date cu parolele diverselor locatii din lume (baruri, restaurante etc) mentinuta de comunitate. Si, in functie de locatie (trebuie sa aveti locatia activata la telefon), va spune parolele retelelor wireless din apropiere. Desigur ca nu e 100% sigura, restaurantele pot schimba de la zi la zi parolele.:) -
Ankus
Multumim Mihai! De asemenea,o altă aplicație offline foarte utila pentru călătoriile în străinătate ,recomand cu 10 steluțe -Maps.me (e gratuita) . Descarci frumos destinația dorită înainte de plecarea din tara, și ai exact pana la ultimul detaliu orice obiectiv,clădire,toaleta,parc..etc! (Oferă si funcția de search,respectiv itinerariu).
-
mona
Eu am aplicatia Harti de la Googke
deja instalata pe mobil insa nu imi apare Save in stanga dupa ce aleg un obiectiv. -
Alina
Se salveaza undeva traseele trimise pe mobil ? De primit le primesc dar nu vad daca le stocheaza undeva.
-
Bogdan
HereMaps, free nav world wide. Descarci tara dorita si poti face la fata locului, de pe telefon, ceea ce a descris Mihai in articol. Suport pt. IOS, Android, WP. Bun articol!
-
Adrian
Fain Mihai, interesant ca intodeauna. Eu folosesc de multa vreme in vacante pe langa GoogleMaps, aplicatia Triposo (telefon, tableta si desktop free), merge offline, iti poti face intinerarii, iti arata si puncte de interes, are un mic dictionar in functie de tara unde mergi, curs valutar bla bla .. e un mic bazar.
E un pic mai greu de inteles/folosit la inceput dar daca vrei geolocatie si intinerari fara internet merita incercat.
https://www.triposo.com
Alex
Minuat articol ! Mulțumesc . Dar se poate folosi Google Maps si fără internet ? Ptr ca in afara tării te costa enorm sa stai pe net. Mulțumesc din nou.