Prognoza meteo 6-12 mai. Ploile sunt tot mai scumpe la vedere. E arsita
[image name=line]
In tara noastra, in aceasta saptamana, va fi un vant mai intens in Banat si mai alert, doar cat sa asigure oarecare ventilatie in regiunile sudice, la munte, dar trecator si in centru.
Daca in vest, sud-vest si Carpatii Meridionali, luni (6 mai) si din nou la sfarsitul saptamanii, vor fi dupa amiaza, innorari, averse si descarcari electrice, dar foarte putine, in restul teritoriului si in restul timpului, va predomina o vreme frumoasa.
Cele mai ridicate temperaturi din cursul noptilor vor fi in Dealurile de Vest, 16…17 grade, iar cele mai scazute in depresiunile din estul Transilvaniei, in jur de 6 grade, iar prin nordul Moldovei, chiar si in Muntenia, 9…11 grade, pana la mijlocul acestei saptamani.
Maximele din cursul zilelor vor fi de la 20…22 de grade pe litoral, pana la 28….30 de grade in regiunile vestice. Va fi practic o vreme de primavara – vara mai degraba, in conditiile in care multe dintre maxime vor depasi cele 25 de grade ce reprezinta pragul unei zile de vara, iar fata de normalul termic al acestei perioade, aproape toate valorile vor fi cu pana la 5….6 grade mai mari.
Ce se intampla pe continent
Manifestarile violente de vreme, din zona Italiei, respectiv tornade, vijelii, grindina si cantitati de apa importante, in intervale scurte de timp, au fost generate de nori cu mare dezvoltare pe verticala, in apropierea Muntilor Alpi, cu aport mare de umezeala de deasupra Marii Mediterane, in conditii de temperaturi ridicate, ce au asigurat o accelerare a miscarilor ascendente.
In astfel de situatii, dezvoltarile noroase pana in straturile inalte ale atmosferei, favorizeaza patrunderi mai reci dinspre varful spre baza coloanei de aer, deci o scadere de temperatura prin precipitare dar si o scadere de presiune, ceea ce conduce la schimbarea directiei vantului si implicit a directiei de circulatie. O astfel de situatie ce va persista, in zona, in zilele viitoare, va favoriza o circulatie a aerului in sud-estul Europei, din sector sudic, iar dincoace de Muntii Dinarici si Balcani, ar putea ajunge doar extremitati noroase si acelea destramate. Doar din miscarea de rotatie a ciclonului mediteranean, directia de miscare in primele straturi ale atmosferei, va fi inspre acest vartej.
Text : Romica Jurca – meteorolog ANM
Leave a Reply