plaja-valencia-11

Cele mai bune 10 ponturi pentru a nu da gres in planificarea unei vacante

Cu fiecare destinatie in care ajungem, din orice experienta avuta, pozitiva sau mai putin buna, invatam ceva. Te pacalesti la schimbul valutar? Nu-i nimic, data viitoare vei fi mai atent. Circuli pe mijloacele de transport in comun cu bilete simple, iar la finalul zilei iti dai seama ca ai dat cat pe un abonament valabil pe 3 zile. Asta e, data viitoare vei face calculele mai bine. Din toate ramai cu ceva. Pe loc, aceste intamplari poarta numele de teapa. Ulterior, ele se transforma in experienta turistica.

Acum, la 4 ani de la lansarea acestui site de ponturi turistice, cred ca a venit momentul sa fac o sinteza a celor mai importante sfaturi de calatorie, pentru o experienta reusita.

Pentru (si) mai multe ponturi si idei de vacanta, urmareste-ma pe @jurcca (instagram.com/Jurcca). Merci!

Incepi prin a-ti face o lista de destinatii in care ti-ai dori sa ajungi la un moment dat. Anul acesta, anul viitor, peste 10 ani. Nu conteaza cand! Apoi intra pe un site de cautare a biletelor de avion (gen Skyscanner, Momondo, etc) si seteaza fare alert. Cauti un zbor Bucuresti – Amsterdam, spre exemplu, introduci adresa de email si suma maxima pe care esti dispus sa o platesti. Cand pretul scade sub cei X euro stabiliti de tine, vei primi un email cu o alerta de pret. Ai rezervat si ai plecat. Daca esti abonat la newsletterele companiilor aeriene, poti afla cand sunt perioade promotionale.

Unii baieti fac din asta o meserie. Probabil ai auzit de Holiday Pirates, Fly 4 Free sau Travelator de la noi. Ei sunt cei care cauta pentru popor ofertele wow. Gen, o saptamana cu zbor inclus si cazare la 150 de euro, sau zbor din Europa in SUA cu 250 de euro. Numai ca aici trebuie sa ai un program flexibil, sa iti poti lua liber de la serviciu cand este disponibil acel superpret, etc. Si trebuie sa calatoresti in destinatia propusa de ei.

sardinia-10

Ai stabilit destinatia? Cauta pe When To Go (link) sau The Best Time to Visit (link) cand ar fi cel mai bine sa mergi in locul respectiv. In Europa cam stii cum e vremea, dar prin Asia poti nimeri in plin sezon ploios, in America de Sud si Australia e iarna cand la noi e vara, in nordul Scandinaviei e numai noapte la final de decembrie. Si zau ca e pacat sa arunci cu banii aiurea.

Urmeaza cazarea. Cel mai prietenos site de rezervari hoteliere si cel mai utilizat la noi, in Romania, ramane Booking.com. Totusi, dupa te alegi 2-3 hoteluri in care ai putea sta, nu strica sa cauti si pe pagini gen Trivago (link) sau Hotels Combined (link) daca nu gasesti acea camera mai ieftina pe altundeva. Si sunt multe comparatoare de acest gen. Daca stai mai mult intr-un loc sau sunteti mai multi la un loc, merita sa incercati si AirBnb. In general este mai ieftin decat la hotel. Iar aici ai un voucher de 22 de euro (link voucher) valabil pe AirBnb, numai daca iti faci cont nou la ei. La prima rezervare, din pretul total ti se vor scadea cei 22 de euro. Nu mai intru aici in celelalte variante de cazare, pentru ca termin maine articolul. Le-am ales pe cele mai populare.

umbrele-mauritius

Ai hotel si bilet de avion. Cauta detalii despre orasul in care mergi. Vezi in primul rand care este cel mai avantajos mod (timp sau bani) de a face transferul de la aeroport la hotel. Informatiile sunt disponibile de regula pe pagina de internet a aeroportului respectiv. Cauta apoi pagina transportatorului local. La o cautare pe Google de tipul public transport London sau public transport Amsterdam, intre primele rezultate ar trebui sa se regaseasca si pagina pe care o cauti. De acolo iti poti lua toate informatiile legate de tarife, orar, trasee, etc. Ca sa stii cum ajungi dintr-un loc in altul poti folosi aplicatia Moovit despre care am scris acum cateva zile (link) sau Rome 2 Rio (link).

stockholm-apus

Ca sa afli care sunt cele mai importante obiective ale unui oras, e de ajuns sa cauti pe Google Top 10 Copenhagen (link), sau numele orasului in care ajungi tu. Google iti afiseaza niste placute dragute cu cele mai faine obiective. Poti cauta si pe Tripadvisor un top 10 atractii alei unui oras sau dintr-o anumita zona. De asemenea, cauta contul de Instagram oficial al orasului respectiv ca sa vezi poze de calitate. Si nu in ultimul rand, pagina oficiului de turism al destinatiei respective.

Documenteaza-te apoi cu privire la taxele de acces la muzeee, galerii si alte puncte de interes. Vezi ce orar au locatiile respective. Poate in fiecare zi de luni accesul este gratuit. Sau in ultima sambata din saptamana nu se plateste taxa de intrare. Apoi cauta daca in orasul respectiv exista carduri care ofera reduceri sau gratuitati la muzee, transport in comun, restaurante, etc. Poti arunca un ochi si la cei care ofera tururi, excursii de o zi (iata un exemplu – link).

mihai-jurca-londra

Daca mergi in tari din afara Europei, pentru ca aici normele de conduita nu sunt mult diferite fata de cele din Romania, cauta do’s and don’ts. Ce ai voie si ce nu ai voie sa faci. Nu strica sa stii ca sunt tari in care nu ai voie sau nu e recomandat sa fotografiezi localnicii (mai ales femeile) fara acordul lor, ca nu ai voie sa bei bere in parc pe bancuta, s.a.m.d. De ce sa te doara capul cand ai putea sa nu ai nicio problema?

Daca vrei sa stii cu aproximatie ce preturi sunt intr-o anumita destinatie la mancare, transport, cauta pe Numbeo (link). Au o acuratete relativ buna preturile la mancarea si bautura din restaurante si supermarketuri si transport. Preturile la utilitati si chirii presupun ca nu va intereseaza, dar le veti gasi si pe acestea acolo.

malaga-39

Si nu in ultimul rand, incearca sa fii pregatit pentru orice situatie apare. Stiu ca e un sfat parca desprins din articolele de tipul 10 semne ca iubitul te inseala, dar durerea de masele te ia cand ti-e lumea mai draga, mainile si picioarele se rup la ski sau la rafting cand esti plecat in vacanta, iar exemplele ar putea continua. Desi tie nu ti se poate intampla, fa-ti totusi o asigurare de calatorie. E cateva zeci de lei. Am auzit ca o mana rupta a fost infofolita in ghips pentru 8.000 de euro in Norvegia. Si nu era bratul lui Hulk Hogan, sa zici ca au consumat baietii prea mult sulfat natural hidratat de calciu, incolor sau divers colorat […] – definitia din DEX a ghipsului. La fel haine potrivite momentului sa ai la tine. Ninge, ploua, mergi la teatru sau doar la terasa, sa ai variante de fuga in caz de ceva.

Sfaturi ar fi mai multe, dar am ales esentialul. Important este ca tu sa te simti bine si odata revenit acasa sa spui – am mai invatat ceva! A fost o experienta.

Travel Designer & TV Presenter. Ponturi de calatorie pentru oameni ca tine.

7 Comments

  • Rodica

    De unde e a doua poza?

  • Alin

    Ultima sâmbătă din săptămână. Wow.

  • Andreea Cretulescu

    Mihai,

    Tin sa te felicit pe aceasta cale pentru acest articol! 🙂
    Pe mine m-a inspirat foarte mult, am luat in considerare toate recomandarile tale si am reusit intr-un final sa-mi fac un superb city break la Roma alaturi de iubitul meu.

    Sincer, chiar ma bucur nespus ca ti-am citit articolul, nici nu credeam ca pot ajunge in afara Romaniei cu putini banuti (studenti fiind).

    Am tot cautat pe diverse site-uri cu ponturi (mai ales cele de la noi), insa cel care ne-a placut noua cel mai mult si de unde ne-am si rezervat in cele din urma sejurul a fost https://www.***.ro, site pe care ti-l recomand si tie, dar si “oaspetilor” de pe blog!
    E chiar fain, usor de utilizat, iar preturile sunt corecte.

    Cu drag,
    Andreea 🙂

  • Larisa

    Vezi ca ai zis ultima sambata din sapataman si ai vrut sa zici ultima sambata din luna, cand vorbesti de bilete de intrare

  • Carina Mühle

    Super articol,dacă nu-l citeam nu știam cite posibilități sint sa cauți transport,cazare și recomandari de vizitare👍,îl printez și-l duc la innramat

  • Rami

    Cazarea….”Totusi, dupa CE alegi….” 🤗
    Foarte fain blogul!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *