10 zile in Mauritius. Ce am vazut, ce am facut, cum ne-am organizat
1 februarie 2017, ora 13:30. Dupa 11 ore si jumatate de zbor, “triple seven”-ul Air France (Boeing 777) aterizeaza in sfarsit pe Sir Seewoosagur Ramgoolam International Airport. Ca sa ii “gadili” un pic pe localnici, poti juca tare din prima – “Pai am auzit de Sir Seewoosagur Ramgoolam (se citeste Ramgulam), este unul dintre artizanii independentei statului Mauritius, fost premier al acestei tari, omul care da numele aeroportului si al gradinii botanice din Mauritius, personajul de pe bancnota de 2000 de rupee, s.a.m.d.”.
Urmatorul pas este sa te intrebe ei de unde esti tu. Le spui Romania, dupa care urmeaza o reactie de drag/surprindere, un soi de “evrika”. Apoi nu mai urmeaza nimic. Ca habar nu au ce e cu Romania, pe unde se afla ea, daca Ceausescu era fotbalist sau gimnast, iar Hagi este politician sau aviator.
Geografic vorbind, Mauritius este o insula in Oceanul Indian, aflata la 20 de grade sub Ecuator, in emisfera sudica, la vreo 4 ore de zbor de Africa de Sud, respectiv 6 ore de India. Insula, de origine vulcanica, are 45 de kilometri de la est la vest, si aproximativ 65 de kilometri de la nord la sud. Este locuita de populatie de origine indiana (peste 2 din 3 mauritieni au stramosi indieni), creola (descendenti ai africanilor – cam un sfert) si ceva asiatici (la baza, chinezi). Curry-ul este “sarmaua” locala, iar 40% din suprafata insulei este acoperita cu trestie de zahar din care se fac zahar, evident, si rom. Cred ca nu e turist care sa nu aiba macar o sticla de rom in cosul din duty-free, la plecare.
Am zburat in Mauritius cu Air France, via Paris (link)
Cazare: Hoteluri Ravenala Attitude & Zilwa Attitude
Agentia care ne-a consiliat in organizarea lunii de miere: Fresh Holidays (link)
Transferuri si tururi pe insula: Connections Mauritius (link)
Excursie catamaran Ile Aux Cerfs: Croisieres Australes (link)
Cea mai buna perioada pentru a merge in Mauritius este de la sfarsitul lui octombrie, pana in luna aprilie. Atunci sunt cel putin 23-24 de grade noaptea, respectiv 32-35 de grade ziua. Este practic sezonul de vara in emisfera sudica. Iunie, iulie si august sunt lunile cele mai “reci”. Temperatura apei scade la 20-21 de grade si poti avea zile cu “doar” 23-24 de grade la amiaza. Si ca sa iti faci o idee, in capitala Port Louis nu au fost niciodata mai putin de 10 grade noaptea, respectiv 35 de grade ziua (vezi aci).
Drumul spre hotel
Dupa formalitatile de intrare in tara (nu ai nevoie de viza luata in avans) care se desfasoara rapid, iti iei bagajul si iesi in fata aeroportului. Un val de caldura si umezeala te “lovesc” taman in figura. Pare ireal cum acum ceva mai bine de jumatate de zi tremurai la -6 grade, iar acum ai face orice ca sa scapi de jeansii care aproape ca s-au lipit de tine din cauza celor 31 de grade de afara.
Suntem preluati de soferul de la compania de transferuri si o luam incet catre nordul insulei. In Mauritius se conduce pe stanga, ca in Marea Britanie. De la aeroport pana in nord este un soi de autostrada, “rupta” din cand in cand de cate un sens giratoriu. Drumul este bun si strabate suprafata valurita a insulei. Daca iesi de pe “principala” sunt portiuni in care se circula dupa deviza Dumnezeu cu mila – drumurile sunt foarte inguste, de abia daca au loc doua masini, nu mai vorbesc de doua autobuze. Si inca un amanunt extrem de important pentru cei carevin din Romania – si nu numai – si cred ca ii “fac” pe mauritieni din vorbe. Pe toate drumurile vei gasi politie. O singura bere, daca esti oprit de un echipaj, te trimite 8 luni la inchisoare. Daca esti si implicat intr-un accident si ai consumat bauturi alcoolice, poti ajunge pe viata la inchisoare. Asadar nu e de glumit.
In cei 60 de kilometri de la aeroport (sud-vestul insulei) pana la hotelul Ravenala Attitude (nord-vestul insulei), am avut ocazia sa trecem prin toate fenomenele meteo specifice sezonului cald. Aici era soare si cald de te topeai, la 5 kilometri turna cu galeata. Iar soare, iar ploaie. Cam ca in jocul acela cu floarea – “ma iubeste, nu ma iubeste, ma iubeste …”.
Unde am stat in Mauritius
Cand iti pregatesti vacanta in Mauritius trebuie sa stii ca cele mai spectaculoase plaje sunt in estul, nord-vestul si nordul insulei. In est, vantul este mai activ. Asa ca planul nostru initial era sa stam la 3 hoteluri din lantul Attitude – Ravenala Attitude (in nord-vest), Zilwa Attitude (in nord) si Emeraude Attitude (in est). Din cauza ciclonului Carlos, care a trecut foarte aproape de Mauritius, a trebuit sa modificam real-time traseul si sa nu mai stam in est, la Emeraude, din cauza vantului puternic si sa revenim la primul hotel din lista de mai sus.
Facand parte din acelasi lant hotelier, primirea a fost asemanatoare in toate cele 3 locuri. Prosop ud si parfumat tinut la rece pentru reimprospatare, welcome drink, un formular completat rapid pe un Ipad si rapid la camera unde ne asteptau bagajele. Va dati seama ca nu ne-a luat mai mult de 10 minute sa facem dus, sa ne schimbam si sa ne indreptam catre plaja/piscina.
Mai multe despre aceste hoteluri nu o sa va spun acum, pentru ca ar insemna sa fac acest articol mai lung decat o zi de post. Va spun doar ca Ravenala Attitude este superb pentru cei care iubesc sa stea la piscina si sa practice diverse activitati sportivo-recreative (sporturi nautice, ping pong, volei, etc). Plaja si apa nu sunt spectaculoase. Hotelul are 7 restaurante la care te poti programa cu o zi in avans (asiatic, traditional, italienesc, american, etc).
Emeraude este un hotel mult mai mic, de 3 stele, dar cochet si se afla peste drum de una dintre cele mai faine plaje din Mauritius – Belle Mare. La Zilwa apa este ca in povesti, iar in fata hotelului este o insulita pe care poti savura un gratar de pui, vita, peste si fructe de mare la pranz. Piscinele sunt mai mici decat la Ravenala, poate si datorita faptului ca accentul aici cade pe calitatea plajei.
Ce e de vazut in Mauritius
Manastire intr-un picior, chici ciuperca ce-i! Fiind vorba despre o destinatie de plaja, in Mauritius e clar ca mergi pe plaje. Multe plaje. Cand te-ai saturat de ele, poti trece si la “interiorul” insulei. Sa nu ma injurati, dar in afara de pamanturile colorate de la Chamarel, care sunt cu adevarat spectaculoase, mare lucru nu m-a impresionat in materie de obiectiv turistic in Mauritius.
Am fost si in capitala Port Louis, despre care am scris un articol aici. Un oras cu o zona centrala care aduce mult la design cu un outlet village. Caudan Waterfront, caci despre aceasta zona este vorba, inseamna o galerie comerciala, o zona de restaurante (ca la mall), cateva magazine de suveniruri, Blue Penny Museum, un cazino si cateva tonete care vand sucuri proaspete de fructe si trestie de zahar. Intr-o ora nu ai ce vedea.
Un alt punct pe care il “ochisem” eu pe harta Mauritius-ului era craterul vulcanic din Curepipe (centrul insulei) – Trou aux Cerfs. Daca te uiti pe internet, vei vedea “o caldare” acoperita de vegetatie, cu diametrul de 300-350 de metri si 80 de metri adancime. Problema e ca pozele sunt facute din elicopter sau cu ajutorul dronelor. Iar imaginea este superba (vezi aici). Cand a ajuns Jurca al nostru acolo, a vazut … fix nimic. Ca sa nu vorbesc urat! De jur imprejurul craterului este o perdea de vegetatie (copaci si boscheti) care nu iti permite sa observi mare lucru inauntru. Localnicii obisnuiesc sa vina sa alerge sau sa faca jogging in jurul vulcanului si probabil sa rada de cei ca mine care o “ard” pe internet si vin la pomul laudat cu sacul.
Langa Chamarel, este Curious Corner of Chamarel. Un muzeu, o casa experimentala, nici nu stiu cum sa ii spun. Ideea de a construi acest loc le-a venit, cum altfel, la un pahar de rom local, unor cetateni britanici. Doi la numar. Au zis ei hai sa facem un loc unde turistii sa se poata amuza deopotriva, dar sa si plece cu ceva util de acolo. In prima incapere te pozezi intr-o bucatarie cu “fundul in sus”. Toata mobila este prinsa pe tavan, invers, iar tu stai normal pe podea. Te pozezi, apoi rotesti fotografia si obtii asta! Iar cand pui poza pe Facebook iti bagi putin in ceata prietenii, care nu prea inteleg cum e facuta. Urmeaza o serie de experimente cu oglinzi, lumini si diverse efecte.
Expozitia continua afara, unde te pune nevasta la respect, ca deh, ea e mare, iar tu un pricajit. Fotografia de mai jos este, cum altfel, iluzie optica. Eu stau normal pe o platforma de lemn, in plan departat, iar doamna in fata celor 4 bete infipte in pamant, picioarele scaunului.
Si nu pot sa inchei aceasta lista fara a mentiona Black River Gorges National Park si acest superb punct de observatie de unde poti vedea o buna parte din insula.
Ce mai poti vizita in Mauritius
Majoritatea tururilor prin Mauritius contin si urmatoarele obiective, pe care le poti vizita, apoi sa imi povestesti si mie cum a fost:
• Romaria Chamarel – distilerie aflata langa pamanturile colorate de la Chamarel.
• Aventura zaharului (l’Aventure du Sucre) – vizita intr-o fosta fabrica de zahar. Afli istoria trestiei de zahar si a zaharului in Mauritius.
• Gradina Botanica Pamplemousses.
Plaje si activitati pe apa
La capitolul plaje si culoare a apei, Mauritius primeste din partea mea nota 8,50. Nota 10 este rezervata insulelor Maldive, unde inca nu am ajuns si anumitor regiuni din Polinezia si Oceania. Partea faina in Mauritius, iar cei care ati calatorit in Oceanul Indian o stiti foarte bine, este ca zonele cu apa bleu-verzuie sunt in interiorul barierei de corali. Adica de la plaja, cateva sute de metri in larg, apa are cel mult 3-4 metri. Pe fundul oceanului sunt corali si fel si fel de pesti viu colorati. Este zona propice pentru a face snorkeling. In interiorul barierei de corali, alta parte buna, nu patrund rechini si alte vietati marine periculoase.
Iar “Oscarurile” pentru cele mai frumoase plaje pornesc catre Flic-en-Flac si Le Morne Public Beach, doua plaje publice cu un aspect mai “salbatic” din estul si sud-estul insulei. Le vedeti in ordine.
Apoi ar fi plaja Belle Mare din estul insulei.
In fine, creme de la creme, dupa umila mea parere, sunt plajele din nord si nord-vest: Trou-aux-Biches, Mont Choisy si Grand Baie.
In Mauritius poti face aproape orice fel de activitate pe apa – snorkeling (bifat), canoe (bifat), padlling (incercat), scufundari, inot cu delfinii, etc. Dar poate cea mai fancy experienta este croaziera cu catamaranul spre Ile Aux Cerfs, supranumita si Insula Paradisului. Pleci la 9 dimineata din port, navighezi in ape limpezi, paralel cu tarmul, mananci un barbeque (gratar) de peste si de pui pe ambarcatiune, faci snorkeling, apoi doua ore de relaxare pe insula. La ora 16 vasul revine in port.
O sa va povestesc in zilele urmatoare si alte aspecte interesante despre Mauritius si o sa fac si un buget de calatorie. Stiu ca toata lumea il asteapta. Bafta!
*Cele mai faine poze din Mauritius le gasiti pe contul meu de Instagram | @jurcca.
4 Comments
-
-
Daniel
Salut, sunt interesat sa merg si eu in Mauritius si eram curios daca am nevoie de vaccine? Multumesc.
-
Andreea
Nu ai nevoie de vaccin.
-
Cristina
Buna. Cum ati procedat pentru deplasarile pe insula? Ati avut tot timpul masina inchiriat cu sofer? In afara de plaja, cam de cate zile ar fi necesar pentru un tur al insulei (cu vizita in capitala, casela, chamarel, etc)? Cat timp ati alocat altor activitati. Merci