Ce poti face in Malta 4 zile. Mic ghid de calatorie si multe ponturi

Pe final de decembrie am fost plecati in Malta. O vacanta scurta, de 4 zile, timp suficient cat sa ne relaxam putin, sa nu fim plecati de acasa in prima zi de Craciun si nici sa nu ne prinda Revelionul prin vecini. O alegere hai sa-i spunem buna, nu excelenta, mai ales ca eu nu mai fusesem pana atunci in Malta.

In alegerea destinatiei a primat temperatura medie de 15-16 grade, care, din pacate, este doar o valoare statistica, nu se traduce si in confort termic, din cauza vantului care nu ne-a dat pace timp de 4 zile si 4 nopti.

Malta este un loc incarcat de istorie. Foarte multa piatra, atat naturala, cat si in constructii. Stradutele sunt inguste si multe dintre ele inclinate, un adevarat test de aptitudini pentru soferi. Stii ce m-a suprins? Daca te duce cineva in Germania si nu iti spune in ce tara te afli, nu e greu sa-ti dai seama dupa trasaturile oamenilor ca esti intr-o tara germanica. Daca ajungi in Scandinavia, la fel.

Eh, in Malta, situatia e un pic diferita. Ai putea jura ca cei din fata ta sunt spanioli. Ba nu, italieni! De fapt seamana mult si cu romanii. Nuuuu, au ceva gene britanice, ca prea vorbesc prea engleza. Malta este o colectie impresionanta de trasaturi multiculturale. Se vede ca Malta de astazi a fost stapanita de-a lungul timpului de greci, fenicieni, cartaginezi, romani, mauri, sicilieni, spanioli sau francezi. Din 1814, timp de 150 de ani, Malta a fost sub protectie britanica, iar din 21 septembrie 1964 este stat independent.

Chiar si malteza – limba oficiala vorbita in Malta, alaturi de engleza – este un grai tare interesant. Un fel de limba araba, vorbita cu accent italian. Dar dupa cum o vorbeste fiecare, ai impresia ca auzi o alta limba, si o alta, si inca una … si tot asa. Trebuie sa mergeti ca sa va convingeti.

A post shared by Mihai Jurca (@jurcca) on

Transportul spre Malta si in Malta

Din Bucuresti se ajunge lesne in Malta cu Wizz Air, un zbor de aproximativ 2 ceasuri. Exista si zboruri cu escala, in principal prin Italia.

Ceea ce o sa va spun acum este foarte important, inclusiv pentru stabilirea cartierului general in vacanta voastra malteza. Malta este formata din insula principala, Gozo si Comino. Pe primele doua insule circula autobuzele locale, in timp ce in Comino nu vei gasi autobuz.

Reteaua de transport local (detalii aici) este foarte bine dezvoltata. Parcul auto este bun, soferii sunt extrem de amabili, vorbesc limba engleza si sunt adevarati ghizi locali atunci cand sunt intrebati de turisti. Numai ca exista o problema. Statiile de autobuz sunt foarte foarte dese. In 9 kilometri poti avea si 30 de statii. Uite un mic exemplu, din Mdina pana la Marsaxlokk sunt aproape 16 kilometri si nu exista autobuz direct. Trebuie sa schimbi cel putin o data. Daca mergi cu autobuzele 51 si 81 ai in total 20 de statii cu primul si inca 42 de statii cu al doilea mijloc de transport in comun. In total … 62 de statii. E drept ca autobuzele in Malta opresc in statie numai daca este solicitata oprirea din interior (apesi butonul STOP), sau daca li se face cu mana din statie. Dar tot e agasant.

Daca vrei sa afli cum ajungi intre doua puncte din Malta cu autobuzele publice, poti intra pe planificatorul aflat pe pagina oficiala a companiei publice malteze (link). Un bilet de autobuz costa 1,50 euro iarna (link) si 2 euro pe timp de vara. Autobuzele de noapte, dar si liniile expres denumite TD (Tallinja Direct) si un anumit numar costa 3 euro. Mai avantajos este cardul de 12 calatorii (15 euro). Fiecare bilet este valabil 2 ore de la prima validare. Harta liniilor de autobuz din Malta poate fi gasita aici (link). Un bilet taxat in insula principala poate fi folosit in continuare si in insula Gozo si invers. Intre Sliema si Valletta exista ferryboat, iar traversarea costa 1,50 euro (link).

Asa ca daca vreti sa va deplasati mai usor trebuie sa inchiriati masina, dar mare atentie ca se circula pe stanga, ca in Marea Britanie, iar stradutele sunt destul de inguste si serpuite, mai ales in orase.

A post shared by Mihai Jurca (@jurcca) on

 

Unde te cazezi in Malta

Malta, spre deosebire de multe alte tari, are o particularitate. In zona capitalei, Valletta, spre exemplu, orasele sunt lipite unul de celalalt. Cum sunt cartierele unei capitale europene, numai ca sunt orase. De exemplu, daca mergi in Valletta, autobuzul te lasa la marginea capitalei, la granita cu orasul Floriana.

Urmeaza, tot langa Valetta, alte orase precum HamrunMsida, Pieta, Gzira, Sliema, s.a.m.d. Si vestitul St. Julian’s este tot un orasel, aflat la jumatate de ora de mers cu autobuzul din Valletta. De altfel aici am stat, atras de un documentar pe care-l vazusem acum ceva vreme, care prezenta viata de noapte bogata si multitudinea de restaurante, terase si cafenele din zona. Nu ca as fi eu cine stie ce pasare de noapte.

Numai ca la fata locului, alegerea nu s-a dovedit cea mai inspirata. Nu intelegeti ca a fost rau, dar locul este un soi de Centrul Vechi al Bucurestiului. O mana de terase si hai sa le spunem restaurante (gen pub englezesc), care servesc 20 de shoturi la 15 euro, 40 de shoturi la nu mai stiu eu cat, doua sticle de suc gratuite daca achizitionezi o sticla de vodca de nu stiu care, burgeri, sandwich-uri, cartofi prajiti si eventual sushi. Cu alte cuvinte, si aici ma puteti injura, locul este pentru vesticii aia care parca au scapat de acasa si merg in Malta doar ca sa agate fete pe strada, sa se puna in cap cu o tona de alcool si apoi sa manance ceva in fuga, in sistem fast food. Eu unul nu m-as mai intoarce. Acum era iarna, locul era linistit, dar imi imaginez cum arata vara cele cateva stradute cu localuri din St. Julian’s. Hai ca am zis-o si pe asta.

stjulians-2
stjulians-1

Spre exemplu, data viitoare, as sta in Sliema. Un orasel mai aranjat, cu stradute foarte linistite, cu usi si ferestre colorate, cu cateva aprozare la colt de strada, si cu oameni care parca nu au nicio grija, tot asa, saritori, gata sa te ajute daca te-ai ratacit sau ai nevoie de vreo informatie. In plus, din Sliema se trece rapid (10 minute) cu ferry-ul in Valletta.

Mai multe informatii despre Malta gasesti pe pagina oficiala a insulei, VisitMalta.com.

sliema-1
sliema-2

Foarte frumoasa este zona Spinola Bay, tot in St. Julian’s, dar la cateva sute de metri de agitatie. Daca vrei sa stai in Valletta, trebuie sa tii cont de faptul ca orasul este foarte vechi, iar multe dintre fatadele cladirilor sunt marcate de trecerea timpului, insa au un aer aparte, e un vechi frumos. Autobuzele opresc la intrarea in Valletta, deci nu te astepta sa ai statia in fata hotelului. La fel cu masina, va fi foarte greu sa gasesti loc de parcare pe stradutele inguste, aflate in panta.

spinola-bay

Daca mergi in Malta ca sa stai la plaja, atunci zona capitalei Valletta nu e neaparat cea mai buna optiune. In Malta, plajele cu nisip se afla in zona de nord-vest a insulei principale si in Gozo. Ori din Valletta pana in nord-vest faci o ora lejer cu autobuzul. Iata cum arata plaja din Mellieha Bay.

A post shared by Mihai Jurca (@jurcca) on

 

Ce e de vazut in Malta

Insula principala, Gozo si Comino. Asta ai de vazut in Malta. Glumesc, practic ti-am enumerat toate insulele care compun acest stat. Trebuie sa va spun ceva din capul locului. In cele 4 zile nu am ajuns in Gozo si Comino, din cauza vremii proaste. Batea vantul foarte tare, marea era agitata, iar accesul la Laguna Albastra din Comino era restrictionat.

In primul rand fa un tur pe jos din St. Julian’s pana in Sliema, chiar pe marginea apei. Mai ales in zilele cu soare, plimbarea este splendida. O sa vezi multi localnici si turisti care alearga pe marginea marii, chiar pe plaja (daca ii pot spune asa) formata din piatra naturala. Daca obosesti, urca-te in primul autobuz.

malta-401
malta-400

In Sliema poti face shopping. Sunt multe magazine, iar in capatul peninsulei este si un mall – The Point Shopping Mall. Si fii atent, ca langa mall este un pod de pe care se fac cele mai bune poze ale capitalei malteze – Tigne’ Pedestrian Bridge. Poza aceasta este facuta de langa podet. Si apropo, daca inca nu-mi urmariti contul de Instagram @jurcca, nu mai vorbesc cu voi, dar va povestesc in continuare ce mai e de vazut si de facut in Malta.

A post shared by Mihai Jurca (@jurcca) on

Iti plac yacturile si ambarcatiunile in general? Atunci un stop in Msida Yacht Marina este absolut necesar. Urmeaza, evident, capitala Valletta, pe care in 2-3 ore ai parcurs-o, daca nu intri in catedrala sau in alte muzee. Este un oras mic, are aproximativ 1,3 kilometri pe lungime, respectiv 600-700 de metri latime. Si multe stradute paralele care arata la fel.

msida

valletta-1
valletta-2

In afara zonei Valletta, iti recomand Mdina, fosta capitala malteza. Este un oras fortificat, excelent intretinut, in care nu exista masini, exceptand cele cateva cu statut special (politie, pompieri, ambulanta, masini de aprovizionare, etc). Este orasul care a servit drept capitala pana in anii 1500. Cand vrei sa faci o pauza de o cafea si o prajitura, e musai sa faci o oprire la Fontanella Tea Garden, o terasa superba, construita pe zidurile cetatii, de unde se vede zona de nord a Maltei.

A post shared by Mihai Jurca (@jurcca) on

Marsaxlokk, in traducere portul de sud-est (marsa+xlokk), este un mic orasel pescaresc, aflat intr-un golf. Aici vei putea admira barcile traditionale malteze, foarte colorate si care au doi ochi desenati in zona frontala a barcii. Superstitie de sute de ani, cica ar alunga spiritele rele ale apei. Si tot in Marsaxlokk poti manca peste proaspat si fructe de mare proaspete, la unul dintre restaurantele din port.

A post shared by Mihai Jurca (@jurcca) on

Mai trece acolo pe lista ta Dingli Cliffs, un platou stancos de 250 de metri inaltime de unde se vede splendid marea, templele megalitice care fac parte din Patrimoniul UNESCO, oraselul aflat pe malul marii Bugibba si Mellieha Bay, un golf cu o plaja de cateva sute de metri. Nu multe. Ar mai fi Popeye Village, un sat construit ca decor de film pentru pelicula Popeye (link), inregistrata acolo in 1980. In fine, Gozo si Comino. Dupa ce mergeti acolo sa imi povestiti si mie cum a fost. Si ce v-a impresionat.

O sa revin in zilele viitoare cu articole despre Valletta, Sliema, Mdina, Marsaxlokk si un buget de calatorie pentru Malta. Ca sa fie complet platouasul cu informatii. Grazzi (multumesc in malteza)!

Travel Designer & TV Presenter. Ponturi de calatorie pentru oameni ca tine.

14 Comments

  • Simion Teodor

    Felicitari.
    Desi la inceput nu mi-ai fost simpatic, dat fiind ca ai aparut ca promovat de pilele mamicii (cam nesimpatizata), am constatat ca de fapt esti baiat bun,
    iar aceste impresii de calatorie, frumos exprimate, sunt si foarte utile celor care merg prima oara intr-o zona necunoscuta. Continua asa.
    Un alt calator prin vre-o 50 de tari, pe 4 continente.

    • Florin

      Mamica in cauza e Romica Jurca….de unde ai scos ca ar fi “nesimpatizata”, de ce si de catre cine …???? Mihai nu a avut niciodata nevoie de …..pile, dar e usor sa dai din gura aiurea in tramvai…e sport national.

    • Cristi

      Hai mah, Romica Jurca era chiar faina…cum ne prezenta nou vremea pe timpul lui Ceasca… mi-ai trezit amintiri…

  • Oana Alexandru

    Frumos articol, asa cum iti spuneam si pe Ig blogul tau e o sursa de informatii si aici citesc mereu lucruri interesante. Felicitari si multumesc😍✌

  • Olivia

    Buna! De ce ai prefera cazarea in Sliema si nu in Valletta? Multumesc! 😊

  • Radu Serbanescu

    Salut.
    Tocmai ce suntem in ultima zi de Malta si ne îndreptam spre Marsaxlokk. Voiam sa-ti las impresii despre Gozo si Comino. Pentru noi, au fost highlight-urile Maltei. Am făcut baie in Blue Lafon si Cristal Lagoon ( chiar sub turnul unde a fost filmat contele de Monte Cristo. A fost mirific. Cat despre Gozo, insula este mult mai curată si mai liniștita decât insula principala. Din păcate Azure-Windows s-a prăbușit anul trecut, însă, acolo mai poți vedea Inner-Sea, o “mare” in interior, care trece printr-o peștera si iese in “open-sea”. Se pot face scufundări, se pot vedea corali, este superb. Nu am mai reușit sa vizitam Victoria cu a sa Citadella, dar avem pentru ce sa ne întoarcem.
    Mulțumim, oricum , pentru ponturile de pana acum.

  • Spirache Ana

    Multumesc Mihai, intotdeauna am avut in vedere sfaturile tale cind am plecat in vacanta . Au fost excelente. Inca odata mii de multumiri si nu tine cont de rautatile celor din jur.

  • Cristian Vasilică

    Ai uitat cel mai important obiectiv turistic din Malta: Hipogeul Ħal-Saflieni.
    Aici se face rezervare cu câteva luni inainte.
    Toate bune.

  • VIORICA CORBACIU

    Multumesc, Mihai

    Minunat articolul si util. Nu te lasa afectat de rautatile unora. Nu merita !

  • Catalin

    Salut Mihai, sunt la al treilea trip si a devenit o obisnuinta sa ma documentez de pe blog-ul tau.
    Informatiile tale sunt foarte bine structurate si de folos. Stiulul tau de prezentare si de a povesti este foarte placut, succcint si la obiect, fara detalii inutile si infloriri.
    Cu aceasta ocazie vreau sa iti multumesc pentru acest blog si pentru efortul tau. Te rog incearca sa ignori toate comment-urile unor oameni pe care nu vreau sa ii cataloghez ca sa nu jignesc.
    Vreau sa stii ca ai parte de toata consideratia si respectul nostru , al celor care iti citim articolele.
    La cat mai multe calatorii 🙂

  • Adriana Diaconescu

    La ceva ani distanta citesc articolul tau Si desi am parcurs aproape tot Ce ai descris Si 4 zile din vacanta descoperid articolul mi a intarit propria parere despre insula.
    Frumoasa Si obiectiva descriere.Ptr mine ghinion ca n am gasit articolul la inceputul calatoriei.
    Felicitari!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *