48 de ore in Viena. Cafenele, multe cafenele, si piete de Craciun
In week-end am fost la Viena. Doua zile, de sambata dimineata pana duminica seara. De ce? Ca sa ne plimbam prin cafenele. Nici nu stiu cum s-o spun mai bine, ca sa nu sune a aroganta. De la ce a pornit totul. Acum cateva saptamani primesc o invitatie din partea Austrian Airlines. Nu vrei sa veniti, tu si doamna ta, la Viena, ca sa cunoasteti mai bine cultura cafelei in orasul nostru? Daca e musai, cu placere, stii cum e vorba aia. Rau nu are cum sa ne faca, si, in plus, prindem al doilea an la rand si Targurile de Craciun. Ce poate fi mai frumos?
Probabil nu stiati, am aflat si eu cu ocazia acestei vizite – Viennese Coffee House Culture este inclusa din octombrie 2011 in Patrimoniul Cultural Intangibil, parte a patrimoniului UNESCO. Mici sau mari, moderne sau traditionale, cu o istorie indelugata sau cu doar cateva luni vechime, cafenelele din Viena sunt pentru unii o filozofie de viata. Trebuie doar sa le treci pragul, sa te relaxezi si sa te bucuri de una dintre cele mai consumate bauturi din lume, in felurite retete, gramaje si arome.
Drumul spre Viena dureaza o ora si un pic. Transferul de la aeroport la hotel inca o jumatate de ceas, iar intregul grup este gata de plimbare. Prima oprire, cafenelele din incinta Museumsquartier. Ansamblul acesta, Museumsquartier, este una dintre preferintele mele in materie de Viena. Mai multe muzee de arta si cultura contemporana, o curte interioara care vara se transforma in loc de relaxare pentru vienezi si turisti, dar si 3-4 cafenele din care parca nu te-ai mai dai dus. Va recomand Corbaci, un restaurant cafenea linistit, genul acela de loc in care iesi intr-o zi ploioasa de toamna, cu o arhitectura deosebita, dar si cu un gulas si un schnitzel vienez pe cinste. Asta e pentru cei care iubesc arhitectura moderna si aerul acesta putin hipsteresc.
Sa trecem si la o cafenea clasica. Poate cel mai cunoscut local din Viena este Cafe Central. Un loc, in care daca peretii ar putea sa vorbeasca, probabil ca te-ai cutremura ce ai auzi. Deschisa in 1876, cu unele intreruperi, cafeneaua/restaurant i-a avut drept clienti, printre altii, pe Trotsky, Stalin, Hitler, Tito sau Freud. Chiar citeam pe Wikipedia ca cei 5 ar fi fost si patroni ai localului. Carul cu Bere sau Casa Capsa din Bucuresti ar putea fi un corespondent pentru Cafe Central din Viena. Peretii sunt decorati cu picturi care ii infatiseaza, printre altii, pe Imparateasa Elisabeta si Franz Joseph I al Austriei. La Cafe Central nu se iau rezervari, motiv pentru care coada se intinde pe cativa metri buni in afara localului. Dupa o supa vieneza cu cartofi si un tafelspitz (carne de vita fiarta, cu legume, mere si hrean), incercati una dintre cafelele care au dat renume locului. Si daca totusi mai puteti, desi eu cred ca nu, impartiti cu cei de la masa si un kaiserschmarrn – un fel de omleta/clatita, cu zahar pudra deasupra si gem de merisoare sau de prune. Bomba calorica, dar ne iarta Dumnezeu.
Viena este superba in aceasta perioada. S-au deschis deja mai toate pietele de Craciun, orasul este impodobit de sarbatoare, si, cel mai important, nu este inca aglomerat. Te poti plimba in voie, poti degusta un pahar de vin fiert, dar si un kurtos de la standurile de unde parca iese o mana invizibila care te trage incolo, spre mirosul caruia nu ai cum sa ii rezisti. In Viena se organizeaza mai multe piete de Craciun. Cea mai vestita, aceea care apare in mai toate pozele, este la Primarie (Rathausplatz). O alta piata se desfasoara exact ca un brau in jurul catedralei Sf. Stefan din centrul Vienei. Este apoi piata de la Prater, care este deschisa pana dupa Anul Nou. Insa cea mai frumoasa ramane piata organizata in curtea Palatului Schonbrunn. Mai multe poze si informatii despre toate aceste piete gasiti in articolul dedicat acestui subiect, pe care l-am scris anul trecut (link).
Dar sa revenim la cafeaua noastra cea de toate zilele. Ma bucur ca am reusit in sfarsit sa vad cum se prajeste cafeaua. Cafeaua de calitate, cafea Arabica, care provine din Kenya, Columbia si cele mai bune plantatii din lume, nu ceea ce gasim noi cateodata in comert. Este cafeaua pe care o folosesc, de regula, micile cafenele, specializate in bauturi de calitate. Acea cafea care se prajeste in cantitati mici, tocmai pentru a-si pastra toate aromele si mirosul deosebit. Gazda ne-a fost un austriac care a deschis o cafenea artizanala intr-unul dintre districtele Vienei, si care tocmai se intorsese dintr-o vacanta de cateva saptamani in Australia, un alt colt al lumii unde cafeaua este o adevarata religie. Am invatat despre cafea, dupa care, lucrul cel mai greu, am prajit cafea. Sa stiti ca prajitul cafelei nu este atat de simplu. Cateva grade in plus, cateva grade in minus, prea mult timp in cuptor sau prea putin, si rezultatul este altul.
Am zburat la Viena cu Austrian Airlines. Drumul dureaza aproximativ 1h si 15 minute. Am fost cazati la 25Hours Hotel Vienna at Museums Quartier, de unde poti explora la pas toata zona centrala a Vienei.
Pentru mine cred ca a fost a 12-a vizita in Viena, dar m-as intoarce maine. Cred ca este unul dintre orasele europene unde as putea sa traiesc, si asta in conditiile in care cu bune si cu rele, sunt tare atasat de Bucuresti. E fain la Viena ca mereu poti descoperi locuri noi, colturi noi, iar in zona aceasta de cafenele, restaurante, baruri, orasul se dezvolta intruna. Acum, ca am avut ca tema cafeaua, mi-am dat seama cate cafenele sunt la tot pasul.
Iar daca va place cafeaua buna, aflati ca in perioada 5-11 decembrie 2018, Austrian Airlines deschide Café Viena la Beans & Dots Bucuresti, pe strada Ion Brezoianu 27 (la Palatul Universul). Un barista austriac va face cele mai bune specialitati de cafea vieneza, acompaniate de produse de patiserie vieneza, iar vizitatorii pot participa la workshop-uri sustinute de acesta, invatand cum sa prepare cocktailuri cu cafea. Mai multe detalii despre eveniment gasiti aici (link) si … ne vedem acolo.
Leave a Reply