5 greseli pe care am observat ca le fac turistii cand pleaca in vacanta
Romanul are o vorba – omul, cat traieste, invata. Nimic mai adevarat. Iar acest proverb se potriveste de minune si in cazul calatorilor. Fie ca suntem turisti experimentati, fie ca nu suntem atat de umblati prin lume, cu toti am facut greseli in vacantele in care am fost. Si, pentru binele nostru, sper ca le-am corectat pe parcurs.
Overbooking
5 rezervari la muzee, bilet de meci, bilet la concert, bilet la zoo, transfer de la aeroport la hotel si invers, doua rezervari pentru cina la restaurant. Credeti ca socoteala de acasa se potriveste intotdeauna cu cea din targ? O greseala pe care multi o facem este aceea de a ne planifica traseul in cele mai mici detalii. Drept urmare, vacanta va arata ca desfasuratorul unui spectacol, bine pus la punct, cu totul planificat la minut, lucru care nu prea iti permite sa te abati de la traseu.
Daca intr-o zi nu esti in cea mai buna forma si tot ceea ce iti doresti este sa stai sa zaci la soare, ce faci cu rezervarile la mai stiu eu ce? Te duci numai ca sa nu pierzi banii pe care i-ai dat pe bilete? Ascultati-ma pe mine, 2-3 rezervari sunt suficiente pentru cateva zile. Restul, la fata locului, vazand si facand.
Vreau sa vad tot
Vreau sa vad tot, pentru ca cine stie cand ma mai intorc la Paris! Secretul unei vacante reusite nu consta numai in bifarea unor puncte de interes turistic. Nu trebuie sa vezi 15 muzee, 5 galerii de arta si 7 parcuri intr-un city break.
Programul trebuie facut de asa natura incat sa iti permita sa mai si respiri, sa te bucuri de atmosfera locului. In fond, Parisul tot acolo ramane, iar data viitoare cand vei reveni, vei continua sa vizitezi ce ti-a mai ramas de vazut. Deci putin si de calitate, nu mult si prost.
Imbracamintea si incaltamintea
Am fost la Praga si am facut frigul! Recunoasteti afirmatia? Multi fac greseala sa nu tina cont de probabil cel mai important aspect intr-o calatorie – cum este vremea. Zilele acestea este anormal de cald in Romania. Parca suntem in mijloc de iunie, nicidecum la inceput de mai. Dar nu peste tot e la fel. Stiu ca la 28 de grade, suntem eroi si ne-am descurca de minune si la 12, insa trebuie sa tinem cont ca daca e vant puternic in destinatia vizitata, sporeste mult senzatia de frig.
Si va dau cel mai bun exemplu. In vacanta de 1 Mai am plecat in sudul Spaniei. Nu au fost mai mult de 18-19 grade. In ziua in care am mers la Ronda, un mic orasel aflat la o ora de mers de Marbella, trebuia sa traversam muntii. Si nu va spun cum scadea temperatura pe bordul masinii. Cu un grad la fiecare 3-4 minute urcate. La un moment dat, termometrul arata 5 grade, da, in sudul Spaniei, la inceput de mai! Noroc ca aveam toate cele trebuincioase la noi.
Si este foarte importanta si incaltamintea. Pantofii sport cu talpa din spuma, dupa mine raman top. Mor cand vad oameni incaltati in pantofi cu talpa rigida (aceia de tip costum), sau nu stiu ce slapi cu talpa ca foita de subtire, etc. Sunt picioarele voastre! Te dor? Nu mai poti sa vizitezi! Te rod? Nu te mai poti deplasa! E atat de simplu. Comoditatea trebuie sa primeze in fata fashion-ismului.
Prea mult cash
Sa vorbim putin si despre bani. Cand nu existau carduri, banii cash cu care veneai dupa tine, trebuiau sa iti ajunga pana la finalul vacantei. Nu mai aveai bani, plecai acasa, daca mai aveai cu ce.
Acum exista bancomate la tot pasul, care iti permit sa extragi exact suma de care ai nevoie. La fel, exista din ce in ce mai multe banci care nu mai percep comisioane pentru retragerile de bani de la ATM-urile din afara tarii. Cand ai nevoie de bani, scoti. In plus, multe plati se fac direct cu cardul, mai ales in Europa. Atentie insa si cu cardurile. Incercati sa aveti si ceva bani cash la voi, pentru ca daca ai un singur card la tine si acela face figuri, nu e un moment foarte placut. La fel daca il pierzi.
Calcul exact al costurilor
Si daca tot a venit vorba de bani, trebuie sa stiti ca e foarte greu sa planificati costurile unei vacante in cele mai mici detalii. Mereu apar cheltuieli neprevazute. Nu ai luat in calcul taxa de oras, iti uiti incarcatorul acasa si trebuie sa cumperi altul, pierzi trenul catre oraselul in care voiai sa mergi si iti cumparasei bilet? Toate inseamna bani in plus. Deci nu calculam fix la euro, asta ca sa nu fim dezamagiti la final.
6 Comments
-
Ana
Neinformarea sau slaba informare . Degeaba te vaiti ca” nu am stiut ” ce costa, ce distanta, ce ofera, cand e deschis, unde e, daca e, etc. Se pot obtine date si sfaturi pertinente din multe surse , este pacat sa nu pleci informat. Surprize tot apar, evident, dar poate sunt doar placute. Si multumim pentru articol.
-
Dana
Bine punctat! Aș mai adăuga și vremea. Trebuie să fii pregătit și pentru situația în care vremea îți dă planurile peste cap.
-
Odette
Zgomotul este o mare problema..As recomanda sa ia fiecare dopuri de urechi in cazul in care nimereste intr-un hotel langa aeroport(am patit-o in Santorini) sau intalneste englezi beti rupti care iti canta *God save the Queen* la 3 am pe holurile hotelului-ca in Zakyntos, Laganas.
-
Mincu zoe
Alte greseli :
-Nu țineți Ci alaturi de pasaport,unul in seif,altul la tine.
-Dacă aveti două carduri,la fel,puteți oricind pierde sau vi se va fura unu.Trebuie lasat unul in seif.
-Cazaţi-va central pentru a cheltui mai putin pe transportul în comun.
-Căutați apartament in regim hotelier,aveti si bucătărie,mai scutiți din cheltuieli. -
Narcis
Sau, as adauga si eu, rezervare pentru rent-a-car si cand ajungi la pickup point sa nu ai un card de credit cu care sa garantezi pentru masina.
vasilache
Foarte adevarat cam toate, mai putin treaba cu cardul.Nu poti avea nici un fel de control asupra lui,daca vrei -cashul reprezinta exact ce vrei sa cheltui.Pentru cei care cardul este fara limita este bun in buzunar , pentru ceilalti e bine sa te gandesti de 2 ori.
Calatorii inspirate la toata lumea.