schimbarea-garzii-atena

8 lucruri care nu mi-au placut in Atena, capitala Greciei

[image name=line]

Atena se aseamana din multe puncte de vedere cu Bucurestiul. Daca as face abstractie de elementele istorice, nu as vedea multe motive sa locuiesc in Atena. Si o sa fac o lista a lucrurilor care nu-mi plac in capitala greaca. Pentru ca turism inseamna si aspecte negative, nu numai temple, Acropole si mancare buna. Sunt pregatit sa imi atrag si antipatii. 🙂

1. Mizeria. Am vazut pe multe strazi pungi de gunoi aruncate la intamplare, resturi menajere, asfalt murdar (slinos, lipicios, jegos de-a dreptul) si alte lucruri insalubre. E drept ca in zonele centrale lucrurile stau mai bine.

strada-murdara

2. Graffiti. Daca si pe Acropole au ajuns niste “meseriasi” care sa deseneze cu spray, atunci ce pretentii sa mai ai de la stradutele din Atena. Metroul care merge spre Piraeu e manjit din cap pana in … roti (picioare). Mai vezi si cate un ursulet spanzurat si gata tabloul contemporan.

ursulet-spanzurat

metrou-pireu-2

3. Haosul arhitectural. Inteleg ca e un oras incarcat de istorie si nu am absolut nimic de reprosat vestigiilor culturale. Dar restul Atenei, cu mici exceptii, e un Turn Babel. O constructie neterminata, alta semitencuita, langa ea una peticita, s.a.m.d. 2 drumuri am facut in afara Atenei si am putut vedea si altceva decat zona centrala: unul spre autogara, de unde am plecat spre Loutraki si unul spre Portul Piraeu. E o combinatie de Voluntari cu Jilava-1 Decembrie si cu intrarea trenului in Gara de Nord. Totul, mult mai inghesuit.

4. Hotii de buzunare. Desi metroul arata bine, ti se spune si la hotel, este afisat si la metrou, ca trebuie sa fii atent la “pickpockets”. Este si motivul pentru care localnicii isi tin gentile si posetele in fata.

Chiar astazi, dupa publicarea articolului, am vazut o “operatiune” LIVE. S-a intamplat in tramvaiul 5, care merge din Syntagma, pe coasta, spre Glyfada. S-au urcat 5 suti (3 femei si 2 barbati). Mi-am dat seama ca e ceva dubios pentru ca vazusem femeile cum au venit sa urce din directii diferite. Aparent, nu se cunosteau. Barbatii nu stiu de unde au aparut. Cert este ca la un moment dat, unul din ei o tinea pe o membra a grupului de dupa gat. Vezi doamne, dragoste mare! Si tot asa s-au frecau dintr-o parte in alta, pana au inconjurat un grup de turisti. Americani cel mai probabil. Si au inceput sa-i impinga, sa traga discret de ei. La un moment dat turistii si-au dat seama ca sunt pradati si au coborat. Sutii dupa ei.

metro-pireu

5. Politia elena. Chiar in ziua in care am ajuns in Atena, a fost capturat Nikos Maziotis, unul dintre cei mai cautati teroristi eleni. Cum? Cu focuri de arma pe strada Ermou – artera comerciala a Atenei. Pe langa Maziotis au fost raniti si 2 turisti (unul mai grav – un australian si un neamt). Inteleg ca politia se confrunta mai mereu cu teroristi, benzi mafiote si anarhisti, dar nu e placut sa ii vezi in centru (Syntagma, Panepistimio) cu pistoalele mitraliera in mana, cu harnasament de razboi pe ei (veste antiglont, protectii pentru picioare), in niste dube antice, cu grilaje la geamuri, care iti inspira nesiguranta. Pana si paznicii din magazine au veste antiglont pe ei.

politia-greaca

6. Aglomeratia. E plin si daca mergi pe jos si daca alegi masina. Intr-o seara, coada de autovehicule se intindea de la Omonia pana la Sytagma (ca pe soseaua Stefan cel Mare din  Bucuresti, seara). Printre masini bazaie roiurile de scuteristi.

atena-aglomeratie

7. Prioritatea la pietoni e o coventie. Obisnuit ca in alte tari vest-europene, era sa fiu luat de doua ori pe capota de masini. Asa ca mare atentie cum si pe unde traversezi.

8. Drumuri “carpite”. Cu exceptia catorva bulevarde mari, mai toate strazile sunt carpite, peticite, lipite. E drept ca nu am vazut gropi, dar parca sunt drumuri de acum 20 de ani.

UPDATE – De fapt sunt cel putin 10.

9. Cersetorii. Ii vezi mai ales in metrou. Sunt oameni care spun o poveste cu patos, evident in greaca, si te invita sa cumperi niste pixuri, brichete, sau altceva. Am ramas surprins sa stau intr-un Starbucks, la etaj (langa Panepistimio), si sa vina un homeless sa imi ceara bani.

geam-spart-metrou

10. Drogati si alte specimene. Aici e vina mea pentru ca mi-am ales sa stau in zona Omonia. Auzisem ca e un loc mai rau famat, dar am zis ca e doar poveste. Ei bine, pe stradutele laturalnice, mai vezi cate o seringa aruncata pe jos. Nu e chiar cel mai placut sentiment.

 

* Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

Travel Designer & TV Presenter. Ponturi de calatorie pentru oameni ca tine.

9 Comments

  • Mielus George

    9. Cei care isi baga in vena pe la colt de strada (sau pe langa monumentele din centru).

  • Alex

    Sincer, parca ai descrie Bucurestiul, nu Atena… Mi se pare un pic cam inutil articolul, celputin asta e punctul meu de vedere. Nu stiu daca ai fost seara in zona Monastiraki, sa vezi grafiturile desenate pe usile pravaliilor inchise… Sunt extraordinar de artistice si fotogenice…

    Mizerie gaseseti in Bucuresti, in plin centru, und epersista un intens miros de urina…Starea drumurilor si aglomeratia nu o mai zic…De drogati e relativ plin, inclusiv prin spate, pe la Unirii, cersatorii ( si alte specimene – numar imens de bolnavi psihici care bombanesc peste tot) sunt omniprezenti etc etc…Chiar si Atena e incorapabil intr-o stare mai buna ca Bucurestiul…Aaaa, sa deschid si subiectul loegat de haosul arhitectral de la noi?

    Desi in general ai articole utile si bune, acesta mi se pare slab, carcotas si inutil, sincer…In loc sa pui in balanta si ce e bun in Atena, ca macar sa iasa ceva echilibrat, ai insirat o gramada de chestii, care le gasesti, in fapt, cam in orice alt oras mare din lume…Cu metroul din Atena zici ca ai fost…Ai remarcat cumva curatenia, incomparabila cu mizeria de la metroul bucurestean si cu mirosul de oameni nespalati?

    Dezamagitor…

    • Mihai Jurca

      Stimabile. Eu ams descris aspectele negative pentru ca un turist sa înțeleagă unde merge. Dacă nu mai are destinații, alege și Atena. Mie mi-a ajuns. Dacă doreai, scriam numai de Acropole. Ca pana acolo îți dădeau în cap e partea a doua. Nu?

  • Andreea

    Deci eu am crezut ca am un deja-vu. Dar nu în Atena ci în Salonic. Cum mergeam spre Rotonda (un fel de biserica antica și de demult) am avut impresia ca sunt pe calea victoriei. Eu am zis ca mi se pare, dar iete ca nu numai eu cred ca seamănă cu Bucureștiul 😉

  • Mihai

    Mihai, la punctul 10 ai spus ca zona Omonia este mai rau famata. Eu voi vizita in aprilie Atena (de 2 ori, ca n-am rezistat ofertei de la Ryanair) si mi-am ales un hotel aproape de Omonia, se numeste Best Western Museum si este la vreo 900 de m de Piata Omonia, langa Muzeul de Arheologie. Crezi ca ar trebui sa schimb hotelul? Ce zona recomanzi? 🙂 Multumesc!

  • Sorin

    Daca ar fi sa ma refer la Bucuresti, cred ca as gasi minim 20 de aspecte negative. Drogati, cersetori si homeless-i găsesti peste tot in Bucuresti, inclusiv in mall-uri.
    Macar in Atena esti avertizat de prezenta lor.
    Zona Piraeus e la fel de periculoasa ca si Ferentari, Rahova si Giurgiului.
    Constructii darapanate si neterminate, inclusiv blocuri, gasesti mult mai repede in Bucuresti decat in Atena, inclusiv in centrul istoric.
    Dar in Atena n-am vazut strazi desfundate, fara asfalt si fara canalizare, asa cum vezi in Bucuresti.
    Totusi, sa tinem cont ca in Atena locuieste o jumatate din populatia Greciei.

  • Andrea

    Sunt venita de la Atena de cateva zile. Urat oras, mizerabil, supraevaluat, scump si haos. Exceptand vestigiile, nu are nimic de oferit.

    • Sorin

      @Andrea, mie mi s-a parut un oras ieftin daca nu esti genul care sa manance doar la restaurante scumpe; 2 persoane – 5 zile am cheltuit 300 euro. Mancam si la taverne, intr-adevar nu fructe de mare pentru ca nu suntem fani, dar am luat si de la supermarket.

      All in all, oras ieftin, pe mine grafittiurile nu ma deranjeaza, am intalnit un singur homeless si in rest nu m-am simtit amenintat in vreun fel. Cu siguranta as mai reveni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *