umbrele-mauritius

Buget de calatorie. Cat te costa o vacanta in Mauritius

Eram mic pe vremea lui Ceausescu. Aveam 7 ani la revolutie. Tin minte ca mergeam cu parintii la noi la mare si stateam 12 zile. Uneori, cand prindeam bilete, chiar 16. Dezmat, nu altceva! Ce Doamne iarta-ma faceam atatea zile la mare? Ca nu am nicio amintire memorabila – si nu ma refer aici la serile cu nasul meu, Dumnezeu sa-l ierte, care ne trimitea sa luam garantia pe sticle si sa pastram noi banutii pentru a ne cumpara “ciunga” Turbo – din vacantele la Mamaia, Eforie, Neptun-Olimp.

Tot ce tin minte sunt canile si farfuriile comuniste din restaurantul hotelului (da, cele albe cu dungute albastre), o plimbare cu vaporasul in larg, o zi la delfinariu si socul ca la Mamaia guma costa 6 lei si nu 10, cat era la vecina de cartier care isi intindea masa cu seminte, susan si guma, chiar in poarta scolii.

Acum totul este mult mai concentrat. Lucrurile se petrec pe repede inainte. Iar optiunile sunt nelimitate. In cateva ore de zburat cu avionul schimbi deja emisfera. Nu ai chef de paragliding intr-o zi!? Nu-i problema, poti face scufundari. Nu stii ce deserturi serveste restaurantul de pe plaja alaturata? “Googalesti” un pic si ai aflat!

Ca atare, luna de miere nu mai tine de multa vreme chiar … o luna. 7-8 zile, hai 10! La 14 deja te poti intitula norocos. La noi au fost 9 zile la destinatie (in Mauritius), plus cate una pe drum, atat la plecare, cat si la retur.

A post shared by Mihai Jurca (@jurcca) on

Agentie vs. Do It Yourself

Aici parerile sunt impartite. Eu, unul, nu sunt cel mai mare fan al agentiilor, poate si din cauza faptului ca am vazut de multe ori cum un city break in Europa de 150 de euro, poate ajunge sa te coste cu 30-40% mai mult, numai pentru ca nu stii, sau nu ai timp sa cauti un bilet de avion si o cazare pe unul din zecile de site-uri pe care le ai la dispozitie. Dar asta e alta poveste si nu vreau sa ma injure iar diversi ca sunt eu cu mot si ca ma dau destept.

La noi, vacanta in Mauritius a fost un mix de “hand-made” si ajutor specializat. Adica am pornit de la biletele de avion pe care le aveam deja de ceva timp, si am adaugat ajutorul specializat (agentia unor prieteni foarte buni) – insemnand cazare si cateva tururi pe insula. Faza care e!? In Europa e simplu sa calatoresti si sa te informezi. Aproape in orice oras te duci, exista metrou, harti, 7000 de review-uri, site-uri bine puse la punct ale aeroporturilor, etc. Deci nu e mare inginerie sa-ti croiesti un traseu decent. In zonele exotice e un pic mai greu, asta daca vrei sa iti iasa lucrurile brici.

Si iti dau un exemplu. Inainte sa plecam in Mauritius, am studiat un pic cum sta treaba cu transportul public pe insula. Am vazut ca exista doua categorii de autobuze. Unele mai vechi, mai darapanate, care merg pe trasee scurte, altele, in regim expres, moderne, cu aer conditionat, care leaga toate zonele importante de pe insula. Ca sa ajungi de la aeroportul situat in sud-estul insulei in capitala Port Louis (nord-vest), iei autobuzul 198 (vezi aici). Biletul nu e deloc scump – aproximativ 34 de rupee (o sa le prescurtez MUR in cele ce urmeaza), adica 4 lei. De banii astia nu iti iei nici o bere in supermarket, in Mauritius. Si ajungi in capitala, si mai ai 15 kilometri pana la hotel. Imagineaza-ti ca resortul e pe plaja, in the middle of nowhere. Ce faci? Pai trebuie sa iei taxi-ul. Care, ce sa vezi, e privat. Si iti cere 500 MUR (60 lei) pentru cea mai scurta cursa. Probabil ca pana la hotel facea 1000 sau 1500 MUR (aproximativ 40 de euro). Eh, un transfer poate fi din fata aeroportului pana in receptia hotelului chiar si 30 de euro (cu microbuz cu 8 locuri).

La capitolul cazare. Cauti initial pe Booking, sa spunem. Gasesti un pret. Poate mai cauti hotelul respectiv si pe alte site-uri, sau pe pagina lui oficiala. Sub pretul acela nu prea mai ai cum sa cobori. Daca agentia are parteneri locali, s-ar putea sa aiba negociate tarife mai bune la hotelurile respective, decat ai gasi tu pe cont propriu.

A post shared by Mihai Jurca (@jurcca) on

Cat costa drumul si cazarea in Mauritius

Biletele de avion spre Mauritius nu sunt cele mai ieftine cu putinta. In mod normal, fara promotii, sub 800 de euro un bilet nu prea gasesti. La cat zboara avionul (11 ore si jumatate din Paris) si la cererea care exista (mai ales din partea turistilor din Franta, UK, tarile nordice si Olanda), probabil ca e un pret la care companiile isi umplu avioanele. Noi am zburat cu Air France, prin Paris, si era aproape full Boeing-ul triple seven (B777) al francezilor.

Cand sunt promotii, pretul poate fi cu 6 in fata. Uite, nu-mi aduc aminte sa fi vazut vreodata sub 600 de euro, dar sunt batran si ma scuzi, chiar daca s-o fi intamplat vreodata.

Si despre cazari e mult de povestit. Depinde, din nou, ce iti doresti de la aceasta vacanta. Daca ai nevoie exclusiv de un loc unde sa dormi, si sa te plimbi cu masina pe insula, sa mergi pe o alta plaja in fiecare zi, atunci cu 70-80 de euro pe noapte gasesti o camera dubla intr-o vila de 3 stele. Daca vrei relaxare, servicii bune, piscine, sezlonguri, gustari intre mesele principale, regim de demipensiune sau all-inclusive, atunci vei plati macar 200 de euro pe noapte, intr-o camera dubla. As spune ca paroximativ 2000 de euro pentru o saptamana la un hotel bun de 4 stele. Asta in sezon (vara in emisfera sudica), care in Mauritius tine din octombrie pana la final de aprilie.

Oferte de pachete turistice in Mauritius – vezi aici lista de preturi.

Am mai povestit intr-un articol anterior ca in vacanta din Mauritius am stat la hotelurile Zilwa Attitude si Ravenala Attitude, ambele din acelasi lant hotelier. Sunt in total 9 hoteluri Attitude pe insula.

A post shared by Mihai Jurca (@jurcca) on

Cat costa transportul pe insula

Fiind o destinatie turistica, multe preturi sunt ca pentru … turisti. Si ti-am dat exemplul cu autobuzul. Un bilet poate costa intre 20 si 40 de rupee (2,5 – 5 RON). Taxi-ul iti ia, din hotel, intre 500 si 2000 MUR (13-53 euro), in functie de distanta. Preturile sunt afisate la receptie.

Cu 2500 MUR (67 euro) am inchiriat o masina pe o zi. O saracie mica, Datsun cred, care consuma 12 litri la suta de kilometri. Benzina si motorina au preturi fixe, deci nu are rost sa te agiti sa cauti un pret mai mic pentru ca nu vei gasi. Benzina costa in jur de 39 MUR/litru (1,04 euro), iar motorina 29,5 MUR (0,79 euro). Sa fiti atenti, ca se conduce pe partea stanga, exact ca in Marea Britanie.

Am citit ca la un moment dat, guvernantii din Mauritius au introdus preturi maximale la combustibili, paine, orez si alte cateva produse de stricta necesitate, tocmai din dorinta de a proteja populatia de jocurile speculative ale comerciantilor.

A post shared by Mihai Jurca (@jurcca) on

 

Cat costa mancarea si bautura in Mauritius

Prima zi la hotel. Ne-am lasat toate cele in camera, am schimbat rapid pantalonii lungi cu care venisem pe drum, am luat “jlipii”, si la piscina! O bere rece, va rog! De fapt doua! Ca pe prima, fiind la 0,33 litri, o beau dintr-o suflare. La ce camera stati? 3400 nu stiu cat. Vine berea, vine bonul la semnat, 360 MUR doua berici la draft (4,80 euro fiecare)! Macar de era la jumatate de litru. In schimb, un ditamai platoul de mancare indiana la room service (curry de pui, orez, salata, supa de linte, painici naan) costa 300 MUR (8 euro) si te saturai doua persoane fara probleme.

Intr-una din zilele in care am iesit din resort, ne-am oprit intr-un hipermarket Monoprix. Da, da, acelea care sunt si in Franta. Un 6 pack de Heineken la doza de 0,33 euro costa 320 MUR (8,5 euro). O bere locala la sticla mica, tot de o treime de litru, era 41 MUR (1,10 euro). O doza de Phoenix, bere locala, costa, ca mi-am si notat, 39 MUR (putin peste un euro). Daca tara are un nivel de trai sub cel din Romania, salariile sunt mult mai mici (in jur de 150 de euro salariul mediu), de ce preturile sunt mai mari decat la noi? Raspunsul mi l-a dat insotitorul nostru, intr-o zi. Pentru ca toate ingredientele sunt importate.

Mai vreti preturi din hipermarket? Avem asa: o cutie de suc de fructe – 45 MUR (1,2 euro), 1 kg portocale – 50 MUR (1,34 euro), 1 kg mere – 70 MUR (1,87 euro), o nuca de cocos – 30 MUR (80 eurocenti), o sticla de Coca-Cola de jumatate de litru – 25 MUR (0,67 euro), o sticla de Coca-Cola de 2 litri – 50 MUR (1,34 euro), o bagheta – 5 MUR (13 eurocenti), 1 kg pui rotisat – 229 MUR (6,10 euro), o sticla de Icetea de un litru si jumatate – 50 MUR (1,34 euro), o sticla de apa de jumatate de litru – 12 MUR (32 eurocenti), o sticla de apa de un litru si jumatate – 20 MUR (53 eurocenti).

Daca opresti pe marginea drumului, un ananas nu mai costa 50 MUR, ca in magazin. Poate fi si la 15-20 MUR, dar numai pentru localnici. Daca ma duc eu sa cumpar, ca turist, sigur nu obtin acest pret.

La food-court-ul din Caudan Waterfront (zona centrala a capitalei Port Louis – o portie de mancare costa intre 100 si 250 MUR (2,7 si 7 euro), in functie de marime si de consistenta. Deci cu aproximativ 20% mai scump decat in Romania.

Si ca sa termin cu acest mercurial, am oprit intr-o seara la un magazin satesc, undeva pe traseul nostru, si am cumparat 6 doze de bere Phoenix si o sticla de “sticla” de Coca-Cola de 1 litru si am platit 320 MUR (in jur de 38 de lei). Preturile nu erau afisate, ochii localnicilor care serveau ceva la barul improvizat al pravaliei erau indreptati catre mine, deci nu am stat sa calculez niciun moment. Imi doream doar sa ies mai repede afara si sa nu fiu intrebat “dar cu ce treaba pe la noi, mai baiete?!?”.

A post shared by Mihai Jurca (@jurcca) on

 

Tururi si alte activitati pe insula

Daca stai la un hotel bun, aproape toate activitatile recreative pe apa si pe uscat sunt incluse. Poti sa faci canoe, padeling, hidrobicicleta, snorkeling, te poti plimba cu barca cu fund de sticla (evitati voi cacofonia, ca mie nu mi-a iesit), etc. Activitatile cu motor pot costa ceva in plus.

Cea mai tare exeperienta in Mauritius a fost excursia la Ile aux Cerfs, cu catamaranul, despre care o sa va povestesc in zilele urmatoare. Am platit cate 60 de euro de persoana pentru pick-up de la hotel, la 9 dimineata, o zi de plimbare cu catamaranul catre insula paradis, gratar la bord (delicios – peste, pui, vita, salate, alte garnituri), bauturi la discretie (sucuri, bere, vin, rom, etc), si retur la hotel cu masina.

In alta zi am facut un tur personalizat al insulei. In loc sa mergi pe traseul impus de compania care face aceste tururi (care costa aproximativ 65-70 euro de persoana, masa de pranz inclusa), vine soferul, te ia intr-un tur privat, si ii spui tu ce vrei sa vezi si cat sa stai in fiecare loc. Te costa la fel.

Intrari la muzee/atractii in aer liber:

• Chamarel 7 Coloured Earth – 200 MUR (5,35 euro)

• Curious Corner of Chamarel – 350 MUR (9,35 euro)

L’Aventure du Sucre – 380 MUR (10,15 euro)

Casela Park (World of Adventures) – 775 MUR (20,7 euro)

A post shared by Mihai Jurca (@jurcca) on

Travel Designer & TV Presenter. Ponturi de calatorie pentru oameni ca tine.

3 Comments

  • Doina

    Felicitari, Mihai, pentru toate articolele minunate stranse aici. Acesta, despre Mauritius, imi este de un real folos. As vrea sa stiu daca ati avut nevoie de viza pentru intrarea in tara. Viza se ofera pe aeroport, sau trebuie facute ceva demersuri inainte? Multumesc!

  • gabriela

    Buna.si pe mine ma intereseaza de viza.multumesc

  • Marius

    Multumiri pentru preturi si lamuriri, insa nu mi-am dat seama daca incerci sa ne convingi sa dam banii unei agentii de turism sau doar sa planificam f. bine o vacanta DIY sa nu luam tepe dupa tepe si sa iesim foarte scump. In cazul unei vacante DIY, ca asta, prima optiune de transport este masina inchiriata (am gasit la 1200-1500 Lei pentru 10 zile, cu asigurare inclusa, la care se mai adauga costul cu carburantul), mai ales daca suntem mai multi de 2. Fara batai de cap cu transportul local, transferuri, tururi private. Nu incerc sa te contrazic, am doar o experienta similara cu masina, f. placuta, in Seychelles.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *