santa-cruz-tenerife-100

Buget de calatorie. Cat costa o vacanta in Tenerife

Tenerife e o insula super faina, dar sa n-o vizitezi vara. De ce? Nu stiu ce ati citit, ce poze ati vazut, dar apa d’aia turcoaz si limpede de vezi si miezul pamantului, plaje cu nisip afanat (cu exceptia catorva), nu veti gasi in Tenerife. In plus, totul este de o ariditate extrema.

In schimb, iarna, parca nu e rau sa fugi de cele -10 grade din Romania, la peste 20 in insula din Atlantic, aflata la o aruncatura de bat de tarmul marocan. Si ca sa nu zici ca vorbesc prostii, uite cum a fost vremea in acest an in lunile ianuarie, februarie si martie, in sudul insulei, zona cea mai populata cu turisti.

In cele ce urmeaza o sa incerc sa fac o scurta trecere in revista a costurilor pe care le implica o vacanta in Tenerife. Iar preturile din articol sunt preturi medii, la restaurante/terase/magazine hai sa le spunem normale. Nu am cautat nici ospatul de 3 euro, nici cina de 200.

tenerife-110

 

Transport

Va spun din start. Tenerife in sine – ce vei gasi pe insula – nu e o destinatie scumpa. Preturile sunt de sudul Spaniei, daca ati fost, sau chiar asemanatoare cu cele din Grecia, din ce povestesc prietenii mei care merg des acolo.

O buna parte din bugetul de calatorie se duce pe avion. Gandeste-te ca in afara de chartere, exista o singura companie care zboara direct din Bucuresti in Tenerife (Wizz Air). In extrasezon – luna noiembrie, spre exemplu – nu gasesti bilet mai ieftin de 150 de euro, simulare facuta chiar acum pe Skyscanner. Intre noi fie vorba, nu e deloc mult tinand cont ca este un zbor de aproape 6 ore.

Vara, preturile sar, asta si din cauza faptului ca este perioada in care majoritatea europenilor intra in concediu. In august am zburat la dus cu Wizz Air, iar la retur am mers cu Air Europa pana la Madrid, apoi TAROM spre Bucuresti. Toata povestea, 740 de euro pentru doua persoane.

zbor-9

 

Transportul pe insula

Ca sa ajungi in orice punct al insulei si sa nu depinzi de autobuzele publice, ai nevoie de o masina. Cu 150 de euro pe saptamana iti poti lua un VW Polo, cu toate asigurarile incluse si, cel mai important, fara bani blocati pe card (Pluscar Tenerife). Nu sunt taxe de autostrada, iar benzina si motorina sunt mai ieftine decat in Romania. Undeva la 80-90 de centi pe litru. Am vazut intr-un sat motorina chiar cu 76 de centi, la o statie care arata cam indoielnic.

Parcarea este gratuita aproape peste tot. Mare atentie la marcaje insa. Nu va lasati masina unde vedeti linii galbene sau albastre, ca se dau amenzi. In parcarile cu plata platesti intre 1,50 si 2 euro pe ora.

Daca nu vrei masina, poti merge cu transportul public, destul de bine pus la punct (Titsa.com). Iata si cateva exemple. De la aeroportul din sud pana la Playa de Las Americas, un bilet costa 3,20 euro. Tot de la aeroport, spre capitala Santa Cruz de Tenerife, cu acelasi autobuz 111, un bilet costa 9,35 euro, iar drumul dureaza putin peste o ora. Ideea este ca se plateste in functie de distanta parcursa.

Si ca sa termin cu transportul, un taxi din centrul capitalei Santa Cruz de Tenerife pana la aeroportul din nord (TFN) a costat vreo 21 de euro, drum de aproximativ 13 kilometri.

masca-1

 

Cazare

Aici depinde de preferinte si de mana fiecaruia in alegerea locurilor unde va sta. Desi sa treci dintr-o parte in cealalta a insulei nu e o mare problema, datorita autostrazii care leaga vestul de estul insulei Tenerife, eu iti recomand sa stai in doua locuri, asa cum am facut si noi. Nu e chiar placut sa conduci zilnic 40-50 km dus si alti 40-50 la retur ca sa faci plaja intr-un anumit loc. Asta in cazul in care iti place sa mergi zilnic in locuri noi.

Asa ca am stat in Puerto de Santiago (in vest) 5 zile si alte 4 in capitala Santa Cruz de Tenerife. Si totul a fost perfect!

In Spania, daca stau doar 2-3 zile aleg de fiecare data un hotel. Cand sunt sederi mai lungi merg pe varianta AirBnb, pentru ca sunt al naibii de pofticios. Suna ciudat, nu? Ce legatura are cazarea cu mancarea!? Pai are, ca daca intru intr-un supermarket si vad fructe de toate nemurile si mai ales peste si fructe de mare, nu ma pot abtine sa nu gust din toate. Si cum doamna zice ca am doua maini drepte in bucatarie, e imposibil sa nu gatesc ceva. In limita timpului, desigur. Ca in rest mancam in oras.

Am stat mai mult, am ales asadar apartamente inchiriate. Cel din Puerto de Santiago (link), superb. Un bloc nou, cu piscina si tot ce puteai sa iti doresti (600 euro/5 nopti). Cel din capitala (link), situat la mansarda, cu o terasa numai buna de lenevit la soare (230 euro/4 nopti).

Un camera dubla de hotel fara mari pretentii poate porni de la 50-60 de euro. La 80-90 de euro iti iei ceva dragut, iar la 100 si un pic peste, deja stai foarte bine. Am observat ca in capitala hotelurile sunt mai ieftine. Cu 70 de euro pe noapte am fi putut sta la un hotel imbracat in sticla de 4 stele.

tenerife-107

 

Preturi la restaurant

Toti stim ca mancarea spaniola este excelenta. Iar statul la terasele de pe malul marii divin. Tenerife ocupa un loc fruntas intr-un clasament personal value for money. Nu e deloc scump sa mananci in oras. Evident ca putin mai scump decat in Romania, dar mai ieftin decat in multe locuri din Europa continentala.

Si va dau un exemplu. La o terasa medie, doua persoane pot manca 3 tapasuri (gustari) indestulatoare, pot bea doua bauturi (suc, bere, pahar de vin) cu putin peste 20 de euro.

mancare-tenerife-1
mancare-tenerife-2

Mai sus avem pimientos de padron, preferatii mei, niste ardei verzi originari din Galicia (nord- vestul Spaniei) trasi putin la tigaie cu ulei si sare de mare. Apoi anchois si calamar prajit. Toate, aproximativ 16-17 euro. La asta mai adaugi o halba de bere de 1,5 euro (la jumatate de litru) sau un pahar de vin sau sangria si aia e povestea. Apropo de bere, sunt terase cu bere la 1 euro si chiar la 75 de centi am vazut intr-un loc, in trecere.

Felurile principale pornesc de la 8-9 euro si pot urca pana la 14-15 euro. La restaurantele mai elegante ai nevoie de 50-60 de euro pentru doua persoane.

Si vedeam in multe statiuni panouri cu meniul zilei la intrarea in fiecare terasa. Preturile intre 7 si 10 euro pentru fel principal plus antreu sau desert si eventual o cafea.

Iata si cateva preturi din supermarketul Mercadona, cu mentiunea ca intr-o seara era promotie la fructe. Mango 0,70 euro/kg (pret intreg 1,75 euro/kg), banane de Tenerife 0,50 euro/kg (pret intreg 1,69 euro/kg), pepene rosu 0,35 euro/kg, mere golden 1,79 euro/kg, nectarine 1,75 euro/kg, Coca-Cola 2 litri – 1,20 euro, suc de portocale 1,00-1,30 euro/litru, bere Heineken 0,56 euro/doza 0.33 litri, bere locala Dorada 0,82 euro/doza 0.5 litri, jamon serano 45 euro/kg, peste 7-11 euro/kg, caracatita 11 euro/kg, carne pui/porc aprox 5 euro/kg, branza maturata 10 euro/kg.

 

Alte cheltuieli

Daca mergi la plaja si ai nevoie de sezlong si umbra, platesti in jur de 3 euro pentru fiecare. Deci doua persoane achita in jur de 9 euro pentru doua sezlonguri si o umbrela.

Pentru a urca pe Vulcanul Teide (link) cu telecabina trebuie sa pui deoparte 27 de euro (dus-intors).

Parcurile tematice – Loro Parque si Siam Park. Un bilet de acces la Loro Parque costa 35 de euro pentru adulti, respectiv 24 de euro pentru copii (link). Se pot cumpara si bilete 2 in 1, care ofera acces la Loro Parque si Siam Park (parcul acvatic din sudul insulei). Pentru adulti, un twin ticket costa 60 de euro, iar pentru copii 41,50 euro (link). Intrarea la Siam Park este tot 35 de euro pentru adulti, respectiv 24 de euro pentru copii (link).

teide-tenerife-5
loro-parque-20

Travel Designer & TV Presenter. Ponturi de calatorie pentru oameni ca tine.

22 Comments

  • mirela16

    Cat de dor imi este de Tenerife! Si noi am avut masina inchiriata pentru 8 zile si a fost excelent. Singura problema a fost ca avea motorul cam mic si cum aproape peste tot trebuie sa urci, am impins-o de cateva ori. Recomand cu maxima placere o vizita in satul Masca, este ca un basm, dar inchiriati masini cu motor mai puternic?

  • Meet U

    Este intradevar frumos in Tenerife, dar riscam sa o promovam excesiv de nerealist si riscam sa venim dezamagiti din diferite locuri ,, uitate de timp” cum este Masca pe care o promoveaza multi cum este Mirela16 si de fapt gasesti aproape toate casele devenite comerciale cu terase de restaurant, garaje cu usi automatizate, camere de supraveghere, termopane etc. si unde este satul uitat de lume???? adevaratul sat uitat de lume inca mai gasesti in Romania.
    Daca ai vazut si alte destinatii asemanatoare, unele ti se par exagerat de promovate. Si daca esti pt prima oara in Tenerife risti sa cheltuiesti foarte mult in parcurile lor tematice si nici nu iti ajung 13 zile cat am stat eu.
    In fiecare parc platesti intrarea, fotografiile de la intrare, extra ex. daca vrei sa iti lasi copilul sa inoate cu foca trebuie sa platesti un bilet special +alte fotografii cu foca, plus eventual o gustare pt 3 persoane te poate costa si 200 euro la fiecare parc in parte.
    Gradina zoo si acvariul din Valencia bate de departe Loro Parc.
    Siam Parc intradevar este bine de frecventat de cel putin 2 ori ca sa beneficiezi si de reducere.
    Scuba diving este ceva de neuitat pt incepatori (nu ca in Pacific pt ca este apa mai tulbure) si Submarinul Galben (ramai cu o amintire ca ai fost cu un submarin dar nu iti face sperante ca vezi imagini spectaculoase ca pe Discovery ca nu este in Polinezia Franceza sau in Maldive.
    Pe foarte multe forum uri am vazut exagerari si risti sa iti faci asteptari mari si sa te intorci deziluzionat.

  • Cristian

    Salutare
    Frumos blog! Dar, ca oriunde pe net, hater-ii sunt prezenti!
    Dar sa nu polemizam!
    Eu cred ca fiecare destinatie are farmecul ei. Am vizitat Tenerife de 4 ori, si vara si iarna. E o destinatie care are un farmec aparte si care atrage, care te face sa-ti doresti sa revii. Asta daca nu esti limitat si intelegi prin exotic,doar plaje cu vegetatie luxurianta si nisip alb. Ce vreau sa subliniez , ca sa nu fiu off-topic, raportul pret calitate este unul dintre cele mai bune, din toate destinatiile vizitate de mine. Ca sa nu mai vorbim de ceea ce inseamna siguranta si civilizatie ! Mai nou , am descoperit zona Palm Mar, o mica localitate in sudul Los Cristianos, proaspat dezvoltata si un micro climat placut , in orice luna a anului , cu conditii de lux , la preturi de 3 stele in Las Americas, adica 100-120 euro pe noapte, intr-in complex rezidential super dotat, intr-un apartament de 110 mp. De revenit voi reveni , cu siguranta, insula lasandu-te de fiecare data cu sentimentul ca n-ai descoperit-o toata! Vacante placute!

    • Mihai Jurca

      Merci, chiar o insula faina.

    • Mihaela

      Buna ziua. Cum se numeste complexul despre care spui in Los Cristianos? cum pot face rezervare acolo?
      Multumesc

  • Mirela

    Felicitări pentru articol!
    Confirm tot ce spui/scrii în articol. Sunt 9 ani de când am descoperit insula și, cu fiecare an/vacanță mă îndrăgostesc tot mai mult. Clima îmi face bine, relaxarea oamenilor, veselia au efect asupra psihicului, te trezești că uiți instant de tot, toate.
    Prefer aceeași variantă de cazare, închiriez un apartament, mănânc la restaurante sau pregătesc acasă câte ceva luat din Mercadona , Hiper Dino, etc. Prețurile sunt ok, de multe ori chiar ca ale noastre sau sub, iar diversitatea produselor este un plus. Am descoperit locuri unde se mănâncă f bine, meniuri cu pește & co., la prețuri de aprox. 30 euro pentru 2 persoane- caracatiță, ton, salate, papas arrugadas, bere.
    Atenție la Masca, se sparg mașini, luați-vă toate măsurile de siguranță.
    Da, ai ce vedea, ai ce descoperi, ai distracție, plaje pentru toate gusturile, nu mai spun de cumpărături, dacă mergi pe insula ”eternei primăveri”
    Tenerife merită, măcar odată în viață!

  • cristi

    Am citit cu drag ce ai postat referitor la preturi si informatii dar fara sa fiu carcotas cele 3 farfurii cu ardei , calamar si hamsii sau anchois prajite zici ca au costat 17 euro , mie personal imi pare foarte scump la pret pentru niste simple gustari …

    • Mihai Jurca

      La noi cat ai fi dispus sa platesti pentru cele 3 antreuri?

  • Anca

    Aveti idee cum este vremea in mijlocul lunii octombrie? Oare putem avea parte de zile cu soare si plaja? Va multumesc. Keep going:)

  • Radu Todea

    Intr-adevar frumoasa prezentare. Eu as dori sa petrec in Tenerife cca 3 luni (Decembrie-Februarie) . Puteti sa-mi sugerati cum ar fi cel mai bine sa procedez la un buget de cca 2000 euro/luna.

    • Luc

      Plecam in 19 Nov pentru câteva luni (nu am luat bilete de întoarcere încă). Este al doilea an când facem asta. Dacă pleci fără copii o sa îți fie mai ușor sa găsești cazare. Noua ni se potrivește partea de nord. E mai verde, mai linistita. Prima luna de proba am stat în sud apoi am descoperit nordul și ne place maxim. Sa ne vedem în Tenerife…

  • Caty

    Referitor la zborul de intoarcere, este timp suficient pentru escala aceea de o 1,25h in Madrid? Niste detalii ceva despre zborul de intoarcere cu Tarom & AirEuropa ar fi binevenite.

  • Caty

    Multumesc mult pentru raspuns! Cred ca o sa alegem alta varianta totusi, parca nu as merge la risc… Foarte frumos articolul si utile informatiile! La cat mai multe calatorii memorabile!

  • Iani

    Bun articol! Cum ai condus cu polo pe drumurile de munte? In special m-a refer la drumul spre Teide și spre Masca. Mergem cu doi copii mici și ma gândesc dacă sa iau autobuzul pe rutele astea și mașina închiriată in rest. Polo bănuiesc ca e motor mic benzina si nu știu dacă trage in panta.

  • renate

    Pentru siguranta, intreb si aici: in Tenerife se poate intra cu buletinul sau musai cu pasaportul?

  • RENATE

    Multumesc.

  • Alina

    Este superb în Tenerife, dar eu as recomanda și mai puțin cunoscuta insula Fuerteventura mai ales pentru familii. Este mai puțin animata decât Tenerife dar are plaje net superioare.

  • M@rius

    Din unele comentarii citite aici razbate ca o duhoare de oua stricate spiritul de cocalarism-snobism al majoritatii romanilor. Va rupeti in figuri pe aici prin comentarii, da’ in Romania mancati hot dog de la IKEA si faceti posta cate o bere prin centrul vechi mai saracilor. Beti apa San Robinetto! :)) Majoritatea romanilor castiga in jur de 350 euro pe luna si unu’pe aici se lauda ca si-a tras apartament de 110 mp dom’le! Bai saracilor, snobilor, cocalarilor care sunteti! :))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *