stockholm-1

Cateva concluzii dupa vacanta de o saptamana la Stockholm

“Ce mica-i vacanta mare, si ce dor mi-a fost de ea” sunt primele doua versuri ale refrenului melodiei Corina Chiriac. Iar cand vacanta e la Stockholm, nici doua saptamani nu stiu daca mi-ar ajunge pentru tot ce vreau sa fac si pe unde imi doresc sa ajung. Stiu, suna ciudat, dar sunt addicted.

7 zile in care am cautat doar relaxare, cafea buna, niste (multe) cumparaturi – poate nu trebuia sa spun – si privelisti superbe la asfintit. O vacanta la finalul careia am avut o surpriza din cale afara de placuta. Cine crezi ca a venit sa ne ia de la Stockholm cu Airbus-ul 320? Andreea Litescu, singura femeie comandant de la Wizz Air, cu care doamna mea a mai zburat pe vremea cand lucra la aceasta companie.

Anul acesta, Stockholm-ul era un pic in santier. Se lucreaza de cativa ani la Citybanan – o linie de tren care va trece pe sub lacul Mälaren si care va simplifica mult traficul inspre si dinspre sudul orasului.

Merg in Stockholm aproape an de an, din 2007. Daca acum 9 ani nu auzeai nicio boaba de romana in capitala celor 3 coroane, de cativa ani lucrurile s-au schimbat. Partial in bine, partial in rau. Romanii si-au largit orizontul turistic si au inclus in traseele lor, pe langa eternele Grecia, Turcia, Bulgaria si Italia, si state precum Suedia, Norvegia sau Danemarca. Partea proasta e ca la fiecare statie de metrou avem si cativa “strajeri” care scutura ostentativ un pahar de McDonalds cu cativa banuti, poate poate le-oi da ceva de pomana. Si multi sunt de-ai nostri. Era mai zilele trecute un domn pe la 30 de ani care cersea in metrou. Pricajit, ponosit, dadea impresia ca abia sa taraste de-a lungul vagonului, sprijit in doua carje. “Pliz coroană, hei! Pliz coroană, hei!”. Cand vedea ca trenul ajunge in statie si el mai are 10 metri pana la capatul vagonului, uita subit de handicap si jappp! Fuga sa se mute in vagonul urmator. “Pliz coroană, hei!”.

STHLM-ul e intr-o continua schimbare. La fel si populatia lui. A fost primul an in care mergand pe pietonala comerciala a orasului, nu as mai fi putut baga mana in foc sa spun in ce tara ma aflu, in functie de figurile pe care le vad in jurul meu. Chiar ma gandeam ca daca ai face un film cu povestea vietii fiecarui om care se afla intr-un vagon de metrou, ai avea marfa pentru cinematografe timp de 2 ani.

In rest, soarele tot la 3:45 rasare dimineata si il uita Dumnezeu pe cer. Zahar se pune in tot ce se baga in gura, inclusiv in conservele de peste. Bauturi cu mai mult de 3,5% alcool gasesti doar in magazinele speciale, care numai asta vand – “buna dispozitie” de weekend. Pufuletii eco sunt tot 150 de RON kilogramul, iar paharul de cafea e “legat” de mana suedezului asa cum imi prindea mie maica-mea manusile cu sfoara ca sa nu le pierd, cand nu mi se vedea nasul din zapada. Apropo, suedezii si norvegienii sunt, dupa unele statistici, cei mai mari bautori din lume. In STLM cica s-ar bea in medie cate 4,5 cafele pe zi. Una pentru fiecare ora de lumina a unei zile de decembrie. Vin in zilele urmatoare cu mai multe povesti, ponturi si poze. Hai sa ne fie (de) bine!

stockholm-2
stockholm-3

stockholm-4

stockholm-5
stockholm-6

stockholm-7

stockholm-9
stockholm-8

mihai-jurca-stockholm

stockholm-11
gondolen-stockholm

Travel Designer & TV Presenter. Ponturi de calatorie pentru oameni ca tine.

9 Comments

  • Cecilia Rosca

    Multumim mult pentru detalii…abia asteptam si altele….si abia asteptam sa mergem si noi acolo….. 😉

  • Oana

    Cel mai frumos oras!! Ai avut dreptate?
    Citeam jurnalele tale de vacanta la Stockholm si ma gandeam ca intr-o zi poate voi ajunge si eu acolo…Am ajuns luna asta!! Mi-a placut foarte mult si de abia astept sa revin sa vad ce nu am reusit in cele 2 zile petrecute acolo( prea putine)

  • Andrada

    Hranitoare pentru suflet sunt povestile tale. Multumesc!

  • Bogdan

    Mihai, nu ai mai revenit cu mai multe ponturi. Plec la STHLM pentru a 2-a oara anul acesta, primul an cand am ajuns de fapt acolo si prima data cand m-am indragostit de un oras atat de tare! Sper sa ma tzina inca 7 ani 🙂 Te rog spune-mi ce locuri merita descoperite, nu as vrea sa repet prima experienta in totalitate. Stau doar un weekend. La un moment dat in postarile tale vazusem niste cafenele etc Imi place sa descopar cafenele, restaurante … imi place designul interior. Astept ponturile tale, daca ai timp!

    • Mihai Jurca

      Salutare! Intr-adevar, m-am luat cu altele.

      Muzee faine: Vasa Museum (nava vikinga), ABBA Museum, Skansen (parc in aer liber cu muzeu al satului, gradina zoo), Drotningholm Palace (daca iti plac muzeele regale), Moderna Museet (intrare gratuita), Nordiska Museet (muzeul civilizatiei nordice), poate si Nobel Museum.

      Cafenele faine: Johan & Nystrom, Drop Coffe si Snickarbacken 7.

      Gamla Stan (orasul vechi)
      Djurgarden – insula cu foarte multe muzee si verdeata (apus spectaculos din Waldemarsudde)
      Turnul primariei – priveliste senzationala
      Ivar Los Park – vedere si apus extraordinare
      Gondolen – apus foarte fain

      Mai intreaba-ma tu ce te mai intereseaza. 🙂

  • Emilia

    Buna Mihai,
    Am si eu o rugaminte la tine, poti sa imi spui, te rog, daca ai idee cum este vremea pe 15 septembrie?

    Multumesc frumos

    • Mihai Jurca

      :)) E soare dimineata si ploua putin pe seara. Acum lasand gluma la o parte, de unde as putea sa stiu eu cum va fi pe 15 septembrie?

  • Gabriela

    Buna
    Eu sunt studenta la Universitatea Tehnica de Constructii si as vrea sa stiu daca Suedia este o tara in care se dezvolta industria constructiilor sau stagneaza . Din cate stiu populatia este in imbatranire si de aceea intreb.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *