CHOWDER irlandez – o ciorba delicioasa cu smantana si fructe de mare
[image name=line]
Imi aduc aminte perfect de o zi cu soare, pe final de octombrie. Plecam spre casa din Centrul Vechi, cand, la o masa, pe cine vad? Marius Tudosiei (Bacania Veche). Salut, salut, ce faci, ce faci, unde mai pleci, Irlanda, ce sa mananc acolo, incearca chowder! E demential.
Ce e de fapt acest chowder? Pai e o ciorba destul de groasa, facuta din cartofi, morcovi, peste, fructe de mare, lapte si smantana dulce. Chowder-ul are mai multe variante, in functie de zona unde se gateste. Chowder se face si in SUA, dar si in UK. Cum mergeam in Irlanda, era normal sa fie cu fructe de mare.
Zis si facut! Ajunsi la Dublin, mergem in Howth – un mic sat pescaresc langa oras – sa incercam minunea, care arata asa!
Nu cred ca a trebuit sa iau mai mult de doua linguri din ea ca sa ma indragostesc iremediabil. Este exact genul de ciorba satioasa care iti trebuie dupa o zi rece, in care vantul ti-a ciufulit frizura in fel si chip.
Si se face si usor!
Saptamana trecuta, dupa ce am pus cap la cap toate retele pe care le-am gasit pe net, m-am pus pe treaba in bucatarie. Spun ca am fost nevoit sa le pun cap la cap deoarece nu cred ca gasesti doua retete care sa contina fix aceleasi ingrediente. E cam ca la noi la sarmale. Desi in toate se pune varza, carne si orez, vei mai gasi jdemii de ingrediente aruncate acolo, fie ca se potrivesc, fie ca nu.
Reteta chowder cu fructe de mare
Trebuie sa lamurim un lucru din capul locului. Nu stiu sa va spun cantitati. Le-am potrivit din ochi. Nu e mare inginerie!
Asadar. Am luat radacinile de la o telina, le-am curatat si le-am taiat cubulete. La fel am procedat cu 3-4 morcovi. Am taiat marunt si o ceapa potrivita.
Toate se arunca peste o jumatate de pachet de unt, topit intr-o oala.
Se calesc toate timp de 2-3 minute.
Dupa aceea, adaugam pestele afumat, taiat in cubulete. Se poate folosi macrou, batog, orice aveti la indemana. Chowder-ul nu este o ciorba pretentioasa. Este un preparat vechi, pseudo-rudimentar, asa ca nu are nevoie de cantitati fixe din anumite ingrediente. Cum iti place, asa il faci!
Urmeaza 2-3 linguri de faina (depinde cat de groasa vrei sa fie ciorba), care se amesteca in oala cu ceea ce avem pana acum.
E momentul pentru a adauga si ultimele ingrediente: peste taiat cubulete (pangasius, eventual somon), cartofi taiati cubulete, smantana dulce (eu am pus o cutiuta de 200 ml cu 30% grasime), lapte dulce (dupa ochi), supa de pui sau de peste, sare, piper.
Acum la supa de peste sau de pui e o problema. Nu stiu daca cineva sta sa faca o supa de peste pentru o alta ciorba. Daca nu o ai facuta, iti recomand sa folosesti Delikat sau Vegeta si ai rezolvat problema. In acest caz, dupa ce pui smantana si laptele peste legume si peste, adaugi apa si acest concentrat, dupa gust.
Totul se fierbe timp de 20-25 de minute. Vezi cand sunt fierti cartofii.
Aproape de final, arunca in oala incinsa si fructele de mare (scoici, calamari), care nu au nevoie de mai mult de 5 minute pentru a fi preparate.
Am vazut intr-un filmulet ca un domn, care facea chowder cu fructe de mare din conserva, turna si zeama de la ele in ciorba. Cu atat mai bine! Un plus de aroma.
MARE ATENTIE! Alege o oala mai mare in care sa fierbi chowder-ul pentru ca acesta va da in foc. Contine lapte care se umfla la fierbere!
Daca vrei sa o faci mai subtire, adauga mai putina faina. Daca vrei sa adaugi faina pe parcurs (iti dai seama ca nu e prea groasa), ia cateva linguri de zeama din ciorba, amesteca-le cu faina si toarna toata compozitia peste ciorba! Daca pui faina direct in ciorba se face cocoloase.
Ciorba se serveste cu felii de paine neagra de secara, unse cu unt.
Iata, inainte de final, si un filmulet de pe net, despre cum se face aceasta ciorba. Pofta buna!
* Daca ti-a placut, te astept cu un like pe pagina facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!
Leave a Reply