City-break in Salzburg. Unde mergi, ce vizitezi si cateva ponturi
Salz + Burg, adica sare + castel (fortareata). Minele de sare din apropiere de Salzburg sunt cele care au dat numele, dar au adus si bunastarea acestui superb oras situat pe raul Salzach. Rau care la randul sau isi trage numele de la cuvantul salz, care in germana inseamna sare, si care era principala cale de transport a acestei resurse, pana cand s-a construit calea ferata paralela cu raul.
Salzburg este poate cel mai elegant oras pe care l-am vazut in Europa. Oamenii se gatesc ca de sambata seara si daca ies sa isi plimbe cainele si sa cumpere o franzela de la brutaria din colt. Nu zbiara nimeni pe strada, soferii se opresc la 10 metri de cel care incearca sa intre pe drumul principal de pe o artera secundara, toti sunt relaxati si mananca extrem de multa carne. Bine am venit in locul care l-a dat lumii pe Mozart, in orasul in care daca pleci din centru pe bicicleta, in cel mult 5 minute ajungi in natura, de trebuie sa iti verifici harta ca sa nu crezi ca ai iesit deja din zona intravilana.
Fratilor, Salzburgul trebuie savurat. Fiind un oras mic, nu ai nevoie de masina sau de transport in comun ca sa vezi trei sferturi din tot ce are al de oferit. Urci la fortareata, apoi cobori si te infigi intr-o gradina de vara la o bere. Mai vizitezi ceva, te opresti la un wurst (carnat). O mai lasi pe doamna prin magazine, tu mai bei o bere. Si cam asa decurge o zi in Salzburg.
Ca sa nu alergi, in Salzburg, ai nevoie de 3 zile. Ai timp berechet sa vezi totul pe indelete. In 2 zile, vezi orasul pe repede inainte. Din Bucuresti se ajunge la Salzburg fie cu avionul – cu escala in Viena – fie cu masina (1.375 km). Cu trenul din Romania nu am fost, deci nu stiu sa va spun. O alta varianta ar fi sa zbori la Munchen, iar de acolo sa vii cu masina sau cu trenul. E cale de o ora si jumatate (140 km).
Centrul istoric si fortareata
Inainte de a porni la drum prin Salzburg, trebuie sa stiti ca zona centrala a orasului este compacta. Adica sunt mai multe stradute pietonale, piete, piatete, curti interioare, culoare de trecere intre strazi, s.a.m.d. Vei vedea foarte putine masini in aceste zone, iar acelea putine sunt masini de aprovizionare si taxiuri.
Getreidegasse este principala artera comerciala a orasului. La numarul 9 s-a nascut Mozart. Vei vedea scris pe o cladire vopsita in galben mentiunea Mozarts Geburtshaus si, evident, o multime de turisti la poza. La numarul 39 este Sporer, un magazin de schnapps-uri (bauturi spirtoase), care dateaza din 1903, si unde e pacat sa nu te opresti macar ca sa vezi cum arata. Sute de sticle si sticlute asezate pe polite de lemn, de zici ca esti la farmacie. Si oameni rosii in obraji, de jur imprejur.
Cum eu sunt innebunit dupa poze, parcurgerea stradutelor din centrul istoric este un lucru din cale afara de anevoios. Mergi putin si iti apare in stanga un gang, frumos aranjat cu flori si mobilier de gradina. La capatul lui, o fanta de lumina, cum ar spune nea’ Nelu Craciunescu, arbitrul. Faci un pas, mai faci doi, te strecori pe langa vizitatorii vadit incetiniti de frica de necunoscut, si ajungi intr-o minunatie de gradina de vara cu atmosfera 100% austriaca. Mese in centrul curtii interioare, mici bodegi de jur imprejur, umbra si oameni pe fata carora se poate citi linistea si satisfactia. Noteaza acolo, am ajuns la Sternbräu.
Un alt punct de intalnire al omuletilor din Salzburg este piata orasului, formata din mai multe multe tonete tematice. Unii vand numai paine, covrigi bavarezi si alte produse de panificatie. Standul cu carnati uscati tavaliti prin usturoi, piper verde, piper rosu sau mac si sunca afumata te scoala din morti cu mirosul degajat. Apropo, ce inseamna nivel de trai. In momentul in care nu ai grija zilei de maine, iti permiti sa te aprovizionezi cu produse de calitate superioara din aceste piete dichisite si sa nu cumperi numai din supermarket, produse de duzina.
Dupa repriza de inghitit in sec, sau in demisec, o luam usor catre funicularul care ne va duce sus, la castel. Ca sa ajungi acolo ai nevoie de vreo 10 minute, cu tot cu asteptat. De fapt, urcarea propriu-zisa dureaza pana in 2 minute. Sunt doua funiculare care transporta pasageri simultan. Unul urca, altul coboara. Istoria spune ca Festungsbahn este cea mai veche instalatie de transport pe cablu din Austria, fiind construita in 1892.
De sus, de la castel, orasul pare ireal de bine aranjat. Ca un carcotas ce sunt, cautam cu privirea o fatada de cladire nebagata in seama de cateva zeci de ani, un acoperis ruginit. M-am tot uitat si cu uitatul am ramas. Nicht!
Hohensalzburg este cel mai mare castel restaurat in intregime din Europa Centrala. Constructia lui a inceput acum aproape 1.000 de ani, insa ceea ce vedem noi astazi este opera arhiepsicopului Leonhard von Keutschach, care in anii 1500 l-a adus la forma actuala. Fortareata e formata din mai multe incaperi si curti interioare si adaposteste mai multe muzee.
Cu bicicleta spre Hellbrun Palace
Probabil ai observat ca dintr-o vacanta ramai in special cu experientele traite acolo. Probabil ca peste doi ani nu o sa mai tii minte ce ai mancat la restaurantul X, sau cate tablouri erau la muzeul Y. Insa o plimbare cu bicicleta pe langa un fir de apa turcoaz, pe langa un camp cu maci infloriti si pe o alee flancata de arbori seculari, nu ai cum sa o uiti.
In prima zi a vacantei la Salzburg am pornit la drum cu bicicleta. De la hotel am trecut raul, am ajuns in centrul vechi, iar de acolo am apucat-o spre Hellbrun Palace. In 2 minute dupa ce am parasit centrul, am ajuns efectiv la tara, varianta austriaca. Gazon de o parte si cealalta a aleii pentru biciclete, intersectii semaforizate pentru vechiculele pe doua roti si dorinta de a te opri la fiecare 20 de metri si a face o poza.
Asa ca ia-o catre Hotel Schloss Leopoldkron, un hotel construit intr-un palat rococo, avand o pozitie de senzatie pe malul lacului, iar de acolo tot pe firul apei, pe Almkanal. Apa are o culoare incredibila, e turcoaz datorita rocii calcaroase de pe fundul ei.
Palatul Hellbrun este, pastrand proportiile, un precursor la Disneyland-ului modern. A fost construit de un arhiepiscop acum 4 secole. Cum oamenii nu aveau la dispozitie foarte multe alternative de distractie si de petrecere a timpului liber pe vremea aceea, ce s-a gandit omul nostru!? Sa faca un loc unde sa se distreze pe seama invitatiilor sai. Si uite asa ii punea pe toti la o masa exterioara si ii stropea mai apoi cu tasnitoare plantate te miri unde. Ii mai ducea intr-o incapede interioara si incepea sa ploua din tavan. Le mai arata un experiment fizic, apoi ii stropea si din stanga si din dreapta, de jos, de sus.
La retur nu ne mai intoarcem pe acelasi drum. O luam pe Hellbrunner Allee, o straduta cu pietris, incadrata de arbori seculari, deschisa numai pentru biciclisti si pietoni.
Mönchsberg lift, muzeu de arta contemporana si un M32, un super restaurant
Ne-am intors in centru si ne cocotam iar pe un deal. De aceasta data urcam cu liftul prin peretele de stanca spre Muzeul de Arta Moderna. Muzeul in sine nu are cele mai tari exponate pe care le-ai vazut vreodata, insa cladirea in sine este foarte interesanta – un mix de beton, sticla si otel, prin care razele soarelui creeaza un joc interesant de lumini si umbre.
Cum iesi din muzeu este Restaurant M32, un loc dichisit, cu preparate derivate din bucataria austriaca si cea mediteraneana. Preturile nu sunt mici, insa experienta de a manca deasupra orasului este deosebita. Privelistea este de nota 10.
Hangar 7 + Fabrica de bere Stiegl
Cele doua atractii nu au absolut nimic comun, insa le-am pus in acelasi subcapitol pentru ca se afla la periferia orasului, langa aeroport, si merita vizitate impreuna.
Aeroportul din Salzburg are 6 hangare, numerotate ca atare. Sefii ai mari de la Red Bull au mai construit doua – Hangar 7 si Hangar 8. Hangar 7 este o colectie privata de masini, monoposturi de Formula 1, elicoptere si avioane, plasate sub o cupola de sticla si otel. Aceasta colectie are si un restaurant situat in cupola hangarului, bar, cafenea, zona de lounge si terasa. Acest hai sa-i spunem muzeu, desi toate exponatele sunt functionale, are ca principala atractie costumul cu care Felix Baumgartner a sarit din stratosfera, dar si o replica in marime naturala a capsulei din care felix a sarit. Hangar 8 este hangarul in care aceiasi bosi de la Red Bull isi tin avioanele private, avioanele de acrobatie, etc, si nu se poate vizita.
Acum despre fabrica de bere. Stiegl este una dintre cele mai cunoscute marci de bere din Austria. O parte a fabricii a fost transformata in muzeu. Pe parcursul a trei sferturi de ora afli detalii despre toti pasii prin care trec apa, maltul, drojdia si hameiul, pana la produsul finit, imbuteliat la sticla, doza sau servit la draft.
La iesire sau la intrare, in functie de cat de infometat esti, te poti opri la restaurantul fabricii. Sa vezi maiculita acolo ce inseamna porceala. Tava pe care o vezi mai jos cred ca avea cel putin 4-5 kilograme de carne, cartofi si porumb copt. Plus un kilogram de sosuri alaturi (de branza, usturoi, picant), sah si mat la ficat. In afara de Stiegl, restaurantul are si o larga selectie de beri artizanale din alte tari (Scotia, Olanda, UK, Norvegia, Belgia, etc).
Ce am mai facut in Salzburg
Dupa-amiaza e tare fain sa te plimbi pe jos sau cu bicicleta pe langa raul Salzach, sa gusti ceva de la corturile cu bunatati amplasate pe cateva sute de metri, si sa treci pe podul cu lacate.
Cu Salzburg Card (link aici) ai acces gratuit in toate locurile despre care ti-am povestit. Cardul este valabil pentru 24/48/72 ore si costa 24/32/37 de euro. Pe langa intrari gratuite la muzee si alte puncte de interes, cardul include transport in comun gratuit, urcare gratuita cu fincularul la castel, gratuitate pe lifturile Untersbergbahn si Mönchsberg si Salzach River Tour.
Si tot la capitolul plimbari, iti recomand gradinile Palatului Mirabelle. Un loc foarte bine ingrijit, cu flori de toate marimile, formele si culorile. Uitandu-ma retrospectiv, tare mi-ar fi placut sa nu chiulesc la botanica si sa impartasesc cu voi ce am vazut.
Apoi am fost la cursuri de gatit la Edelweiss Cooking School, intr-o grota, unde am invatat sa facem strudel cu mere austriac si Salzburger Nockerl (3 munti din albus de ou batut spuma, galbenus, zahar, faina, bagati la cuptor).
Daca iti place muzica clasica poti experimenta Mozart Dinner Concert, in Stiftskeller St. Peter, cel mai vechi restaurant atestat în documente – anul 803. Timp de mai bine de doua ore, stai la masa si asculti lucrari de Mozart, interpretate live. In pauze se mananca. Meniul este alcatuit din supa, fel principal si desert.
Daca va plac prajiturile, mergeti la Café Tomaselli, o cafenea veche de peste 300 de ani, situata in buricul targului. Iti lasa gura apa numai cand vezi cum arata prajiturile cu capsuni, zmeura, fructe de padure, frisca si crema de vanilie. Un skybar tare fain este Imlauer Sky Bar & Restaurant. Daca nu vrei sa iei cina, poti sta numai la o bautura la bar sau pe terasa.
Cam acestea ar fi povestioarele din Salzburg. Daca sunt nelamuriri, trageti in mine cu comentarii. Servus!
8 Comments
-
-
Anca SB
Hey ! Multumim de ponturi 🙂
Pentru vizitarea hangarului si a fabricii de bere e nevoie de programare ? Si se plateste bilete…sau este inclus in Salzburg Card ? 😊 -
Dany
De unde ati inchiriat biciclete? Pret, conditii? Multumesc
-
eduard
2-3 zile pe repede înainte ,să punem 4-5 zile sa vezi liniștit salzburgul ,ar fi varianta cea mai corecta,salzburg card este oki (recomand 72 de ore)
-
Dorin
Salut. Mulțumim pentru ponturi. În primăvara vrem să vizităm Salzburg-ul și ți-aș fi recunoscutor pentru un pont de cazare cu parcare. Mulțumesc.
Iancu Gabriel
Buna seara,
Unde se afla acea minunata piata a orasului in care se gasesc carnatii din fotografie ?
Multumesc,