hublou-avion

Este sau nu momentul sa cumperi bilete ieftine de avion pentru cand va trece pandemia?

In aprilie 2021, un bilet de avion Bucuresti – Milano poate fi cumparat astazi cu vreo 21 de euro. Un zbor dus-intors la Atena e putin mai scump, 50 de euro. Pentru finalul de mai se gasesc bilete Bucuresti – Palma de Mallorca la un pret foarte bun, aproximativ 125 de euro. Sa mai zic ca un Bucuresti – New York, cu escala in Varsovia, este vreo 365 de euro la inceput de aprilie? Ce mai, preturi bune spre foarte bune spre unele destinatii

Intrebare de baraj – in conditiile incertitudinii actuale, ti-ai cumpara sau nu aceste bilete? Unul, doua, sau chiar pe toate cele 4 enumerate, presupunand ca ti-ai si dori sa ajungi in destinatiile respective.

Daca astepti de la mine un raspuns transant, de genul DA sau NU, ma tem ca nu il vei obtine, pentru ca e foarte greu sa ne dam seama ce se va intampla maine, d’apoi peste 3, 6 sau chiar 9 luni. Amintiti-va un lucru. Cand a inceput primul val, prin februarie – martie, iar tarile au inceput sa se inchida una dupa alta, previziunile specialistilor din zona de turism mergeau spre o reluare mai serioasa a activitatii turistice undeva prin toamna. Vara era oarecum sub semnul intrebarii in multe zone. Cel putin luna iunie. Nu mai zic ca inspre Asia si Americi nici nu se punea problema ca se va putea calatori, cu cateva mici exceptii.

S-a zvonit apoi ca in toamna-iarna vine valul doi. Prin iulie, cand mai toata Europa raporta un umar redus de cazuri, iar viata incepea sa semene tot mai mult cu ceea ce eram obisnuiti pana la nebunia asta, naiba mai credea ca mai vine valul 2. In fine, ce a urmat ati vazut cu toti.

Companiile aeriene nu au dus-o deloc bine in aceasta perioada. Unele si-au mai peticit pierderile pe ici pe colo cu cate un zbor cargo, un zbor de repatriere si cateva chartere unde a fost cazul. Insa situatia e disperata in multe locuri. Au fost curse anulate din cauza lipsei de pasageri, personal dat afara, aeronave retrase in hangare. Si, peste toate astea, multi calatori nemultumiti ca nu li s-au restituit banii pe biletele rezervate pe zborurile care din varii motive nu au mai avut loc. Sa vedeti concert de injuraturi in La minor pe diverse forumuri si pagini ale companiilor aeriene, de si acum imi mai tiuie urechile.

Revenind la oile noastre. Raspunde-ti la o simpla intrebare – iti permiti sa te lipsesti – cateva luni, poate un an, poate definitiv – de banii pe care ii dai acum pe respectivele bilete de avion? Daca nu te “fac” 50 de euro, cum se zice prin popor, cumpara-le. Stii cat de bine e in aceasta perioada sa ai, macar la nivel psihic, o proiectie a lucrurilor in viitor? La anul, in mai, daca se va putea calatori, as vrea sa ajung in Tenerife. Sau sa fac scuba la Marea Rosie, ori sa ma dau cu kaiak-ul in fiordurile norvegiene. Ai la ce sa te gandesti, trece timpul altfel.

Inainte de a vana niste bilete de avion ieftine, am cateva recomandari pentru tine.

Spre exemplu, subsemnatul nu si-ar lua deocamdata bilete catre SUA, Asia, si in general outside UE. De ce? Pentru ca si Statele Unite si Asia (nu toate statele, dar multe dintre ele) sunt inchise de multa vreme pentru europeni, situatia in State e destul de grava acum, iar in Asia sunt tari care stau foarte bine d.p.d.v. epidemiologic, vezi exemplul Thailandei, si nu isi permit o relaxare acum. Deci, mai pe Europa cum s-ar zice.

Cauta apoi istoricul tarii in care vrei sa mergi. Uite, accesul turistilor romani in Norvegia si Finlanda (cu exceptia charterelor catre Laponia) este restrictionat de nici nu mai stiu cand. In august ne-au inchis si danezii, daca vorbim despre tarile nordice. La fel tarile baltice. In schimb Suedia a fost mereu deschisa turismului, o abordare diferita. De ce spun sa verifici istoricul tarii? Ca sa intuiesti cam cat de probabila ar fi o redeschidere a granitelor daca lucrurile se mai indreapta. Uite, Norvegia a anuntat ca masura controalelor extinse la frontierele terestre se prelungeste pana pe 1 iunie 2021 (citeste pe pagina MAE).

Apoi verifica politica comerciala a companiei cu care ai dori sa zbori. Da banii inapoi pe bilete, ii da la timp, iti da vouchere in contul banilor platiti pe bilet, poti lua usor legatura cu ei sau stai prin call centere pana te uita sfintii pe banii tai? Sunt lucruri pe care le poti afla de pe paginile de FB ale companiilor, forumuri, comentarii din diverse articole de specialitate. Documenteaza-te!

Marea necunoscuta imi pare ca devine in acest moment campania de vaccinare – cand va incepe pentru noi, cei mai multi, care nu suntem nici medici, nici personal din categoriile de risc. Daca se va face rapid sau va dura mult din cauza problemelor logistice care pot sa apara. Daca va fi eficienta. Daca oamenii vor vrea sa se vaccineze. Cate si mai cate. Nu e deloc simpla ecuatia.

Gandeste-te ca deja sunt tari si companii aeriene care si-au afirmat intentia de a permite accesul pe teritoriul lor, respectiv in aeronavele lor, doar persoanelor vaccinate. Vezi Qantas, Italia, etc. Nu se stie de cand, pentru ca nu poti spune ca gata, de la 1 ianuarie numai poti zbura cu noi nevaccinat, si nici macar nu a inceput https://www.mihaijurca.ro/wp-content/uploads/concerte-1.jpgistrarea vaccinului. Trebuie sa existe o masa critica, asta ca sa nu zbori cu avionul gol. Dar repet, astea sunt necunoscute in acest moment, pana nu apar clarificari suplimentare, putem doar specula pe aceasta tema.

In concluzie, eu as cumpara hai sa zicem doua bilete, in doua destinatii diferite, cel mai probabil pentru vara – toamna viitoare. Dar stii ce destinatii? Unele spre care gasesc super deal-uri. Nu mi-as lua Atena la 50 de euro. Ok, nu o iau cu 50 si o sa o cumpar la 100 daca se va putea zbura, mare paguba in ciuperci. Dar o Palma la 125 de euro suna foarte bine. Cand in conditii normale biletul respectiv ar fi cam 300-400 de euro. Si neaparat biletul respectiv sa fie refundable.

Nu as lua bilete combinate. Plec din Bucuresti la Londra, de acolo in Palma, iar din Palma retur spre Bucuresti. Prea multe necunoscute, riscuri inutile.

Ce as mai face? Nu mi-as lua sub nicio forma cazare de acum. De ce as lua, cand sunt convins ca hotelurile nu vor da pe afara de turisti in 2021!? In plus, pe ultima suta de metri pot aparea oferte bune. Daca totusi tii neaparat sa iti iei cazare, vezi sa aiba anulare gratuita. Nu mai zic de masini inchiriate si alte tururi, etc.

Daca as caracteriza situatia actuala intr-un cuvant, as spune loterie. Stii cum e? Ca la pariuri. Pui si tu 10 lei pe victoria echipei preferate cu 3 la 0. Daca iti iese scorul, te bucuri si iei de 10 ori banii inapoi, daca nu, ai pierdut o bere in oras.

Travel Designer & TV Presenter. Ponturi de calatorie pentru oameni ca tine.

5 Comments

  • Gabriela

    Buna Mihai! Noi suntem in Tenerife, am plecat acum mai bine de o săptămâna, din București, cu RyanAir către Madrid. Avionul era 90% ocupat. Noaptea am petrecut-o la un hotel lângă aeroport, iar a doua zi dimineața am zburat cu Iberia direct in Tenerife Sud. Aici, acum este vara, stam la plaja, am vizitat tot ce se putea vizita pe insula. Sunt foarte putini turiști, dar nu ai senzația de pustiu, ai magazine de tot felul deschise, restaurante, tot ce îți dorești. La întoarcere vom proceda la fel, prin Madrid, stam o zi, apoi ne întoarcem cu Ryan la București. Cum am procedat noi? Am luat biletele pe bucăți. Intai Buc-Madrid, am așteptat cu o săptămâna înainte sa nu se anuleze biletul, apoi am luat Mad-TFS. Nu as zice ca a fost foarte scump având in vedere ca am zburat cu Iberia. Cel mai mult ne-a costat Mad-Buc cu Ryan. Am căutat tot felul de variante, a fost singura mai convenabila ca și ore de zbor. Cazarea atât in Mad cât și in Tenerife am luat-o cu o seara înainte de sosire. Sunt mult oferte, iar prețurile sunt foarte bune. Sa nu uit, înainte de a ajunge in Spania, trebuie sa faci testul Covid (alți bani). Pe aeroport arunca o privire fugitiva peste el de 1-2 secunde. Cam atât pe partea logistica. In rest, mare, soare, delfini, vulcan, peisaje de vis și …mult, mult soare!🌞

  • dan

    Dar o Palma la 125 de euro suna foarte bine.

    Iti dau doua palmi la 100 de euro la oferta de black friday?
    Ce zici patroane merge?

    Glumim si noi in perioada asta tulbure

  • Daniel

    Salut, Mihai. Vad un mare “entuziasm” ca unele tari si companii aeriene vor cere o dovada de vaccinare ca sa poti calatori. Cred ca ar fi intelept din partea lor ca macar 6 luni sau chiar un an de acum incolo sa aplice o metoda “mixta”, adica sau vaccin sau test Covid. La vaccin, asa cum bine zici si tu, vor avea acces in primul rand cei din categoriile de risc, iar persoanele active si sanatoase, adica cei mai mari consumatori de calatorii, abia pe urma.
    Deci cred ca s-ar impusca singuri in picior daca ar cere dovada vaccinarii foarte curand pentru ca n-o sa aiba clienti nici cati erau in pandemie :))
    Cu respect pentru tot ce faci.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *