Cum profiti de “dulapurile” de bagaje pe care le gasesti in gari si in aeroporturi
[image name=line]
Ti se intampla cateodata sa ai cateva ore la dispozitie ca sa vizitezi un oras, fie el mai mare, fie mai mic. Sa presupunem ca ai venit cu avionul de la Bucuresti la Bruxelles si vrei sa ajungi la Brugges, sau Amsterdam, ori Rotterdam. Nu conteaza unde! De la Bruxelles va trebui sa iei trenul catre destinatia finala. Cum trenuri exista din ora in ora si nu esti presat in niciun fel de timp, de ce nu ai “arunca” un ochi sa vezi cum arata si capitala Belgiei? Ca poate nu ai fost si cine stie cand mai ajungi pe acolo.
Insa aici apare o mare problema. Si e mare. Si e grea. Si se numeste bagaj.
E clar ca nu ai cum sa o iei “la pas” cu ditamai valiza dupa tine prin oras. Deci trebuie sa faci cumva sa “scapi” de ea, dar sa fii sigur ca o mai si gasesti atunci cand te intorci.
Pentru aceasta problema exista luggage lockers – dulapioare de bagaje.
Acestea sunt niste casete metalice in care iti poti lasa ce ai cu tine, timp de cateva ore/zile. Casetele se gasesc mai ales in gari si aeroporturi, dar am vazut la viata mea si in mall-uri sau alte locuri. Important este sa le cauti inainte de a pleca in vacanta. Dai un search pe Google dupa una din sintagmele “luggage lockers“, “bagage lockers“.
Cum functioneaza luggage lockers-urile?
Nu e mare inginerie sa le folosesti. Trebuie in primul rand sa vezi cat de mare trebuie sa fie caseta pe care o vei inchiria. Exista de regula 3 sau chiar 4 dimensiuni – de la unele mici in care incap 2-3 bagaje de mana, pana la cele XXL unde intri si tu alaturi de valiza. 😛
Ca se alegi dulapul optim, pune toate bagajele intr-unul singur si vezi daca se inchide usa. De abia apoi platesti. Vezi ca daca ai pus 2 valize intr-unul, ai platit (deci l-ai inchis) si iti mai ramane o geanta pe afara, va trebui sa mai cumperi o caseta si nu va mai fi rentabila operatiunea. Asa, mai bine luai un loc mare de la inceput si terminai povestea.
Bunnn. Deci, pui bagajele, platesti, inchizi si caseta se blocheaza. Vei primi un biletel pe care este trecut un cod din 6-10 cifre (depinde de masinarie) pe care il vei folosi ca sa o deblochezi atunci cand te reintorci. Am vazut si locuri unde se dadea un jeton magnetic in loc de cod.
ATENTIE! Odata inchisa caseta, nu o mai poti deschide ca sa iti iei ceva din geanta. Sau, daca o deschizi, mai platesti o data pentru alte 24 de ore. Deci, gandeste-te bine ce vrei sa-ti mai iei de prin bagaje, inainte de a le bloca!
Cat costa “operatiunea”?
Preturile difera de la oras la oras. De regula se tarifeaza pe cate 24 de ore. In general platesti sub 10 euro pentru o zi.
Iata cateva exemple:
- Aeroportul Schiphol din Amsterdam – intre 6 si 11,5 euro, in functie de dimenisiune
- Gara din Berlin – intre 3 si 6 euro, in functie de dimenisiune
- Barcelona – intre 3,5 si 8 euro, in functie de dimenisiune
- Aeroportul Kastrup din Copenhaga – 50 DKK (6,7 euro) caseta mica, respectiv 75 DKK (10 euro) caseta mare
Zonele de depozitare bagaje sunt supravegheate cu camere, deci sunt sigure. Nu am intampinat niciodata probleme in a le folosi. Daca nu iti dai seama cum functioneaza, citeste instructiunile afisate sau intreaba pe cineva. 🙂
* Daca ti se pare util, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!
9 Comments
-
-
-
Laurentiu
In Viena erau intre 2-8 Euro acum un an, in Gara centrala :).
-
Teo
Eu am avut noroc sa-mi las bagajele la hotelul la care am fost cazata, dupa ce am predat cheia. Aveau o camera speciala pentru asa ceva. Off topic, de la Bruxelles la Bruges sunt trenuri din zece in zece minute, deci chiar ar fi pacat sa nu tragi o fuga daca ai jumatate de zi libera.
-
Olesea
Foarte util! Stii cumva daca este la Otopeni?
-
Szrlitzky nicoleta
Este la otopeni dulapuri bagaje
-
amalia
in memmingen este?
-
Gy B
Buna seara,
stie cineva care sunt tarifele in Atena?
Luc
Atentie la o chestie pe care am patit-o in gara la Barcelona.
Am lasat bagajele la o cuseta din asta si am plecat prin oras in ideea sa ne intoarcem pe la 11 seara sa le luam si sa plecam la aeroport. Am revenit pe la 11 fara un sfert si ce sa vezi, nu puteam ajunge la casete pentru ca in fata lor era un grilaj mare care inchidea ca o camera toate cusetele. Nu stiu de unde a aparut ala ca nu-l vazusem cand am lasat bagajele.
Disperati am mers sa intrebam la informatii ce se intampla (norocul nostru ca aveam in grup pe cineva care stia limba spaniola), iar cei de acolo ne-au spus linistit ca grilajul se inchide la 11 si ca putem veni abia a doua zi dimineata sa luam bagajele.
Recunosc ca era un mesaj pe undeva cu orele de functionare, dar pe care nu-l vazusem initial. Norocul nostru a fost ca inca nu era 11 fix, dar “hombre”-le responsabil cu inchisul grilajului plecase deja acasa, asa ca aveam un caz solid in fata celor de la informatii. Oricum n-a fost usor ca tipa de la ghiseu n-a vrut sa ne ajute pe motiv ca n-ar fi treaba ei.
Cu ceva scandal si suturi in grilaj am convins-o si l-a intors pe paznic din drum. Astfel nu ne-am abandonat bagajele in gara din Barcelona.
Concluzie: Cascati bine ochii la toate anunturile inainte sa lasati bagajele pe undeva.