Sleepinginairports.net – ghidul celor care vor sa doarma in aeroporturi
[image name=line]
Se intampla uneori sa ai un zbor cu escala. Ajungi pe aeroportul din Viena la 22.30, sa spunem, si pleci dimineata la 6.00 spre destinatia finala. Ce faci? Inchiriezi o camera de hotel pentru numai cateva ore, dar platesti tariful integral pentru o zi de cazare, o iei la pas prin oras si esti dat afara pe rand din fiecare bar/cafenea pe motiv ca se inchide, sau incerci sa-ti gasesti un culcus unde sa incerci sa atipesti pret de cateva ceasuri?
Grea intrebare. Este valabila si pentru cei care au cursa dimineata la 3.00. Sa stai pe strazi de la 12 la pranz (ziua precedenta), atunci cand trebuie sa predai camera de hotel, e cam mult (total de 15 ore pana la decolarea avionului), dar parca si sa mai platesti o noapte in plus, in conditiile in care oricum te plimbi prin oras pana seara la 21.00, apoi vii in camera, faci un dus si incerci sa atipesti 2-3 ore, parca nu e o lege de baza a economiei in turism.
Niste baieti destepti s-au gandit sa faca un site – ghidul dormitului in aeroporturi. Pagina are la baza comentarii ale turistilor, care isi povestesc experientele traite prin aeroporturi. Noaptea!
Trebuie sa cauti aeroportul pe care vrei sa faci acest lucru si sa te pui pe citit.
Un domn povesteste cum si-a petrecut o noapte in aeroportul Henri Coanda – Otopeni. Pe scurt: a venit de la Atena, avea zbor a doua zi in zori, a incercat sa stea in baruri/cafenele dar a fost dat afara pe motiv ca e prea tarziu si ca se face curat in ele, business lounge-ul… pauza, si in cele din urma a dormit in zona de joaca pentru copii. Am aflat cu aceasta ocazie ceva nou.
Daca ajungi la Napoli, povesteste un tanar, desi te afli in toiul verii, e un frig in aeroport… Motivul? Aerul conditionat merge toata noaptea. In plus, la fiecare 15 minute se face cate un anunt, iar dupa 10 seara nu mai gasesti nimic de mancat sau baut.
Exista pe site si o lista cu trucuri pe care trebuie sa le aplici pentru a-ti face “cazarea” mai usoara pe aeroport.
Din votingul de pe site, in 2012, cel mai bine era sa te prinda noaptea pe unul din aeroporturile urmatoare (in ordinea clasamentului):
- Amsterdam Schiphol
- Helsinki Vantaa
- Munchen
- Zurich
- Frankfurt am Main
- Copenhaga Kastrup
Ghinionul, tot in ordinea pozitiilor (de la cel mai prost), se putea numi:
- Roma Fiumicino
- Paris Beauvais
- Frankfurt Hahn
- London Luton
- Milano Bergamo
In loc de final : acest articol are rol orientativ :-). Nu faceti acest lucru cu iubitul/iubita, la prima vacanta impreuna! De la a doua. 🙂
Si daca ai intamplari interesante, le poti trece la comentarii, mai jos.
* Daca ti-a placut, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!
4 Comments
-
Soferul Constantean
Superb. Chiar am zbor cu escala zilele astea si imi vine pe dos sa ma duc pentru 6-7 ore la hotel. Trebuie sa ma transport de la aeroport si inapoi, sa pierd timpul cu drumurile si asa mai departe. Bine totusi ca nu trebuie sa inoptez in Otopeni ca inebuneam 🙂
-
Antal
Am experimentat 98 de ore de greva foamei in aeroportul din Hong Kong, pentru ca cei de la Lufthansa si Aeroflot jucau ping-pong cu mine.
Pot sa iti spun ca e un loc placut, mi-au adus o patura imediat ce am inceput sa intreb de Protectia Consumatorului, s-a instituit din cauza mea alerta de terorism, aeroportul fiind patrulat de garzi inarmate; am avut ocazia sa fac cunostinta cu consulul Romaniei, care cu burta mare si plina, dupa doua zile de dormit pe podea, mi-a cerut sa stau drepti in fata dansului si mi-a reprosat ca din cauza mea a facut colosala distanta de 45 de km (!!) desi eu nu am cerut asistenta consulara.
In general pot spune ca Hong Kong este un loc placut pentru cei care vor sa doarma pe podea, am fost supravegheat de politisti chiar si la toaleta, unde mergeam in fiecare seara sa ma spal si sa fac … singurul lucru ce putea face cineva in greva foamei (incepe cu p si se termina cu i sau u, in functie de preferintele de exprimare…)
Recomand oricui sa incerce acest lucru, mai ales daca vrea sa fie “protejat” personal de seful Securitatii Nationale, care m-a urmarit si prin autobuz, ca sa vada ce fac, cand mergeam la biroul Aeroflot, si care a cerut unei vecine de birou cu acestia sa ma urmareasca, ceea ce dansa a si facut.
In general am dobandit o parere pozitiva despre autoritatile comuniste, care m-au ajutat ca de Ash-Wednesday sa imi puna cineva cenusa in cap, maturandu-mi ostentativ in cap praful adunat prin zona. Desi nu erau preoti, aceasta actiune mi-a deschis calea spre intelepciune, apeland catre un oficiu consular al unei alte tari (avand cetatenie dubla) care pana la urma a reusit sa ma indrume intr-o maniera mai putin orgolioasa si mai constructiva spre oficiul Ombudsmanului.
Ce sa zic, in general este placut sa dormi prin aeroporturi.
De exemplu in aeroportul din Moscova poti simti pe propria piele cum e sa stai intr-o inchisoare de inalta securitate, cum e sa ti se fure de vanzatoarele din zona de tranzit datele cardului si sa inregistreze tranzactii fictive pe ea; cum e sa platesti pe un sandwich 10 euro.
O parere neasteptat de buna am dobandit despre zona de tranzit din Istanbul, unde se poate dormi in liniste si confort pana la ora 6 dimineata, dupa care insa forfota incepe si nu mai ai scapare. Cum am fost foarte atent si insistent am reusit sa imi puna si bagajele pe avion, fara sa trebuiasca sa ies din zona de tranzit, lucru destul de complicat si care trebuie intotdeauna luat in considerare la o constructie de bilete mai complex si posibil doar daca zborurile sunt pe acelasi bilet si/sau aceeasi alianta. -
Gheorghe
Dacă dorm în aeroportul Henri Coandă București o noapte am unde sa încarc telefonul?
adi_an
Aeroport Bologna
http://sensgiratoriu.wordpress.com/2013/06/26/deja-vu/