Gibraltar, ghid de vizitare. Poze si multe ponturi
Din ciudatenile geografiei – cat dureaza sa ajungi din sudul Spaniei, Marbella, cu masina in Marea Britanie? Raspuns – intre 50 si 60 de minute, depinde cum conduci. Desi aparent poate parea o gluma seaca, intrebarea ascunde un sambure de adevar. Gibraltarul este teritoriu britanic, face parte din Uniunea Europeana, dar nu si din spatiul Schengen, motiv pentru care buletinul sau pasaportul sunt primele lucruri care vi se vor cere la intrarea pe limba de pamant de 6,7 kilometri patrati, care delimiteaza Marea Mediterana de Oceanul Atlantic.
Inapoi in timp. Anul 711. Tariq ibn Ziyad, guvernatorul Tangerului, ajunge in Gibraltar – teritoriu supranumit si The Rock (stanca) – si lanseaza invazia musulmana din Peninsula Iberica. Actualul Gibraltar cade in mainile invadatorilor, iar The Rock primeste numele cuceritorului – Jabal Tariq (Muntele lui Tariq). Spaniolii isi recupereaza stanca in 1462, dar o pierd din nou in 1704, in fata britanicilor de aceasta data. Iar in zilele noastre, Gibraltarul este unul dintre motivele pentru care spaniolii se mai iau la harta cu britanicii din cand in cand. Evident ca Spania isi vrea teritoriul inapoi, insa de fiecare data cand se face referendum in Gibraltar, populatia de acolo voteaza sa ramana sub coroana britanica.
Gibraltarul fascineaza prin povestea sa, atrage prin asezarea sa atipica, dar si prin misterele pe care le ascunde stanca. Cum vii cu masina dinspre Malaga/Marbella, la un moment dat, apare la orizont un mot stancos, care creste, si tot creste, pe masura ce te apropii de el. Orasul spaniol lipit de granita cu Gibraltarul este La Linea de la Conception, un loc aparent neinteresant, dar cu niste plaje frumoase, lungi, deschise, care se termina taman in stanca Gibraltar. Este locul de unde se fac multe dintre pozele faine in care apare Gibraltarul.
Trecem granita, traversam pista aeroportui si am ajuns
Intrarea in Gibraltar este ciudata. Daca mergi pe jos, trebuie sa treci prin portile de control, unde iti este scanat actul de identitate, apoi iesi din cladire si ajungi pe … pista aeroportului din Gibraltar. O traversezi de-a latul si ai ajuns in sfarsit in oras.
Mai multe informatii despre Gibraltar gasiti pe www.VisitGibraltar.gi, pagina oficiala a Oficiului de Turism din Gibraltar. Informatii despre rutele autobuzelor din Gibraltar gasiti aici. O calatorie cu autobuzul in Gibraltar costa 2,40 euro, iar un abonament valabil o zi – 3,30 euro.
Aeroportul din Gibraltar este o atractie pentru turisti, chiar daca acestia nu zboara. De fiecare data cand un avion decoleaza sau aterizeaza, se lasa barierele, iar pietonii sunt tinuti la distanta de politistii imbracati in uniforme britanice. Exact cum ii vezi prin Regat. Aeronava se desprinde de la sol sau aterizeaza, barierele se ridica, iar masinile si pietonii primesc din nou unda verde pentru traversarea pistei.
Intr-o prima faza, nimic nu tradeaza faptul ca te afli intr-un teritoriu britanic. Clima nu are cum sa se schimbe in cateva sute de metri, oamenii vorbesc spaniola, llanito (un soi de spaniola, impanata cu cuvinte englezesti , malteze, portugeze, genoveze, italienesti, etc) si destul de putin engleza, iar trasaturile localnicilor nu fac neaparat nota discordanta fata de cele ale vecinilor spanioli. Putinele lucruri care tradeaza faptul ca te afli intr-un British Overseas Territory sunt numerele de inmatriculare ale masinilor – placute galbene exact ca in UK, cu indicativul GBZ – si faptul ca preturile sunt afisate atat in euro cat si in lire sterline, deci poti plati oricum. Uniformele autoritatilor, de asemenea, sunt pe model britanic, iar puburile englezesti sunt la tot pasul.
La pas prin Gibraltar
Gibraltarul nu este mare, poate fi parcurs la pas foarte lejer. De la aeroport, in 10-15 minute de mers pe jos, ajungi deja pe strada pietonala comerciala, din care pornesc mici ramificatii la stanga si la dreapta. Strada comerciala incepe din Piata Cazematelor, o piata luminoasa, cu numeroase terase si restaurante, in care te poti opri pentru o bere la pint si o portie generoasa de fish and chips.
Din loc in loc, pe cate un zid zdravan din piatra, sta scris numele fortificatiei, eventual si anul in care a fost aceasta ridicata – West Place of Arms, North Bastion, Ragged Staff Gates, etc. Nu trebuie sa fii vreun expert militar sa-ti dai seama ca ai ajuns intr-un punct strategic extrem de important, si sa iti imaginezi prin cate incercari a trecut Gibraltarul de-a lungul istoriei.
Daca esti mare fan muzee, jos, in centrul vechi, vei gasi Gibraltar Museum, un muzeu dedicat in intregime culturii si istoriei acestui teritoriu. Te vei pune la punct cu informatii istorice legate de toate popoarele care au trecut prin Gibraltar, de la cartaginezi pana in prezent.
Si tot in zona centrala este si The Convent, una dintre cele mai vechi cladiri din Gibraltar. Se spune ca ar fi fost construita in 1531 si ar fi fost folosita initial de catre calugarii franciscani, apoi a devenit domiciliul Guvernatorului Gibraltarului.
Per ansamplu, atmosfera in Gibraltar este de vacanta. Daca arunci o privire rapida asupra orasului, nu iti dai seama cine si ce ar putea lucra acolo. Dar sa lasam centrul vechi si sa urcam pe The Rock, la 426 de metri deasupra apei, locul cel mai fain din Gibraltar.
The Rock of Gibraltar si maimutele agresive
Ca sa ajungi sus, trebuie sa iei o decizie strategica. Nu e operatie pe creier, dar de aceasta decizie depinde felul in care te vei deplasa sus pe munte. Iti explic imediat de ce. Cei mai multi turisti aleg sa urce cu telecabina. Cozile sunt destul de mari, insa cumpararea unui bilet online iti permite sa skip the line, iar timpul de asteptare se diminueaza simtitor. Sa zic ca am stat vreo 30-40 de minute pana am urcat in telecabina, altfel, avand de indurat cel putin 2 ore la coada.
De aici poti cumpara bilete pentru telecabina. Cel mai ieftin bilet cu putinta costa 6,50 lire sterline si ofera o urcare cu telecabina pentru copii cu varsta cuprinsa intre 5 si 12 ani. Un bilet dus-intors pentru adulti costa 15,50 lire, iar biletul care iti ofera transport cu telecabina si acces la rezervatii costa 25,50 lire pentru un adult.
In tot acest timp, pe la coada, vin domni si doamne care racoleaza turisti, pentru a-i duce sus cu microbuzul. E mai ieftin, dar nu stii ce cumperi si de la cine cumperi. Eh, telecabina te duce sus in 6 minute, la o altitudine de 412 metri. Privelistea este senzationala. Inspre sud se vad Marocul si vasele care traverseaza stramtoarea Gibraltar. Pe latura vestica este Bay of Gibraltar (Bay of Algeciras), un golf care desparte Gibraltarul de cea mai sudica parte a Spaniei continentale. Iar privelistea cea mai frumoasa este inspre est, catre Mediterana practic, un perete stancos care parca se pravaleste peste plajele Sandy Bay si Catalan Bay Beach. Acest povarnis este Cismigiul a sute, poate chiar mii de pescarusi, aflati la odihna sau in asteptarea prazii.
Insa stapanii stancii sunt macacii, dragii de ei. Vai, maimutica! Jap, iti trage maimuta una peste ochi! Te strambi la maimuta si o imiti, iti tranteste o strambatura de nici cand te certi cu soacra nu esti capabil sa reproduci momentul. Care e ideea. Macacii din Gibraltar sunt o specie protejata prin lege. Sunt practic singura colonie de maimute salbatice din Europa. Legendele privind aparitia macacilor in Gibraltar sunt multe si marunte, care de care mai haioase. S-a ajuns pana la a se spune ca macacii ar fi venit din Maroc (lucru adevarat) printr-un tunel subteran secret, sapat pe sub stramtoarea Gibraltar. Si ii intalnesti pretutindeni, acolo sus, pe stanca. Inca de jos, de la statia de plecare a telecabinei, ti se face instructajul. Nu te strambi la maimute, nu le provoci, si, cel mai important, nu le hranesti. Poti fi amendat. Imi aduc aminte si acum. Langa noi, la coada, era o familie de cehi sau slovaci. El, capul familiei, cu o punga mare transparenta cu sucuri, chipsuri si alte gustari pentru familie, cel mai probabil. Mi-e greu sa cred ca atunci cand vezi peste tot ca amenda pentru hranirea macacilor poate ajunge pana la cateva mii de lire, te afisezi ostentativ cu plasa la coada. In fine. Omul pur si simplu nu cred ca stia la ce sa se astepte. Ajunge sus, si nu cred ca dureaza 20 de minute si este inconjurat de stapanii Gibratarului. Lasa plasa si ai 2 minute sa dispari, ceva de genul. O maimuta fugea cu sticla de Cola, alta cu chipsurile. Radeam de numa- numa.
In general, maimutele sunt linistite. Le vezi, cu mic cu mare, fie tolanindu-se pe cate un zid la soare, fie cautandu-se de purici, fie privind nepasatoare la tot ce se intampla in jur. Turistii le pozeaza, se joaca uneori cu ele, insa totul pana una dintre ele se supara, iar situatia se tensioneaza. Maimutele au o slabiciune pentru culoarea rosie. Dupa vreo jumatate de ora de plimbare pe potecile cu trepte betonate ale stancii, ce se gandeste doamna mea? Ca are una bucata Kit Kat (ambalaj rosu) in ghiozdan si ca ar trebui sa o manance, cu ale sale degetele cu unghii rosii. Fratilor, scoate ciocolata, o desface, ia jumatate din ea si imi da mie cealalta jumatate. Eu, prost, iau ciocolata, uitand de faptul ca am practic o grenada cu cuiul scos in mana. In 3 secunde am fost atacat de doua maimute cu privire tulburata, vazandu-ma nevoit sa rezolv situatia ca in filme. Batonul de ciocolata a zburat in stanga, ambalajul in dreapta. Doar trebuia sa ii dau fiecareia ceva de lucru.
Acolo sus sunt cateva puncte de observatie, de unde faci niste poze pe cinste, mai ales daca e vreme faina, un restaurant si maimute la tot pasul. Pentru curajosi exista Skywalk – o terasa cu podea de sticla, de te ie raul de inaltime instant. Insa este doar startul unui adevarat tur de forta pe munte. Si aici voi reveni la modurile in care poti ajunge sus. Va spuneam ca cei mai multi folosesc telecabina sau microbuzul. Dar cei care vor sa vada tot aleg tururile private cu microbuzul, pentru ca este mult de mers pe jos. Gandeste-te ca de sus, ajungi inapoi in oras dupa ce cobori pe enspe mii de serpentine (cu masina sau pe jos) si trasee numai pentru picior. Asta daca nu alegi varianta scarilor drepte si abrupte. Exista o retea extrem de dezvoltata de tuneluri subterane – Great Siege Tunnels. Apoi Pestera Sfantului Mihail, o retea subterana de camere si tuneluri, cunoscuta de cel putin 2000 de ani, si care a servit inclusiv ca spital in cel de Al Doilea Razboi Mondial. Este atat intinsa, incat se credea ca ar uni Europa si Africa, pe sub apa.
Recomandarea mea este ca daca mergi sus, sa nu iti cumperi si bilet de retur pentru telecabina, asta daca nu este inclus in pachetul pe care il achizitionezi, pentru ca oricum o iei la vale si este greu sa te mai intorci sus ca sa iei telecabina. Exista si o statie intermediara de telecabina, dar care este inchisa sezonier.
Europa Point
O alta zona de interes se afla in sudul Gibraltarului. Este un ansamblu format din mai multe constructii – Harding’s Battery, Moscheea Ibrahim-al-Ibrahim, Biserica Romano Catolica Shrine of Our Lady of Europe, farul Europa Point si Nun’s Well, un vechi rezervor subteran de apa. Si tot acolo se afla si un teren de cricket, pe care joaca echipa Gibraltarului.
Europa Point este cel mai sudic punct al Gibraltarului. Farul de la Europa Point a fost inaugurat in 1841, iar din 1994 este complet automatizat. Si tot ca date de culoare, farul are 20 de metri inaltime, se afla la 49 de metri deasupra apei si emite semnale luminoase la fiecare 10 secunde.
Cum iti planifici vacanta in Gibraltar
Zborurile pana in Gibraltar, din Romania, sunt foarte scumpe. Nici nu ai putea-o face direct, ar trebui sa zbori cu escala in Marea Britanie. Cel mai bine este sa zbori din Bucuresti la Malaga, apoi sa iei o masina sau un autocar, si sa mergi in Gibraltar. Recomandarea mea este sa procedezi exact ca mine. Noi am stat in Marbella, iar de acolo am facut excursii de o zi in Gibraltar, Malaga, Ronda si alte publos blancos, etc. La fel de bine, poti sta in Malaga, de unde ai la indemana excursii fabuloase de o zi – Cordona, Granada, pe langa cele enumerate mai sus.
Am luat un pachet zbor+cazare de la eSky.ro, agentie de turism online. Zbor cu Wizz Air si hotel de 4 stele. Luate asa, impreuna, au costat mai putin decat daca le-am fi luat separat – biletul de pe pagina companiei, iar cazarea de pe alt site de booking.
Exemplu. Bucuresti – Malaga, 11-18 noiembrie 2018, 2 persoane. Zbor cu Wizz Air si cazare 7 nopti la Apartment Lagunillas costa 305 euro de persoana pe eSky.ro. Asta inseamna 610 euro pentru un cuplu. Cumparate separat, biletele de avion sunt 756 lei (162 euro), iar cazarea este 525 euro, total 687 euro.
O alta recomandare, daca mergi cu masina personala. Este de preferat sa parchezi in Spania, in La Linea de la Conception, deoarece vama poate fi foarte aglomerata, atat la iesire, cat si la intrare. Poti sta si cateva ore. Asa, cel mai bine, parchezi in La Linea de la Conception, apoi treci vama pe jos. Parcarea din vama costa 15,90 euro pe zi (vezi aici), dar este mai ieftin sa parchezi pe strada si sa platesti parcarea pe ora.
Uita-te pe pagina Aeroportului din Gibraltar (link) la ce ore decoleaza si aterizeaza avioanele, ca sa te bucuri de spectacolul oferit. Vezi ca nu sunt multe curse pe zi.
10 Comments
-
Oana
Deosebit. Mi-a plăcut comparația cu Cișmigiul. 😁👍
-
Ioana
Buna. Cate grade erau in noiembrie?
-
Manuela
Pentru gibraltar trebuie pașaport, sau e suficienta cartea de identitate??
-
Cristina Elena Oana
Buna,Mihai!Sa inteleg ca dupa ce urci cu telecabina, toate celelalte obiective(pestera, europa point)le faci,de fapt,prin coborare spre oras?Nu e nevoie de luat bilet dus-intors?Platforma sky si podul Windsor sunt aproape de telecabina?Multumim frumos pentru raspuns
-
Carmen Elena
Coborârea pe jos este un chin, mai ales daca ai copii si este cald, precum pe 17 iunie. Plus ca fiind la mare, nu prea ești echipat pentru drumeție. Nu recomand sub nicio formă coborârea pe jos. Mihai Jurca, te-am pomenit de multe ori pe acest drum….:)))
Cred că o soluție bună este urcarea și coborârea cu mașina. Masa la restaurantul de sus oferă o priveliște de vis, dar eate f scumpă. -
Larisa
Noi am urcat la pas, am coborat la pas. A fost cea mai faina experienta. Macacii ne au tinut companie, nu ne au atacat dar ce i drept nici nu i am provocat. Recomand parcarea masinii pe teritoriul Spaniei si trecerea in Gibraltar la pas.
-
Romulus
Buna Larisa,
Imi poti spune, te rog:
1) cat te-a costat parcarea pe teritoriul Spaniei?
2) cat timp ti-a luat urcarea si coborarea pe jos?
Multumesc.
-
Robert Epure
Noi am stat 3h la coada la telecabina,pe 10 august,fara bilet obline,iar cei care au urcat cu noi in tlelecabina,avand bilet cumparat online,ziceau ca au stat 2h..Nu mai zicem ca daca aveai doar euro cahs,te jupuiau la cursul valutar..iar in timpul ala urcai de 5-6 ori cu masina…:(