helsingborg

Helsingborg, Suedia. Un orasel tare dragut la 45 de minute de Malmo

Daca te sui in tren in Gara Centrala din Malmo, pana raspunzi la toate mailurile faci putina ordine in ceea ce mai ai de facut, ai si ajuns la Helsingborg. 40 spre 50 de minute, in functie de numarul de statii in care opreste trenul. Ai iesit din gara si esti in centrul orasului Helsingborg, pentru ca, daca nu stiati, va spun eu acum, in tarile nordice, garile centrale chiar sunt centrale, nu aruncate prin nu stiu ce cartier marginas al orasului.

Helsingborg este un oras micut, care poate fi strabatut la pas in zona sa de interes. Este un stop pe care aproape orice turist care porneste in turul Malmo – Helsingborg – Helsingor – Copenhaga (detalii aici), il face. Odata ajuns in gara din Helsingborg ai doua variante. Fie din gara urci direct la terminalul de feribot, si in 20 de minute ai trecut in Danemarca, fie iesi la o scurta plimbare.

Cladirea cea mai instagramabila, pentru ca am vazut ca se poarta termenul, este cea a primariei din Helsingborg. O cladire din caramida rosie, cu cateva turnuri, pe care o puteti lua ca reper pentru traseul pe care urmeaza sa il parcurgeti. Lasand primaria pe mana stanga, urmeaza urcarea catre Karnan, turnul de observatie din piatra, al carui acces catre partea sa superioara se face prin niste coridoare inguste, nu tocmai recomandate celor care se stiu claustrofobi. De sus, se vede Danemarca la vreo 4 kilometri, dincolo de apa, dar si acoperisurile centrului vechi. Apropo, daca nu vreti sa platiti taxa de acces in turn, trebuie sa stiti ca si de pe terasa (link) din parcul care inconjoara turnul, se fac fotografii foarte bune.

Pagini utile. SJ, caile ferate suedeze (link), pagina oficiala a orasului Helsingborg (link), Scandlines pentru bilete de feribot intre Helsingborg si Helsingor (link).

De la turn, se poate cobori pentru o fika la una dintre terasele din zona. Cum ce e fika? Este termenul pe care suedezii il folosesc pentru a descrie atmosfera care se formeaza in jurul unei cafele cu un mic dulce (croissant, melc cu scortisoara, briosa, etc). Un fel de … iesim la o cafeluta? Iar Kullagatan este principala straduta comerciala a orasului. Nu va asteptati sa faceti cel mai tare shopping de pe planeta, insa veti descoperi mici magazine cu haine, incaltaminte, decoratiuni, pe care probabil nu le-ati mai vazut in alta parte. Interesant este faptul ca Kullagatan este prima strada istorica din Suedia care a fost rezervata exclusiv pietonilor.

Iar daca e soare afara si nu bate vantul, ceea ce nu a fost cazul la ultima noastra vizita, puteti sa va mergeti si pana in Groningen Park, o lunga fasie de verdeata, desfasurata pe malul apei, cu terenuri de sport, dar si un ponton din lemn pe care poti sta sa prinzi un bronz elegant, nordic.

Apropo, soarele in Scandinavia, chiar si vara, nu este la fel de nociv precum soarele din alte tari, aflate la alte latitudini. Vara, cand la noi indicele radiatiilor UV ajunge undeva la 7-8, in nord de abia daca ajunge la 4.

Acestea fiind spuse, va invit sa ne imbarcam in feribotul de Danemarca, pentru a trece catre Helsingor, orasul unde se afla Kronborg – Castelul lui Hamlet. Traversarea dureaza doar 20 de minute. Dar va voi povesti in zilele viitoare despre acest loc incantator.

helsingborg-2
helsingborg-9

helsingborg-3

helsingborg-5
helsingborg-6

helsingborg-7
helsingborg-12

helsingborg-11

helsingborg-14
helsingborg-10

helsingborg-13
helsingborg-4

helsingborg-15

Travel Designer & TV Presenter. Ponturi de calatorie pentru oameni ca tine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *