camera-hostel

Cazarea la hostel, avantaje si dezavantaje

Haideti sa vorbim putin despre hosteluri. Deci nu hoteluri, hosteluri! Acele unitati de cazare pentru turistii cu buget restrans, in general tineri, avand dormitoare si bai comune. Sunt locuri de cazare pe care le intalnim in mai toate orasele mari si foarte vizitate, in general, si care sunt o alternativa de luat in seama mai ales de cei care nu pun mare accent pe lux sau pur si simplu nu isi permit sa plateasca cateva zeci sau sute de euro pentru o noapte de cazare intr-un hotel sau intr-un apartament.

Principalul avantaj al acestui tip de cazare este pretul platit. In functie de orasul in care mergi, poti da de la 5-6 dolari in sus pe noaptea de cazare. Hostelurile sunt pozitionate de regula in zone bune ale orasului, langa guri de metrou, statii de transport in comun, la cateva sute de metri de principalele atractii turistice ale orasului.

Sunt locuri unde poti socializa cu turisti din alte colturi ale lumii si poti intra in contact cu alte culturi, doar totul e la comun. Inclusiv bucataria, unde poti lua micul dejun si poti servi o cafea. Fiecare persoana are un dulapior in camera, care se inchide cu cheie, in care isi poate depozita bagajelul cu care a venit, in general lucrurile de valoare, pentru ca nu e prea mare ca dimensiune.

Extra serviciile oferite de hosteluri sunt si ele destul de ieftine. Ma refer aici la internet, curatatorie sau depozitare bagaje. Nu poti sa ii iei unui turist 10 euro pe un pat si 12 euro pe accesul la internet plus o cafea.

Totusi, intr-un hostel nu ai deloc intimidate. Imagineaza-ti ca nimeresti intr-o camera cu 10 paturi, cu alti 9 straini. Fiecare cu obiceiurile sale. Iar daca ai ghinion si nimeresti intr-o camera cu colegi pusi pe petrecere, galagiosi, care lovesc si trantesc, s-ar putea sa iti pui intrebarea – ce Doamne iarta-ma am cautat eu aici?.

Nu mai spun ca e aproape imposibil ca 6, 8 sau 10 persoane sa aiba toate un somn linistit, sa nu se trezeasca la 4 dimineata ca sa ajunga la aeroport, sa nu sforaie, sa nu aiba insomnii, s.a.m.d.

O alta problema este cu baile, dimineata. Cel mai probabil ati vazut cat de greu este sa imparti baia de hotel, dimineata, cu partenerul. Un machiaj, un ziar citit atundeva decat in camera, dusuri, uscat de par, etc. Gandeste-te cum e sa imparti cateva bai cu alte 10, 12, 20 de persoane, depinde cum este gandit fiecare hostel.

Asadar, in cazul hostelurilor, norocul si exigenta fiecaruia au un rol foarte important. E important sa stii de ce te afli acolo, cat stai si ce iti doresti de la locul unde esti cazat. Sunt persoane care considera, pe buna dreptate, ca daca ai o escala de 7 ore intr-un oras nu merita sa dai de 5-6 ori mai mult pe o camera de hotel. Ca doar tragi un pui de somn, si acela pe fuga, faci un dus si ai luat-o din loc. Economic vorbind, e adevarat. Din punct de vedere al confortului, e discutabil. Fiecare cu propriile alegeri.

Travel Designer & TV Presenter. Ponturi de calatorie pentru oameni ca tine.

1 Comment

  • Adi

    E fain la hostel, nu imi trebuie nimic mai mult in calatorii. Am prins uneori la hostel cu sub 10 euro facilitati ce le intalnesti abea de la 3-4 stele in sus. Ca nu sunt pentru oricine, mai ales din Romania asta e clar. Insa cum unii pot sta in camin in facultate ani de zile la fel nu vad de ce nu poti sta cateva zile si la hostel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *