casele-trulli-din-alberobello-bari-italia

Loc de poveste in sudul Italiei. Casutele Trulli din Alberobello, langa Bari

[image name=line]

Fa un exercitiu! Du-te in Bari (sudul Italiei) si intreaba zece oameni pe care ii intalnesti pe strada, ce e de vazut in afara orasului. Opt, ca sa nu zic noua din ei, te vor trimite la Alberobello si la casutele superbe din acest oras.

Alberobello este un orasel mic, aflat la o ora si jumatate de mers cu trenul de Bari. Nu cred ca are mai mult de 11.000 de locuitori, insa i s-a dus vestea in toata Europa datorita ansamblului de case Trulli di Alberobello, plasat in 1996 in patrimoniul UNESCO.

Daca ma intrebi pe mine, aceste case seamana foarte mult cu niste varfuri de creioane, iar in momentul in care le-am vazut pentru prima data, gandul mi-a zburat direct la Bastionul pescarilor din Budapesta. Parca seamana putin. Nu?

[wpsgallery]

Pe langa efectul vizual de zile mari pe care ti-l ofera marea de acoperisuri, aidoma unor sageti orientate catre cer – gata sa zboare la un semn, este foarte interesanta si povestea acestor case.

Sunt construite din piatra, evident, insa la ridicarea lor nu s-a folosit ciment, mortar, chirpici sau vreun compus care sa lege bolovanii pusi unul peste altul, intr-o dezordine controlata. Tocmai de aici vine arta. Sa faci acele pietre sa stea fara sa le “lipesti”. De altfel, acesta este un mod de a construi in sudul Italiei (vezi prima fotografie din galerie – gard facut din piatra). Sunt metode preistorice, care au supravietuit pana in prezent.

Revenind la case, majoritatea au fost construite in secolul al XIV-lea, dar au cunoscut “perioada de glorie” in anii 1800. Erau folosite, din ce mi-a povestit un localnic, in special de catre agricultori, mici proprietari, etc.

Astazi, unele sunt locuite in continuare, altele au fost transformate in restaurante, boutique-uri sau sunt scoase la vanzare. Am vazut niste afise puse in vitrina unei agentii imobiliare. Cu 80.000 de euro te faci proprietar de casa trulli, nu gluma!

Se pot si vizita, iar la final ii lasi ceva proprietarului.

Un ultim amanunt, ca sa nu iti povestesc tot filmul, pe unele acoperisuri (vezi mai jos) sunt desenate diferite motive (cruci, inimi). Acestea spun a cui este casa, din ce familie/clan provine cel care o detine – un fel de logo, de sigiliu.

aaa

Mai multe amanunte despre istoria caselor din Alberobello gasesti pe site-ul UNESCO.

Pentru aceasta vizita ar trebui sa pui deoparte o jumatate de zi din timpul tau. Dupa ce vezi casele poti manca la unul dintre restaurantele aflate in Piata Mare sau sa iti cumperi suveniruri de la magazinasele frumos aranjate.

 

Cum ajungi la Alberobello

De la Bari la Alberobello sunt aproximativ 56 de kilometri pe sosea, deci faci cam un ceas cu masina. O ora de parcare in Alberobello costa 2 euro, in zona turistica, dar iti poti lasa linistit masina si in alte parcari cu 0,60 euro/ora.

Eu am ales trenul. Din Gara Centrala ajungi la Alberobello intr-o ora si jumatate. Un bilet costa 4,50 euro. Mare atentie! Trenurile sunt operate de o companie locala, nu de Trenitalia. Detalii gasesti AICI.

Trenul catre Alberobello este modern, cu aer conditionat si pleaca de la ultima linie a garii. Nu mai stiu exact daca era a 13-a sau a 14-a :P. Biletele se cumpara de la o ghereta aflata pe acel peron, deci nu vei gasi automate in gara.

Travel Designer & TV Presenter. Ponturi de calatorie pentru oameni ca tine.

12 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *