Oceanografic Valencia. O vizita la acvariul din Valencia
Am vazut de-a lungul vremii mai multe tipuri de parcuri acvatice. De departe, cel mai mult mi-a placut SeaWorld-ul din san Diego, California. Nu credeam niciodata ca niste balene pot face asemenea showuri. In Europa am fost la acvariile din Barcelona, Lisabona si acum Valencia. Iar cel din Valencia este poate cel mai frumos si mai interesant dintre toate cele trei.
Aflat in zona futurista a Valenciei – Ciudad Artes y Ciencias (Orasul Artelor si Stiintelor) – L’Oceanografic este un parc mixt (sunt acvarii si incinte atat la interior cat si la exterior), impartit in mai multe “habitate” (vezi aici): oceane, Antarctica, Marea Rosie, delfinariu, zona Arctica, Mediterana, zonele temperate si tropicale, insule, zonele umede, crocodili si camera cu fluturi.
Oceanograficul din Valencia (link) este cel mai mare complex de acest fel din Europa si al treilea ca marime din lume. Este si singurul din Europa care gazduieste o balena beluga, iar de la finalul anului trecut si un pui de balena, pentru ca Yulka, femela in varsta de 20 de ani, l-a nascut pe adorabilul Kylu, dupa … 502 zile de sarcina.
Trebuie sa recunosc. Aa am fost privilegiati in aceasta vizita pentru ca unul dintre coordonatorii parcului ne-a fost ghid pe toata durata vizitei. Ne-a dus prin fata tuturor acvariilor, ne-a povestit ca cele mai inteligente nevertebrate sunt caracatitele, am trecut prin culoarul cu pereti de sticla aflat in interiorul celui mai mare acvariu din complex. Practic esti inconjurat din 3 parti de pesti si rechini.
Foarte multe despre speciile de pesti si alte mici vietuitoare marine nu o sa va povestesc, pentru ca sunt extrem de multe si … colorate. Trebuie sa mergeti la fata locului ca sa va bucurati de ele. Nu va spun cum stau copiii lipiti cu nasul de acvariul cu rechini si cu balenele beluga. Nici mancare nu le mai trebuie.
Un bilet de acces la Oceanografic costa 29,10 euro pentru un adult, respectiv 21,85 euro pentru un copil intre 4 si 12 ani. Vezi aici lista completa de preturi (link). Exista si bilete combinate, care permit accesul la Emisferic (sala de cinema 3D) si Muzeul Stiintelor. Un bilet pentru toate 3 atractiile costa 37,40 euro pentru un adult.
La exterior este delfinariul unde au loc zilnic showuri, insa vedeti ca sunt numai la anumite ore, nu mereu. Noi am nimerit intre showuri si oricum ploua. Numai de stat sa vedem delfinii nu ne mai ardea. Apoi pingunii, care sunt niste simpatici. Leii de mare pe care ii vezi atat in exterior cat si la interior, pentru ca acvariile sunt construite practic pe 2 etaje. La interior ii vezi dincolo de geamul de sticla, iar la exterior ii vezi cum vin si isi fac vant ca sa revina la interior si sa faca spectacol. Apropo, cred ca leii de mare sunt cele mai pretioase vietati din complex. Se vad priviti si le place sa se dea in spectacol. Cu pasarile flamingo nu am interactionat. Nici nu ne-au bagat in seama. Eram zero barat pentru ele, nuli.
Un alt loc care te va impresiona este restaurantul submarin cu pereti de sticla. Practic stai la masa si te uiti cum pestii, aproximativ 10 mii, se uita la tine in farfurie. Si ironia sortii, tu mananci peste.
Inainte sa va las sa va uitati la poze si sa va indemn sa vizitati Oceanograficul, mai ales daca aveti copii, dar si bugetul necesar pentru ca nu e deloc ieftin, vreau sa va mai spun ca zona care m-a impresionat cel mai mult a fost camera motoarelor. Fiind cu insotitor local, am fost plimbati putin si prin subteranul complexului, ca sa vedem ce sta in spatele spectacolului de la suprafata. Si ce am vazut m-a lasat cu gura cascata. Imaginati-va ca subteranul este plin de bazine de filtrare a apei, de pompe, de motoare si de fel si fel de instalatii care asigura o buna calitate a apei. Apa este pompata direct din mare, din zona Malvarossa (vezi pe harta), plaja aflata la aproximativ 4 kilometri de complex.
7 Comments
-
Alina
A meritat toti banii, sincer. Delfinii au fost impresionanti, atat ca numar (vreo 12 parca) cat si ca energie si chef de joaca. Leii de mare, niste rasfatati simpatici.
-
Rodica
Ce ne spui de preturile din restaurant? Pare scumpuț…
Intr-adevar…cel din Barcelona dezamageste din cauza reclamei care i se face… -
Emilia
L-am vizitat saptamana trecuta.A fost primul meu acvariu urias european.Este super si iti trebuie cam o zi sa il admiri.Coada la bilete era lunga, dar poti cumpara bilet combinat de la Emisfera sau Muzeul Stiintelor fara nicio coada, depinde si de momentul zilei cand il iei.
-
Marius Georgescu
Le-am vizitat pe amandoua, de departe cel din Valencia este mult mai mare si mai frumos.
-
Odette
Este un loc foarte frumos!Spectacolele cu delfini sunt de 4 ori ori zi, ultimul fiind la ora 19:00 iar acesul este gratuit.Delfinii sunt veseli, bine dresati iar ingrijitorii fac show impreuna cu ei.Merita vazut!
Am fost in iulie 2018 dar consider ca Oceanograful este cel care merita vizitat, biletul de intrare pentru tot ansamblul este piperat.
Seara accesul este gratuit in zona exterioata, toata zona este colorata cu lasere si te poti da cu barcuta. Emisfericul fusese inchiriat oentru o nunta cu staif si toate proiectile cu laser faceau o atmosfera SF. -
Anca
Cu ce companie aeriana ai zburat la Valencia ?
Dani
Si cel din Barcelona e foarte bine cotat si laudat etc si cand am fost mi s-a parut o mare teapa!!!