Pioneertown, unul din zecile de ghost town din California
In vestul Americii, in California si nu numai, sunt zeci de orase fantoma. Sunt orase care au fost intemeiate spre finalul anilor 1800 pe vremea Wild Wild West-ului. Gaseau oamenii un zacamant de ceva in zona, faceau un orasel in care se mutau. Exploatau, se taiau, se impuscau, apoi, cand zacamantul se epuiza sau nu mai era rentabil spre exploatare, isi luat talpasita si plecau. Iar orasul ramanea asa cum l-au lasat.
Mergeam intr-o zi cu UBER-ul prin Los Angeles, iar soferita, o tipa pe la 30 de ani, ne povestea despre locurile faine de pe langa LA. Printre ele, un oras fantoma, aflat la 3 ore si jumatate de condus – Bombay Beach, pe malul lacului sarat Salton Sea. Pe scurt, acesta s-a nascut la inceputul anilor 1900, dupa ce raul Colorado a dat pe afara din cauza unor ploi foarte puternice, si a trimis milioane de galoane de apa intr-un lac secat din desertul californian. Oamenii s-au asezat apoi pe malul lacului, prin anii ’50-’60 deja era atractie turistica, cu plaje cu distractie, apoi a inceput decaderea, tot din cauza apei, care a inceput sa miroasa oribil, sa se evapore si sa hraneasca niste alge dezgustatoare care se dezvoltau pe lac. Si uite asa a ajuns aproape ghost town – oras parasit. Cica daca te duci azi in Bombay Beach, poti intra in case parasite, pe peretii carora mai gasesti ziare vechi si obiecte care le-au apartinut celor care au stat acolo.
La doua ore de LA ar fi Calico Town, tot un oras parasit, caruia i s-a dus buhul in timpul exploatarii zacamintelor de argint din zona (anii 1880). Dar dupa ce pretul argintului a inceput sa scada, zona nu a mai fost rentabila si a fost parasita.
Vreau sa va spun insa cateva vorbe despre Pioneertown – un alt tip de ghost town, care insa nu a fost niciodata locuit in adevaratul sens al cuvantului. Acesta a fost construit in 1946 de un grup de investitori de la Hollywood, ca decor de film, taman in mijlocul desertului. Practic se dorea recrearea unor constructii stil 1880, pentru showurile si filmele care s-au filmat acolo in anii ’40-’50. Oraselul nu e deloc mare. Mai multe constructii dispuse de-a lungul unei strazi prafuite, care reconstituie peisajul obstesc de altadata (magazin, potcovarie, puscarie, motel, etc), in unele dintre ele regasindu-se astazi mici pravalii care vand suveniruri, inghetata si mai stiu eu ce. Dar nu multe, cateva la numar.
Si tot in incinta este si un restaurant cu muzica country, care serveste niste coaste de mama, mama. Plus burgeri, cartofi prajiti, salate cu o tona de dresinguri, Santa Maria BBQ si sandwichuri. Asa, American Style, daca ai uitat unde te afli.
Leave a Reply