placinta-dovleac

Poftele de week-end. Sa vezi si sa nu crezi! Cum se face placinta cu dovleac (reteta)

[image name=line]

Placinta = un fel de prajitura mai rudimentara; mai putin calorica decat aceasta, dar de multe ori mai gustoasa. Asta ar fi definitia mea.

Daca tot e sezonul dovleacului, am “executat” o placinta cu dovleac. O placinta halloween-iana.

Am ales cu mare grija vreo 2 dovleci placintari din raftul supermarketului. Fiecare avea cam la 1,3-1,4 kilograme.

placinta-dovleac-1

Se curata de coaja, se taie in 4, apoi se scot samburii, de preferinta cu o lingura, ca in figura de mai jos.

placinta-dovleac-2

placinta-dovleac-3

Urmeaza operatiunea care te sleieste de puteri: datul dovleacului pe razatoare. Foloseste gaurile mari ale ustensilei.

placinta-dovleac-4

Dupa ce am umplut bucataria de “firimituri” de dovleac si mi-am raschetat putin degetele, am trecut la  calirea dovleacului. Putin ulei pe fundul vasului, dovleacul ras si o mana care sa amestece in oala, din cand in cand, sa nu se prinda. Totul la foc domol.

placinta-dovleac-5

Daca ai impresia ca ai pus prea mult dovleac, nu te ingrijora! De aia se numeste “placinta cu dovleac” si nu “placinta cu foi de placinta”. Ca sa fie din belsug. 🙂

Dovleacul scade la calire, pierde apa. In plus, copiii vor injumatati cantitatea pana cand compozitia se raceste. Este foarte gustoasa.

Pe langa ulei si dovleac, in oala am mai pus un pliculet de  zahar vanilat, zahar (nu stiu cat, dupa gust), un praf de sare pentru potentarea gustului de dulce si zeama de la o jumatate de lamaie.

La final adaug o mana de gris si amestec. Grisul se va umfla si va absorbi zeama pe care si-o lasa dovleacul si risca sa balteasca in tava. Nu se simte in placinta!

placinta-dovleac-6

Compozitia se lasa la racit.

A doua jumatate a procesului este fabricarea placintei propriu-zise. Ai nevoie de foi. Eu am luat acest pachet, in care erau vreo 14 foi. Asta inseamna 3-4 foi la fiecare rulou.

placinta-dovleac-7

Intr-o tava, am pus hartie de copt, am uns-o cu putin ulei de floarea soarelui si fac rulouri din foi, plus compozitia racorita.

placinta-dovleac-8

Se repeta procesul de 4 ori, pana tava da p-afara!

placinta-dovleac-9

Se mai ung cu putin ulei aceste rulouri si se incalzeste cuptorul la 170 de grade. La cuptor, placinta va sta aproximativ 30 de minute.

placinta-dovleac-10

Se vede cand e facuta, dupa culoare. Se rumeneste frumos.

placinta-dovleac-11

Se serveste direct din tava, cu un pahar de vin rosu la purtator.

Pofta mare!

* Daca ti-am facut pofta, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!

Travel Designer & TV Presenter. Ponturi de calatorie pentru oameni ca tine.

5 Comments

  • Andreea

    eu prefer cu scortisoara si niste nuci prin el, dar consider ca e mult mia gustos in placinta decat copt…

    • Mihai Jurca

      Mi-ai dat o idee foarte buna cu nucile. Dupa scortisoara nu ma omor in placinta asta. In cea cu mere, merge!

  • Maya

    foarte buna ideea cu zeama de lamaie, intotdeauna mi s-a parut ca umpluturilor din dovleac le lipseste ceva, au un gust dulce…fad.

  • Oana

    Cand am dat cautare pe google “reteta placinta dovleac”,pe prima pagina, mi-a aparut si reteta ta(cu tot cu buricele degetelelor). Traveling, cooking, I’m impressed, bravo!

  • Anca

    Mi-ai adus aminte…. Pe mine ma cam seaca aia cu curatatul si rasul asa ca merg pe varianta pentru lenesi: Spal dovleacul, il tai in 2-4- cat o fi, scot simburii si il coc. Apoi se ia cu lingura si e gata calit.
    Crede-ma, am facut ambele variante si nu se simte diferenta. Plus ca nu mai e atat de multa zeama in el. Singurul impediment e timpul si poate ramai fara dovleac copt pana te hotarasti sa-l bagi in placinta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *