fotografie-mihai-jurca

Pozele de vacanta. Ce aparat folosesc, ce aplicatii utlizez, ponturi

Pentru ca am lucrat si lucrez de atatia ani in televiziune, stiu cat de importanta este imaginea. Si nu e limbaj de lemn. Oricat mi-as aduna cuvintele si as rasfoi dictionarul de sinonime, cred ca nu as putea reda niciodata in cuvinte emotia traita intr-o dupa-amiaza tihnita de primavara la un pahar de sangria pe Costa Blanca sau privelistea pe care o ai la 3000 de metri altitudine, intre crestele inzapezite ale Alpilor.

Asa ca m-am gandit ca v-ar fi folositor un mic indrumar in ceea ce priveste fotografia de vacanta. Schematic si la obiect.

 

Ce camera foto folosesc?

Cred ca mai mult de 95% din pozele care apar la mine pe blog sunt facute cu Canon 70D. Restul cu Iphone 6s sau cu Samsung S6-le doamnei. De aparat sunt multumit de Iphone nu prea. Daca nu ai lumina si soare afara, mai bine te lipsesti de telefon.

 

Ce obiective folosesc?

De obicei fotografiez cu Canon EF-S 24 mm f/2.8 STM, un obiectiv fix. Cand am chef de artisticareala pun un alt obiectiv fix de 50 mm f/1.4 USM. Asta e foarte bun daca trag detalii si portrete. Izoleaza bine subiectul (blureaza tot ce e in spatele lui).

 

JPEG sau RAW? 

De un an si ceva trag totul JPEG+RAW. Pana atunci fotografiam numai JPEG si acum imi vine sa-mi trag pumni in cap ca am poze pe care nu le mai pot corecta cum doresc.

 

Cum editez fotografiile?

Nu editez niciodata in aparat. Pur si simplu nu-mi place. Daca vreau rapid 1-2 poze pentru Instagram le downloadez direct in telefon si le editez cu Snapseed. Rar folosesc si PicsArt. Altfel, ajung cu ele acasa, le transfer pe un mic hard SSD (e foarte rapid), apoi le prelucrez in Camera Raw si Photoshop CC. Unele poze se “duc” pe blog,  altele deja editate in Dropbox pentru a le avea la indemana cand vreau sa le pun pe Facebook sau Instagram. Nu pun niciodata filtre pe poze.

 

Cateva sfaturi pentru pentru pozele de vacanta?

Desi nu ma consider vreun mare fotograf, am cateva sfaturi pentru voi. In primul rand va recomand sa “trageti” in format RAW. Azi poate va plac pozele saturate, maine da minimalismul in voi. RAW-ul se poate transforma in fel si chip. Pozele trebuie sa fie sharp – sa nu fie blurate, miscate, zapacite. Incercati pe cat posibil sa tineti linia orizontului orizontala. Mor cand vad poze cu linia orizontului pe diagonala fotografiei. Back-up neaparat la poze. Nu stii cand ti se strica sau pierzi un card si plangi apoi dupa fotografii. Stiu ca ti-e lene. Si mie imi e de multe ori, dar, nah, trebuie sa o facem. Si apropo de aparat. Nu bagati bani in mai stiu eu ce aparat pana nu ati stors tot ce se putea din actualul kit. Degeaba iti iei varful de gama de la un producator daca fotografiezi in modul auto. De abia in momentul in care vei spune, spre exemplu, “nu mai pot face poze bune pentru ca la ISO peste 3200 am zgomot pe poze” inseamna ca ar trebui sa te gandesti la ceva mai performant. Bafta!

A post shared by Mihai Jurca (@jurcca) on

A post shared by Mihai Jurca (@jurcca) on

A post shared by Mihai Jurca (@jurcca) on

A post shared by Mihai Jurca (@jurcca) on

A post shared by Mihai Jurca (@jurcca) on

A post shared by Mihai Jurca (@jurcca) on

A post shared by Mihai Jurca (@jurcca) on

Travel Designer & TV Presenter. Ponturi de calatorie pentru oameni ca tine.

1 Comment

  • cornel

    Pentru vacanta prefer o camera mirrorless – mica spre compact, buna spre dsrl, conectivitate wifi. Urasc sa imi atarne de gat un dslr.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *