prognoza-meteo-paste-vreme-romica-jurca

Prognoza de Paste. Regiunile in care va ploua in noaptea de Inviere

[image name=line]

Weekend-ul si Pastele

In perioada ce urmeaza, valorile de temperatura se vor mentine ridicate in toata tara, nu cu pana la 10…12 grade mai mari decat cele normale, asa cum s-a intamplat in ultima saptamana, ci cu 6…8 grade peste acestea. In ceea ce priveste manifestarile de instabilitate, respectiv averse, descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vantului, legate in principal de momentul de inceput al ploilor, acestea nu vor lipsi, desi regula era ca, de „Paste” vremea sa fie ca de „Florii”.

La Bucuresti, insa, aproape de fiecare data, in noaptea de „Inviere” erau reprize scurte de ploaie.

In Banat, Crisana, Maramures, vestul Transilvaniei si Carpatii Occidentali – din a doua parte a zilei de vineri si in noaptea de vineri / sambata; in sudul si estul Transilvaniei, Carpatii Meridionali, Moldova, Oltenia si vestul Munteniei –  sambata si sambata / duminica, vor fi averse si descarcari electrice, care se vor restrange ca arie si deplasa spre Baragan si Dobrogea, unde, vor fi prezente in primele ore ale zilei de duminica, dupa care vremea va deveni in general frumoasa.

 

Explicatia ploilor torentiale din Moldova

Manifestari de instabilitate apar in orice anotimp al anului si se concretizeaza prin precipitatii cu caracter de aversa, de ninsoare, cu fulgi mari, iarna si de ploaie cu sau fara grindina in anotimpul cald. Toate au loc atunci cand, in straturile mai inalte ale atmosferei, temperatura scade mai mult decat ar fi normal intr-o coloana de aer stabila, respectiv cu aproape 1 grad / 100 metri in aer uscat si 0,6 grade / 100 de metri in aer umed.

Comportamentul formatiunilor noroase mai bine organizate, ce apartin unor fronturi atmosferice, poate fi mai bland decat a celor disparate, care se formeaza si organizeaza dupa amiaza, in general, in apropierea unor obstacole muntoase mai greu de depasit, la impactul cu care miscarile ascendente, initiate la valori termice mari in apropierea suprafetei pamantului, sunt amplificate.

Dezvoltarile noroase de miercuri dupa amiaza, din zona Carpatilor Orientali si din nordul Moldovei, au determinat manifestari severe in acele zone, ploi cu caracter torential, cantitati de apa de pana la 50…70 l/mp in intervale de timp de pana la o ora si caderi de grindina. In astfel de situatii, in spatiile de la baza muntilor, in care se produc inundatii, de case, curti, terenuri…etc, la apa adunata din ploaie se adauga si ceea ce se scurge de pe versanti, iar pe un sol uscat, dupa o perioada mai lunga fara ploi, absorbtia si infiltrarea apei in pamant este redusa.

Text : Romica Jurca – meteorolog ANM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *