ronda

Ronda, orasul din Andaluzia construit pe marginea prapastiei

Ronda este poate cea mai populara destinatie de o zi, pentru cei care vin la plaja pe Costa del Sol, si s-au saturat de soarele arzator din sudul Spaniei. Aflata la 60 si un pic de kilometri de Marbella, Ronda se afla la o altitudine de 750 de metri, lucru aproape sinonim cu lipsa zapuselii apasatoare pe timp de vara.

Am plecat catre Ronda intr-o dimineata de final de aprilie, din Marbella. Toate bune si frumoase pana in momentul in care mi-am dat seama ca temperatura scade cu un grad la fiecare 2-3 minute minute de urcat prin munte cu masina. Ajunsesem la un moment dat ca din cele 13 grade de la plecare, sa mai ramanem pe bordul masinii cu vreo 5, biciuite si acelea de vantul vioi de afara. Esti sigur ca mergem bine? Cat grade sunt in Ronda, -2? Intrebari care veneau din cand in cand de la doamna de pe scaunul din dreapta si care nu asteptau neaparat si un raspuns. Drumul spre Ronda este incantator. Exista cateva portiuni unde muntele (Sierra de Las Nieves – 1.919 metri altitudine maxime) a fost taiat cu un efort colosal, ca sa faca loc soselei serpuite.

A post shared by Mihai Jurca (@jurcca) on

Dupa o ora si ceva de urcat si de coborat, ajungi in sfarsit in Ronda. Orasul are doua parti. La Ciudad este zona veche a Rondei, cu case albe, stradute inguste si influenta arabeasca, in timp ce El Mercadillo este zona mai noua a orasului, cu o puternica influenta spaniola, lucru demonstrat de arhitectura constructiilor din zona.

Orasul trebuie luat la pas. Nu este mare, insa solicita putin muschii picioarelor din cauza sau datorita diferentelor de nivel. Daca intri in oras prin Puerta de Almocabar, o poarta datand din secolul al XIII-lea, esti oarecum la un nivel intermediar. Pentru a ajunge in centru trebuie sa mai urci putin, pe stradutele din Ronda, insa ai si optiunea sa cobori in afara zidurilor fortificate, si sa inaintezi tot pe sub peretii orasului. Ti-as recomanda a doua varianta, mai ales ca vei ajunge sub celebrele poduri din Ronda, de unde se fac si cele mai bune fotografii.

ronda-1

ronda-3
ronda-2

Sub zidurile fortificate ale Rondei sunt baile arabe – Baños Arabes. Se pot vizita (3 euro intrarea), nu e nimic iesit din comun, dar explica modul in care era colectata apa si felul in care se relaxau oamenii acum cateva secole, la precursoarele SPA-urilor din zilele noastre.

Ronda este orasul podurilor. Sunt 3 in total, inalte cat toate zilele. Ele fac punte intre zonele orasului, separate de canioane adanci care iti taie respiratia. Cel mai vestit este Puente Nuevo (podul nou, a carui constructie a durat intre 1751 si 1793), cu o inaltime de aproximativ 120 de metri.  Urmeaza Puente Romano (podul roman sau podul San Miguel) si Puente Viejo (podul vechi, cunoscut si sub numele de podul arab).

Centrul Rondei, zona noua, aduce mult cu Madridul, cu Valencia, chiar si Sevilla. Cladiri impunatoare, o piata cu cafenele si restaurante de jur imprejur (Plaza del Socorro) si, foarte important, bullring-ul orasului, in Plaza de Toros, locul unde se desfasoara luptele cu tauri. Arena se poate vizita (7 euro intrarea), iar in micutul muzeu construit sub tribune puteti aprofunda subiectul, bineinteles daca va intereseaza.

ronda-4

ronda-5
ronda-6

Daca va hotarati sa vizitati Ronda, trebuie sa stiti ca aveti nevoie de macar o jumatate de zi ca sa va plimbati in voie pe stradutele orasului. Recomand sa incepeti cu partea de jos (partea din vale, sub zidurile cetatii), apoi sa urcati catre zona inalta a Rondei, nu de alta dar sa nu faceti tot un du-te, vino pe scari. Apoi, din Ronda se poate merge mai departe catre pueblos blancos, satele albe andaluze. Despre ele, in alt articol.

ronda-8

ronda-7
ronda-9

ronda-10

ronda-12
ronda-11

ronda-13

ronda-15
ronda-14

ronda-19

ronda-17
ronda-18

ronda-16

Travel Designer & TV Presenter. Ponturi de calatorie pentru oameni ca tine.

3 Comments

  • Lavinia Popadinet

    Eu nu am fost încă in zona, dar abia aștept și e pe lista scurta. Cred ca nu e de ratat aproape de Ronda satul Setenil de las Bodegas, satul construit in piatra.

  • Stella

    Deci Ronda! de vazut si de admirat.conform multor r iubitori de drumuri in lume. Din Malaga cu autobus luat la 10 dim. dupa ce in gara ni s-a spus ca a fost o cădere de bolovani pe traseu si trenul are o oprire si trecere in autocare a pasagerilor , deci o intarziere de 3 ore care ne-a pus sa renunțăm la tren, . dar a fost foarte bine cu autocarul car pleaca periodic din Malaga spre Ronda. Un drum asa cum spuneți superb, mai ales ca se strecura printre stațiuni si la dus si la întors si cine nu le-a văzut chiar merita sa le vezi.apoi prin munti pe langa drumul vechi care se mai zărește din loc in loc săpat in stânca. Coborând din stația de autobus spre oraș ai impresia ca esti intr-un oras spaniol obișnuit pana când am ajun la poduri! si aici uimire , un hău imens sub noi a apărut dintr-odata! Am stat câteva minute sa vad si sa simt locul.Ce cauta orasul asa de sus? si casele atat de acrobate atârnate de stanci? pe srada comerciala plina de de oferte de poșete si genti de piele un vânzător i-mi spune ca are prieteni in Militari care vin si cumpără de la el .Ce mica e lumea, zic. Mergem pe străduțele înguste albe liniștite spre o biserica ascunsa într-un parc plin cu flori si copaci bătrâni. Ne odihnim putin si ne intaorcem spre centru pentru un pranz super chiar deasupra hăului lângă pod la un restaurant așezat in terase.
    Da, Ronda merita văzută! Daca as avea prilejul as mai vedea-o

  • Mariana Tudoricu

    Am fost la Setenil si Ronda pe 3 februarie 2024 ,excursie organizata din Malaga de o agentie, este foarte frumos, merita ! Vremea a fost foarte buna, preturile ok, iar peisajul spectaculos!!! PENTRU IUBITORII DE CALATORII, NU RATATI NICI Frigiliana si Nerja, care sunt deosebit de frumoase iar in Nerja se afla o pestera superba, bine amenajata si spectaculoasa( are cea mai inalta coloana din lume)!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *