Bere si placere (ep. 5). Russian Imperial Stout, berea favorita a tarinei Caterina cea Mare
[image name=line]
Russian Imperial Stout.
Sau Imperial Russian Stout, ori, mai simplu, Russian Stout.
Nu, nu s-au apucat rusii sa faca bere. Dar, in mod surprinzator, s-au apucat sa bea bere. Si nu tocmai de curand, ba chiar de prin 1790.
IRS este un stil de bere britanic, londonez, derivat din Porter. In esenta, este vorba despre o bere stout, neagra, cu arome de ciocolata, cafea, si cu un nivel ridicat de alcool (in general peste 9%). Berea Guiness este cel mai cunoscut exemplu comercial al stilului stout, dar are doar 4,1-4,3% alcool (in cele mai multe tari europene, deoarece gradul de alcoolizare variaza de la tara la tara).
Legenda in jurul stilului de bere Russian Imperial Stout este ca a primit acest nume datorita faptului ca era berea favorita a tarinei Caterina cea Mare a Rusiei, ea comandand inca din 1792 cantitati foarte mari la curtea imperiului rus. Concentratia puternica de alcool se trage din faptul ca voiajul berii cu vaporul se facea la temperaturi scazute, prin Marea Baltica, si ca sa nu inghete, berarii londonezi faceau o bere mai puternica.
La o cercetare mai amanuntita insa, aflam ca numele stilului este doar o alta gaselnita de marketing.
Berea era intr-adevar puternic alcoolizata, dar nu pentru voiaj, ci pentru ca asa le placea fitosilor rusi. Dahh.
Imperial nu inseamna ca era adresata papilelor gustative princiare, ci asa isi denumeau berarii britanici berile de calitate ridicata. Iar particula Russian a aparut prin 1930, ca sa inspire consumatorii sa “bea o bere precum cea de la curtea tarilor rusi”.
Asta nu schimba cu nimic faptul ca acest stil de bere este unul dintre cele mai ofertante, complexe, puternice si “greu de uitat” stiluri. Unul dintre favoritele personale.
Serialul despre bere este realizat de Razvan, un bun prieten si fin cunoscator al acestor placeri nevinovate.
* Daca ti-a placut, te astept cu un like pe facebook.com/Mihajurca.ro. Multumesc!
Leave a Reply