Ski amadé, Austria. Daca vrei value for money si o mancare fantastic de gustoasa
In fiecare an merg in Austria cel putin o data ca sa ma dau cu snowboardul. Nu pot spune ca sunt cel mai avizat critic in domeniu, pentru ca mai am cateva domenii de incercat. Insa locul in care am fost in ianuarie, anul acesta, mi-a atras atentia in mod deosebit. Cred ca este cel mai value for money domeniu schiabil pe care l-am vizitat in Austria, dar si zona cu cea mai gustoasa mancare, de departe. Ce sa fie, ce sa fie? Ski amadé, o regiune aflata la 100 de kilometri sud de Salzburg.Â
Hai sa o luam cu inceputul. Schlhttps://www.mihaijurca.ro/wp-content/uploads/concerte-1.jpgg-Dachstein face parte alaturi de Salzburger Sportwelt, Gastein, Hochkönig si Grossarltal din Ski amadé, unul dintre cele mai mari domenii schiabile din Austria. In total sunt 760 de kilometri de partii, 270 de lifturi si aproximativ 260 de restaurante si cabane montane unde poti lua masa sau doar o gustare, ori te poti incalzi cu o cafea sau un ceai fierbinte. Iar ca sa te dai pe toti cei 760 de kilometri de partie, ai nevoie de un singur ski pass, valabil peste tot. Aviz celor care spun ca se plictisesc sa se dea zilnic pe aceleasi 10 partii.Â
Imi amintesc ca am ajuns in Schlhttps://www.mihaijurca.ro/wp-content/uploads/concerte-1.jpgg intr-o zi senina de ianuarie, cu o zapada care iti venea aproape pana la brau. Zbor la Munchen, apoi transfer privat spre hotel. Si cum mergeam noi cu microbuzul, nu stiu daca mai aveam 20-30 de kilometri pana la destinatie, vad pe un versant o partie bine delimitata, marcata cu cerneala albastra si niste stegulete de un portocaliu neon de ti se strepezeau dintii. Ce mai, arata intr-un mare fel. Avea sa ne lumineze domn sofer – e partia privata a lui Marcel Hirscher, un baietas din echipa nationala de ski a Austriei, care a castigat si el la viata lui doar vreo 35 de etape de Cupa Mondiala. Si desi ma dau destul de bine cu placa (mi-au murit laudatorii), recunosc ca partia respectiva era inclinata aproape ca un perete, iti trebuia ceva fler ca sa o cobori in viteza maxima. De aia nu suntem toti campioni mondiali.
Insa in Ski amadé gasesti absolut toate tipurile de partii. Cu adevarat e un domeniu complet. Unii prefera partiile negre, abrupte si foarte accidentate. Eu, spre exemplu, prefer partiile rosii, foarte late, pe care poti prinde viteza mare. Sunt si partii pentru incepatori, important fiind sa iti stii nivelul si sa o iei gradat, mai ales daca esti la inceput. Nu are sens sa te aventurezi pe unde nu iti este locul si sa iti mai rupi, stiu eu, vreo mana sau vreun picior, si sa iti strici toata vacanta.
Daca esti incepator, in Ski amadé exista pachetul Learn 2 Ski in 3 Days (link). Cu alte cuvinte, instructorii garanteaza ca in 3 zile te invata sa schiezi, iar daca metoda nu functioneaza, primesti garantat banii inapoi pentru cursurile de schi, skipass si pentru inchirierea schiurilor. Pachetul este conceput pentru incepători cu varsta peste 18 ani.
Insa pentru mine, atractia numarul unu in Ski amadé sunt tururile culinare. Cu alte cuvinte schiezi sau te dai cu snowboardul, iar din cand in cand te opresti la cate o cabana pentru o gustare. Sunt cuprinse in acest program 26 de Ski & Wine Enjoyment Huts, iar mancarea, fratilor, ca in landul Styria, nu e nicaieri in Austria. Intr-o dimineata, spre exemplu, am fost primii la gondola, am urcat in varf de munte, ne-am dat de 2-3 ori, apoi, pe la 9 dimineata, ne-am oprit sa luam micul dejun intr-o cabana moderna numai din lemn, cu semineu, sezlonguri de unde vedeai toata valea si pereti mari de sticla. Practic esti ca acasa, la tine in bucatarie. Iti poti alege ce vrei, de la oua de toate felurile, gemuri si dulceturi locale, branzeturi, mezeluri, ceai, cafea, miere, cate si mai cate. Absolut senzationala atmosfera. Nici nu are rost sa compar cu conditiile de la noi, pentru ca ma ia plansul. Ca sa iti dai seama ca locatia pe care ai ales-o ca sa iei masa in ea face parte din cele 26 de restaurante/cabane acreditate in program, trebuie sa fii atent la intrare daca au sau nu certificatul de acreditare afisat. Insa si daca locatia nu face parte din acest program, mancarea tot este divina. Supa clara de pui cu noodles, sau supa de usturoi, tafelspitz (vita fiarta, cu cartofi, sos de arpagic si spanac cu smantana dulce), Wiener Schnitzel, ciolan de porc, Käsespätzle, Germknodel (galuste de aluat, umplute cu gem de prune, servite cu unt topit si un amestec de seminte de mac si zahar pudra) si extraterestul Kaiserschmarrn. Daca nu stii ce e, google it pentru ca pierzi ce e mai important in viata.Â
Ski Pass-urile se pot cumpara inclusiv online (link), sau de pe smartphone, fara a fi nevoit sa mai stai la coada. Un ski pass pentru un adult, valabil 6 zile, costa intre 256 si 275,5 euro, in functie de perioada aleasa (link). Mai multe detalii pe pagina Ski amadé (link).
Daca esti profesor in ale schiatului, poti merge intr-unul dintre cele 10 parcuri amenajate special pentru cei care au sarituri de incercat, tibii de zgariat si funduri de dat de pamant. Chiar sunt funny, mai ales daca esti amator de sporturi extreme. Nivelul fiecarui parc, il vezi si il estimezi la fata locului. Si inca o chestie faina, care anul trecut nu era, dar vad ca apare din acest sezon, in aplicatia mobila Ski amadé Guide (link) exista optiunea Friend-Tracker. Si tu si prietenii va instalati aplicatia, si puteti vedea in timp real unde este fiecare, pe partie. Mi se pare super smart, mai ales ca sunt momente in care te pierzi de grup si incepi sa dai detalii la telefon de genul – sunt aici langa o cabana de lemn, e un telescaun langa si un brad mare. Bine mah, de zici ca nu ori fi 10 de locuri asemanatoare descrierii tale in vecinatate. Mai punem si vreo 400 de puncte de acces Free WiFi in toata zona (poti fi peste tot online), instalatii supermoderne de transport pe cablu si ti-am cam facut chef de schi, recunoaste! Ah, si sa nu uit, Hohenhaus Tenne – unul dintre cele mai mari apres ski baruri din Austria, construit pe nu stiu cate etaje. Dumnezeu le stie, ca era o atmosfera acolo, de zici ca erai pe stadion. Nu as mai fi plecat de acolo.
Si daca tot ajungeti in Schlhttps://www.mihaijurca.ro/wp-content/uploads/concerte-1.jpgg, e si pacat sa nu urcati intr-o zi pe ghetar, cu telecabina, la aproape 3000 de metri altitudine. Am scris un articol (link aici) despre acest loc care iti taie rasuflarea. Iar pasarela suspendata peste rapa, te face sa te simti ca o pisica urcata in varful Turnului Eiffel.
Tiberiu
Salut Mihai,
Imi poti recomanda o cazare cu transfer (din Viena de preferinta)? Multumesc!